Хочеться розповісти про чудовий овоч, який володіє чарівними властивостями. Про те як кухарі-чарівники солять, смажать, варять, маринують великі фіолетові плоди.
Господині давно навчилися готувати баклажани як гриби смачно і швидко! Швидкі і смачні рецепти, зібрані на сторінці, прийшли з різних країн світу, вони вражають різноманітністю інгредієнтів, легкістю приготування.
На замітку домогосподаркам кілька цікавих фактів:
- Баклажани почали вживати в їжу майже 2 тис. Років тому. Освічені араби вже тоді роз’їжджали по світу, торгували спеціями і привезли насіння баклажан в Африку і в Індію.
- Смачний і корисний овоч швидко поширився по всьому світу. Його корисні властивості відзначали ще східні мудреці, називаючи плід овочем довголіття.
- Вживання баклажан в їжу рекомендується всім без винятку! Особливо вони корисні людям, що страждають зайвою вагою, склерозом, серцевими, судинними захворюваннями.
Важливо! Не можна використовувати в домашній кулінарії перестиглі плоди, вони несмачні і шкідливі здоров’ю. Для приготування страв беруть молоденькі овочі, рівні, щільні, гладкі, з блискучою на сонці шкіркою.
Баклажани як гриби — рецепт на зиму
Жителі Росії, деяких інших сусідніх країн називають баклажани синенькими, хоча в природі зустрічаються сорти від білих до блідо-фіолетових і чорних. Але таку назву міцно приклеїлося до великого і корисного овочу! До того ж варто відзначити, з точки зору ботаніки баклажан — м’ясиста ягода з дрібними світлими насінням.
Господині в різних країнах заготовляють «синенькі» на зиму. Найпопулярніший рецепт приготування робить баклажани схожими на мариновані гриби.
Зараз розповім цікавий спосіб, що прийшов до нас з Харкова.
Але спочатку заготовив продукти:
- 5 кг синіх;
- 3 голівоньку часнику;
- 1,5 склянки рослинного маслечка;
- 3-4 ст. ложки солі (за смаком);
- 1 стакан 9% оцту;
- укропчик;
- половинка стручки червоного перцю.
Позбавимо баклажани від хвостиків. Наріжемо середніми кубиками. У велику каструлю з киплячою водою додамо трохи оцту, щоб синенькі в процесі варіння не потемніли. Після закипання проварити овочі 5-7 хвилин, періодично обережно помішуючи.
Важливо! Баклажани не повинні перетравитися і розвалитися! Відкидаємо кубики на друшляк і даємо їм трохи охолонути.
Підготуємо заливку. Часник очистимо і пропустимо через давилку, нарубаємо укропчик, гіркий перець. Змішаємо ароматні інгредієнти в мисці, туди ж додамо оцет, сіль з маслом. За бажанням для пікантності підсиплю 2-3 чайні ложки цукрового піску.
Коли сіль розчиниться в маринаді, заллємо смачною сумішшю варені баклажани. Перемішаємо інгредієнти. Розкладемо блюдо по чистим баночках.
Порада! Овочі не потрібно утрамбовувати, краще покласти стільки, скільки поміститися. Сплющені баклажани дубеют!
На замітку початківцям домогосподаркам, підказую спосіб підготовки банок для закруток.
- Чисту тару поміщаємо в духовку при t = 200-220 градусів на 15 хвилин. Ми залишаємо баночки в духовій шафі до повного охолодження.
- Перед закручуванням заготовки необхідно простерилізувати. На дно каструлі з киплячою водою повільно помістимо серветку або рушник. Поступово погрозами повні баночки, накриті кришками, в окріп. Простерілізуем протягом 15-30 хвилин в залежності від розміру тари.
- Закріпимо кришечки, перевернемо закрутки на «голову». Укутати пледом до повного охолодження. Зберігати смачні баклажани краще на балконі або в підвалі, а коли відкриєте баночки взимку, вдихніть на повні груди справжній і п’янкий аромат літа. Приємного насолоди!
