До сімейного обіду хочеться ненав’язливо запропонувати чудовий суп харчо. Його можна приготувати з мінімальними витратами фінансів і часу. Перевірте морозильну камеру. Що є в наявності?
Ситний і корисний супчик можна приготувати в домашніх умовах з курки, свинини, баранини. Любителям пісних гарячих страв у мене припасений рецепт без м’яса. На допомогу позовом розумну каструльку — мультиварку. Спільними зусиллями навчимося готувати ароматний, насичений, яскравий, смачний суп харчо.
Коротка історична довідка
Сонячна колірна гамма, різноманітність спецій, багатство смаку видають східне, кавказьке походження супчика. Так і є, харчо — грузинське блюдо. У перекладі означає «суп з яловичини». Рецепт був винайдений в якомусь гірському селі в холодну зиму, коли людям захотілося зігрітися від гарячого димлячого казанка. Спочатку виходив насичений соус з м’яса, волоських горіхів і кислого фруктового лаваша. Пізніше стали додавати рис, а в літній час сушені сливи замінювали соусом ткемалі, свіжими фруктами.
У різних селах Грузії харчо вбирав нові смакові нотки. У нього додавали чорнослив, уварений гранатовий сік, стиглі томати. Але головний кисленький сливовий акцент завжди залишався незмінним.
Кілька порад до приготування правильного супу харчо:
- Яловичина — класичний інгредієнт для варіння грузинського супчика. Вона повинна бути свіжа. Бажано з кісточкою. Можна використовувати будь-який інший вид м’яса, вітається шматочок жирку для приготування наваристого бульйону. М’ясо відварюється заздалегідь, бульйон проціджують, м’якоть відділяється від кісток і повертається в суп.
- Рис для харчо краще вибирати круглий. Заздалегідь його замочити, так процес приготування піде швидше.
- Спеції бажано потовкти у ступці, волоські горіхи, сливи подрібнити на дрібні шматочки.
В наявності важливо мати хмелі-сунелі, шафран, коріандр, гостру аджику, розмарин, червоний стручковий перець. Чим багатше набір спецій, тим більш насиченою і смачніше буде кавказький суп!
Ви готуєте дітям? Постарайтеся не переборщити з кислотою, гостротою.
Обов’язково перед приготуванням необхідно запастися свіжою зеленню. Вітаються петрушка, кінза, базилік, селера.
До відома моїх дорогих читачів суп харчо готують в різних країнах світу. У Росії вважають за краще додавати картопля і болгарський перець, в Італії — оливки з базиліком, а у Франції внесли в рецепт ароматний сир з горішками кешью.
Як би ви не готували грузинський суп харчо, йому треба дати настоятися не менше 30 хвилин після варіння. Тільки тоді у вашій порціонної тарілці в повній мірі розкриється багатство запахів, різноманітність смакової палітри.
Харчо з яловичини — рецепт класичний покроковий
Прийшов час докладно розповісти, як зварити суп харчо за класичним рецептом з яловичини з покроковим фото. І неодмінно ознайомити дорогих господинь з маленькими секретами приготування насиченого страви в домашніх умовах.
Запасемося продуктами:
- яловичі реберця — 1 кг;
- рис круглий — 1 стакан;
- волоські орешкі- 1 стакан;
- помідори — 5 шт;
- лучок- 3 шт;
- морковка- 1 штучка;
- часничок — 4-5 зубчиків;
- ткемалі і томатна паста — по 2 ст. ложки;
- зелень кінзи, петрушки;
- спеції — сіль, перець, хмелі-сунелі, коріандр, чабер, лавровий лист;
- гострий стручковий перець за бажанням.
- У велику каструлю наливаємо 2,5 літра холодної води. Закладаємо яловичі реберця. Після закипання будемо варити 1 годину, періодично знімаючи пінку.
- Від пучків кінзи і петрушки, що не розмотуючи ниток, відріжемо хвостики. В середині варіння закинемо їх в бульйон.
- Туди ж відправимо одну надрізану хрестом цибулину, очищену морквину, лавровий лист. Посолити, присмачити спеціями, будемо варити до готовності м’яса.
- Коли м’ясо звариться, винесемо шматочки яловичини шумівкою разом із зеленню і овочами, а в киплячий бульйон запустимо рис.
- Поки він буде варитися, підготуємо інші продукти.