Кращий рецепт баклажанів як гриби на зиму без стерилізації: швидко і смачно
Тим, хто не любить довго возитися, пропоную швидкий рецепт закрутки синенькі без стерилізації. Готову страву на вигляд, смак дійсно складно відрізнити від грибний заготовки. Виходить смачно, ситно і красиво!
Підготуємо інгредієнти:
- 2,5 кг молоденьких синенькі;
- 1 головка часнику;
- 2-3 л води;
- 0,5 склянки солі;
- 250 мл оцту 9%;
- парасольки кропу;
- 8-10 листків смородини;
- 2-3 кружечка червоного гострого перцю.
Залежно від сорту і час збору баклажан, господині перед приготуванням витримують овочі в солоному розчині.
Процедура дозволяє видалити зайву гіркоту!
Альтернативний варіант — засипати кубики синенькі сіллю. Через 10 хвилин просто віджати.
- Поставимо каструлю з водою на вогонь. Після закипання погрозами баклажани на 5 хвилин для бланшировки. Кубики стануть м’якими, але не перетравленими, відкинемо їх на друшляк. Дамо стекти воді.
- У великій сковорідці розігріємо трохи рослинного масла. Відкинемо туди відварені овочі. Обсмажити їх 5-7 хвилин, додамо ароматні складові — подрібнений часник з кільцями перцю. Засиплемо інгредієнти сіллю. В кінці заллємо оцтом, акуратно перемішати блюдо до повного розчинення крупинок солі.
- У чисті простерилізовані баночки укладемо листя смородини і парасольки кропу, розкладемо гарячі баклажани, але ущільнювати не будемо! Закатати кришками, перевернути догори дном. Укутати до повного охолодження.
- Зберігати закрутки краще в прохолодному місці! Вживають ароматний салат через 12 годин після приготування або бережуть баночки для святкових столів в холодну пору року. Рекомендую!
Ну, дуже смачна закуска «Баклажани а-ля грибочки»
Дорогі мої читачі! Хочеться запропонувати вам перегляд цікавого відеоролика, де симпатична господиня на сімейній кухні готує чудову закуску.
Процес готування легкий з мінімальною витратою продуктів, а результат виходить по-справжньому апетитний, на радість рідним і заглянув гостям.
Баклажани зі смаком грибів з яйцем і сметаною
Господині-трудівниці, хочеться вас здивувати, запропонувавши незвичайний спосіб приготування баклажан з яйцем і сметаною. Пориста структура овочів подібно до губки вбирає смачні інгредієнти. У підсумку виходить м’яке ніжне блюдо, яке тане в роті!
Готувати будемо з простих продуктів:
- 600-700 г баклажан;
- 3 яйця;
- баночка сметани (200 г);
- 2 великі цибулини;
- 100 г вершкового маслечка;
- кубик грибного концентрату;
- спеції.
Помиємо і наріжемо баклажани великими кубиками. Яйця збити з дрібкою солі, перцю. Вольем яєчну масу в овочі. Залишимо на 15-20 хвилин, інгредієнти з’єднаються один з одним, створять єдиний ансамбль.
- Довільно подрібнити цибулю. Обсмажити його на вершковому маслі.
- Додамо до нього баклажани з яйцями. Доведемо блюдо до м’якості.
- Для підсилення смаку згасимо з кубиком Маггі, в разі потреби доллємо трохи водички.
- В кінці присмачити ароматну масу сметаною і за бажанням зеленню.
Вийде по-справжньому розкішне, ситне блюдо, яке можна подавати на святковий стіл.