- Стиглі томати можна обдати окропом і зняти шкірку, а можна зробити простіше. Розрізати помідори навпіл, видалити плодоніжки. Натерти м’якоть на тертці, шкурка залишиться в руках.
- М’ясо відокремити від кісток, розділимо на шматочки.
- Ріпчасту цибулю наріжемо кубиками, волоські горіхи подрібнити в блендері. Часничок пропустимо через давилку або дрібно нарубаємо.
- У казані з товстими стінками почнемо з’єднувати інгредієнти. Спочатку обсмажуємо цибульку на рослинній олії, закидаємо до нього м’ясо, приправляємо коріандром, Чабрия, перцем. Додаємо томатну пасту, ткемалі, помідорне пюре.
- Все ретельно перемішуємо. Млоїмо на повільному вогні. Слідом в каструлю відправляємо часник, мелені волоські горіхи. Тепер прийшов час заливати бульйон з рисом, щоб всі інгредієнти поєдналися в єдиний ароматний супчик.
- Харчо має закипіти, проваритися під кришкою на повільному вогні ще 20-25 хвилин. За кілька хвилин до готовності додамо багато нарубаної зелені, стручок гіркого перцю (за бажанням).
Вийшло справжнє смакота! Настав час насолоджуватися смачним, насиченим і гарячим обідом!
Готуємо харчо з курки по-грузинськи: швидко і дуже смачно
У класичному грузинському супчик три головні складові — яловичина, горіхи, кисле ткемалі. Але м’ясо можна легко замінити дієтичної курочкою і отримати величезне задоволення від палючого ароматного харчо.
Підготуємо продукти для варіння:
- половинка курки — 400-500 гр;
- рис круглий — 220 г;
- картоплини — 4 штуки;
- цибулини — 3 великі;
- морквина — 1 велика;
- ткемалі — 4 ст. ложок;
- томатна паста і гострий кетчуп «Чилі» — по 2-3 ст. ложки;
- сах / пісок — 3 ст. ложки (за смаком);
- спеції — хмелі-сунелі, зерна коріандру, сіль, перець, лаврове листя;
- кріп з петрушкою;
- часник — 3 зубчики;
- масло рослинне.
- У великій каструлі на 3-4 л води приготуємо курочку зі спеціями і лавровим листом. М’ясо витягнемо, остудити. Відділимо від кісточок. Рис бажано відварити заздалегідь і промити холодною водою. У киплячий бульйон закидаємо нарізану картоплю. Зменшуємо газ до мінімуму.
- На розігріту з рослинною олією сковорідку відправляємо відварене куряче м’ясо, нарізану кубиками моркву, подрібнений півкільцями цибулю. Приправляємо зажарку перцем, сіллю, ароматними спеціями, ложкою цукру.
- Коли овочі з курочкою підрум’яняться, присмачуємо їх томатною пастою, соусом ткемалі і ще трохи підсолоджують цукром. До смачної підсмаженні закидаємо відварений рис. Все ретельно перемішуємо.
- У насичену апетитну масу додаємо трохи бульйону, перевіряємо картопля на готовність. Всю зажарку з пательні відправляємо в каструлю. Туди ж запускаємо нарізану часничок, гострий кетчуп «Чилі», ароматні спеції. Накриваємо супчик кришкою. Даємо йому покипіти на повільному вогні буквально 5-7 хвилин.
Готовий харчо з курки багатий, з широкою російською душею, але за грузинським рецептом повинен настоятися не менше 35-40 хвилин!
Перед подачею перша страва необхідно рясно приправити рубаною зеленню, пряним цибулею, ложкою сметани. Смачно, просто пальчики оближеш!
Смачний суп харчо зі свинини з рисом і картоплею
Російські хлібосольні господині вносять в кавказький супчик нові оригінальні смакові нотки. У наступному рецепті разом зі свіжою свининою присутні копчені ковбаски, створюючи Жирненький наваристий блюдо.
Список продуктів:
- свининка — 300 г;
- картоплини — 3 шт;
- цибулька і морква — по 1 шт;
- копчені ковбаски — 200 г;
- рис круглий — 2 ст. ложки;
- томат баночний — 1 ст. ложка;
- сіль, перець і грузинські спеції;
- зелень;
- часник — 1 зубок.
- Рис попередньо замочимо в теплій воді, щоб він швидше зварився. Свининку наріжемо на шматочки. Відправимо в каструльку з 3 літрами води. Відразу присолити бульончик, пінки вийде менше!