Смажені баклажани як гриби: рецепт приготування зі сметаною
У сонячному Баку синенькі називають Дем’янко. Чому до корисного овочу приклеїлося така дивна назва, ніхто точно не знає. Одні стверджують, баклажани — їжа для бідних Дем’янов, інші кажуть, нібито якийсь Дем’ян завіз овоч на Кавказ. З’ясувати походження оригінальної назви складно, але зате легко освоїти рецепт, популярний у багатьох кавказьких ресторанах.
Продукти елементарні:
- 2 великих молодих баклажана;
- 2 цибулини;
- 3-4 зубчики часнику;
- 100 г сметани;
- 1 ч. Ложка сухої грибний приправи;
- масло рослинне і спеції.
- Лук тоненько нашаткувати і обсмажити в олії до золотистого.
- Відправимо до цибулі нарізані кубиками баклажани, присмачити спеціями і гарненько перемішати.
- Злегка подрумяним овочі і закинемо в сковорідку грибну приправу і рубаний часник.
Важливі поради від кавказьких кухарів! Для приготування страв застосовуйте тільки молоді плоди, в них не буває шкідливою і неприємної гіркоти. На шкірці овочів з’явилися жовті підпалини? Їх обов’язково потрібно потримати в солоному розчині мінімум півгодини. На 1 літр води додайте 1 столову ложку солі, позбавте овочі від шкідливого соланіну.
Тушкуємо овочі до м’якості. В кінці змішуємо їх зі сметаною. Подаємо до столу в теплому або охолодженому вигляді. Баклажани зі смаком грибів можуть служити відмінним доповненням до смаженої курочку і вареної картопельки. Приємною дегустації!
Трохи корисної інформації дорогим господарочкам! Баклажани на Кавказі люблять і поділяють за розмірами в різні страви. Найдрібніші використовують для засолювання і приготування долма.
Довгі овочі ріжуть на язички. Закручують рулетики з горіхами, часником, кінзою. Середні пухкенькі розрізають уздовж, солять, кладуть шматочок баранячого курдюка. Відправляють на мангал.
А великі м’ясисті овочі рубають на баклажанну ікру і в овочеві рагу. Особливо люблять подавати баклажани з м’ясом на величезних сковорідках, під якими горить маленький вогник. В процесі трапези блюдо залишається гарячим, соковитим, смачним!
Рецепт синенькі на зиму з майонезом
Синенькі відносяться до найбільш низькокалорійним овочам, корисним для дієтичного харчування. Господині намагаються зробити страви з баклажанами більш ситними і смачними, часто готують їх з майонезом, закочують на зиму.
Спробуйте приготувати страву з таких інгредієнтів:
- 3 кг синенькі;
- 1 кг цибулі;
- 2 головки часнику;
- 250 г майонезу (% жирності на вибір);
- 2 ст. ложки 9% оцту;
- масло рослинне;
- сіль за смаком.
- Наріжемо баклажани кубиками. Засиплемо сіллю, овочі виділять сік і віддадуть зайву гіркоту. Лук нашаткувати кільцями. Обсмажити в рослинному маслі, туди ж закинемо промиті і віджаті баклажани. Подрумяним корисні інгредієнти до красивого золотистого кольору!
- Часник пропустимо через давилку. Додамо до обсмаженою овочам. Присолити блюдо, заллємо оцтом, присмачити майонезом. У гарячому вигляді перекладемо салат по чистим стерильним баночках. Закриємо кришками.
- Блюдо заготовлює на зиму? Тару з салатом доведеться простерилізувати 15 хвилин в киплячій воді. До охолодження банки бажано тримати під теплим пледом. Зберігати на балконних полиці і в будь-який момент використовувати для великих сімейних застіль.
Рецепт салату з баклажанів як гриби з болгарським перцем
Любителям гостренького і пікантного я припасла старовинний рецепт під назвою «Тещин язик». Оригінальний салат прославився у багатьох країнах світу. Господині з задоволенням готують корисні баклажани, маскуючи їх під гриби.
Рецепт по-справжньому універсальний! По ньому готують весь сезон, поки на прилавках і на дачах є молоденькі баклажани.
Восени закручують «тещині мови» в баночки, а взимку насолоджуються чудовим ситним блюдом.
Як його готувати? Зараз розповім!
Спочатку підготуємо складові:
- 4 кг синенькі;
- 1,5 кг соковитих помідор;
- 10 перчиком болгарських;
- 4-5 головок часнику;
- 3 стручки гострого перчика;
- 1 склянка олії рослинного;
- 100-150 мл 9% оцту;
- 200 г сах. піску;
- 2 ст. ложки солі;
- зелень за смаком.
Саме трудомістке в процесі приготування — очистити помідори від шкурок. Робимо на попі надріз. Занурюємо томати на кілька секунд в окріп. Шкурка легко злазить, якщо її підчепити ножичком.
Баклажани нарізаємо кружальцями або язичками, присипаємо йодованою сіллю. Ми залишаємо на 30 хвилин.
Болгарські перці і часник очищаємо від насіння і лушпиння, прокручуємо їх через м’ясорубку разом з гірким перцем, підготовленими помідорами.
Порада! У процесі готування не торкайтеся руками до очей і губ, від гострого перчика буде все горіти і щипати!
У яскраву ароматну суміш додаємо масло, сіль, цукор, оцет. Ретельно перемішуємо. Заливаємо соусом промиті від солі баклажани.
Ставимо чашку з інгредієнтами на середній вогонь. Тушкуємо майбутній салат не менше 40 хвилин.
На замітку домогосподаркам! Банки для закруток краще мити з содою, а потім стерилізувати в духовці при t = 200 градусів 15-20 хвилин.
Гарячий салат бажано відразу закатати в чисті баночки і залишити на зиму. А якщо хочеться спробувати, то готуйте в 2 рази більше. Досить наїстися, гостей почастувати, на поличку поставити кілька красивих апетитних баночок.
Синенькі як грибочки по-грецьки
А зараз хочу запропонувати моїм дорогим читачам особливий святковий рецепт родом з Греції — фаршировані баклажани з м’ясом і грибочками.
Інгредієнти прості:
- 3 овоча середніх розмірів;
- 250 г будь-якого фаршу;
- 200 г грибів,
- 1 цибулина;
- спеції і сир для посипання.
- Розрізаємо плоди уздовж, виймаємо м’якоть. Присипаємо човники сіллю.
- Лук шаткуємо й обсмажуємо в рослинному маслі, туди ж відправляємо нарізані грибочки і рубану м’якоть баклажан. Фарш краще використовувати курячий, він швидко готується, не виділяє багато вологи.
- Овочі трохи пом’якшилися, пора додавати до них фарш. Всі інгредієнти обсмажуємо на сковорідці до красивої однорідної маси.
- Починаємо баклажанні заготовки смачною сумішшю. Відправляємо в духовку при t = 200 градусів на 30 хвилин.
- Овочі підрум’яняться. Залишиться тільки зробити апетитну кірочку з сиру. Дістаємо деко з духовки. Посипаємо начинку тертим голландським сирком, відправляємо назад випікатися ще 5-7 хвилин.
Човники, фаршировані грибами і м’ясним фаршем, бажано прямо з духовки подавати до обіднього столу.
Готуйте, чесне слово, не пошкодуєте витраченого часу і продуктів!
Знаю, вам сподобалися рецепти! Опишіть свої емоції в коментарях, а коли приготуєте блюдо за рецептом з моєї сторінки, розкажіть про смакові відчуття. Буду рада почитати відгуки і побажання. Які теми мені висвітлити в наступних статтях? Залишайте заявки, і я обов’язково їх виконаю.
Дільник посиланнями на мій авторський блок з подружками і друзями, нехай коло моїх читачів розширюється, охоплюючи країни і континенти. А я буду продовжувати ділитися добром, радістю та корисними порадами.
Всім щастя, добра і любові!