- Через годинку м’ясо дійде до готовності. Можна завантажувати нарізаний на кубики картоплю. На сковорідці з рослинним маслом подрумяним овочі — нарізаний цибулю, натерту моркву і хвостики від зелені. Піджарку бажано підсолити, приправити спеціями, тоді овочі виділять більше корисного соку.
- Туди ж на сковорідку закинемо нарізані копчені ковбаски, томатну пасту. Обсмажити протягом 5 хвилин. Закинемо зажарку в суп до м’яса і картоплі. Слідом відправляємо замочений рис, нарізаний часник, ароматні грузинські спеції.
- На маленькому вогнику суп буде варитися до готовності рису. За пару хвилин до вимкнення господиня рекомендує додати ложку спецій «Для харчо», виявляється, така продається в будь-якому супермаркетах! Беріть на замітку!
- Харчо зі свинини з копченими ковбасками можна подавати з оливками, лимончиком, ложкою сметани. Смачно, красиво і по-справжньому ситно!
Харчо з баранини по-грузинськи: остренький смак Кавказу в домашніх умовах
Кухарі та знавці кавказької кухні стверджують, скільки народів проживає на території Грузії, стільки і рецептів харчо можна зустріти в кулінарних блокнотах добрих господинь. Хочу представити вам, дорогі читачі, кавказький супчик з баранини, де зібрані основні інгредієнти харчо — кислий соус, зелень, кавказькі спеції.
Пропоную заздалегідь заготовити продукти:
- шийка баранчика з жирком — 1 кг;
- рис — половинку склянки;
- цибулини — 2 шт;
- корінь петрушки — 1 шт;
- соус «Ткемалі» — за смаком;
- кислий лаваш — 1 лист;
- зеленюшку — петрушка, кінза, базилік;
- спеції — насіння коріандру, лавровий лист, перець червоний і чорний, хмелі-сунелі, кориця, шафран.
- часник — 2-3 зубчики.
- Покроковий процес приготування з фото допоможе швидко освоїти нескладний рецепт і помилуватися приємною естетикою простої домашньої кухні.
- Шийку баранці розділимо на шматочки. Поставимо варитися до готовності. Лук обсмажуємо до золотистого кольору, а корінь петрушки подрібнюємо на кубики.
- Відварну баранину винесемо з бульйону, а промитий рис завантажимо в майбутній супчик. Через 10 хвилин відправляємо в каструлю подрібнене м’ясо, цибулька, корінь петрушки, лавровий лист, перець горошком, мелений коріандр.
- Кислий лаваш з аличі порвемо на шматочки. Заллємо гарячим бульйоном для розм’якшення. Через 10 хвилин кисленьке пюре можна відправляти в супчик і приправляти харчо ткемалі.
- Останній штрих — зелень і часник. Знавець грузинської кухні рекомендує потовкти часничок з зеленню в ступці, а потім приправити ароматною сумішшю гарний суп.
Пора пробувати цю красу! Приємного сімейного застілля!
Дорогі господині, ви любите дивитися, як працюють на кухні чоловіка? Пропоную подивитися захоплююче відео, де симпатичний кухар Валентин Гур’янов розповість, як він готує пісний суп харчо.
Легкий корисний супчик рекомендується вживати в Великий пост і в розвантажувальні дні худнуть дамам.
Харчо в мультиварці: швидко і смачно готують чоловіки
І не можна обійти увагою приготування гарячого супчику Харчо в мультиварці. Освоїти процес приготування допоможе дружна команда «Мультиварка» і її молодий харизматичний ведучий.
Рецепт класичний, а процес приготування легкий і приємний.
Свіжі телячі реберця в супі ідеально поєднуються з волоськими горіхами, кисленьким соусом і гострими спеціями.
Брешемо приготування — 1 година 20 хвилин.
У режимі «Суп» розумна каструлька готує швидко без википання бульйону і випадкового переливання через край. Природні смаки, вітаміни і мікроелементи зберігаються всередині страви, а за час готування господиня може не стояти над каструлею, а займатися іншими домашніми справами.
Сподіваюся, дорогі мої читачі, вам сподобалася моя добірка оригінальних рецептів!
Ви змогли відчути смакову принадність і гостроту грузинської кухні? Тоді діліться враженнями зі своїми друзями в соціальних мережах і заходите за новою порцією корисної інформації на мої веселі сторінки.
Добра, світла, любові і смачних сімейних обідів!