Зміст
Готувати пряники на Новий 2020 рік будуть багато господинь. Традиція робити ароматну випічку на свята прийшла в Росію з Європи. Пряники все частіше стають справжньою окрасою святкового столу. Нерідко їх використовують і в якості ялинкових іграшок. Головна особливість цієї випічки — це неймовірний аромат. У неї обов’язково додають корицю, гвоздику та інші прянощі. Процес приготування простий, з ним впорається навіть починаюча господиня.
Імбирні пряники з медом
Щоб замісити тісто, з якого буде випікатися святкова випічка, слід підготувати наступні інгредієнти:
- 650 г борошна;
- склянка цукру;
- 2 яйця;
- 200 г масла вершкового;
- 4 ст. ложки меду;
- чайна ложка меленого імбиру;
- 2 пачки розпушувача;
- чайна ложка кориці;
- щіпка подрібненої гвоздики;
- столова ложка какао.
До м’якого масла всипте цукровий пісок, після збийте міксером. Маса обов’язково збільшиться в об’ємі. Крупинки цукру не повинні почуватися. Після по черзі додайте яйця і мед. Добре перемішайте суміш лопаткою після кожного доданого продукту, хоча можна скористатися і міксером, але включайте його на маленькій швидкості.
Важливо! Мед повинен бути рідким. Якщо бджолиний продукт вже засахарілся, попередньо розтопіть його.
До просіяного борошна додайте інші сухі інгредієнти. До олійно-медової суміші поступово всипте сухі продукти. Замісити тісто лопаткою або ложкою. Потім дайте йому постояти пару годин в холодильнику, але попередньо загорніть в харчову плівку.
Розкочуйте тісто досить тонким шаром (5 мм), а після виріжте бажані фігурки. Випікати їх потрібно при температурі 170-180 градусів 10-15 хвилин. Не варто сильно засушувати пряники. Вони повинні залишатися м’якими. Дайте їм повністю охолонути, а після приступайте до прикраси. На цьому етапі можна зануритися у творчість. Користуйтесь або приготовану самостійно глазур. Щоб надати необхідний колір глазурі, додайте в неї барвники, але тільки харчові. Як можна прикрасити пряники на Новий 2020 рік, дивіться на фото.
Новорічні пряники без яєць
Приготовану простим рецептом випічку можна подати на стіл, піднести друзям, рідним в якості подарунка або повісити на ялинку. Буде потрібно мінімум продуктів:
- 300 г цільнозернового борошна;
- 3 ложки цукру;
- 2 ч. Л. розпушувача;
- 140 г меду.
Якщо немає цільнозерновий борошна, підійде і звичайна. Можна трохи поекспериментувати і взяти житнє борошно. Обов’язково слід додати пряні спеції:
- корицю;
- кардамон;
- гвоздику та ін.
Всі прянощі потрібно брати в молотом вигляді. Кожній спеції потрібно по чверті чайної ложки, але рецепт можна підкоригувати під свої смаки.
Процес приготування складається з декількох етапів:
1. До розтопленого масла додайте цукор і мед. Перемішайте, щоб цукор розчинився.
2. Поки суміш охолоджується, просійте борошно. Додайте до неї прянощі і розпушувач. Якщо вдома не виявилося розпушувача, замініть його 0,5 чайної ложки соди.
3. З’єднайте рідку і суху частину, коли масло охолоне. Тісто вийде досить м’яким, хоча липнути до рук воно не повинно.
4. Помістіть його на пару годин в холодильник, попередньо накривши плівкою.
5. Розкачайте тісто завтовшки близько 0,5 см. Виріжте фігурки. Справжньою окрасою святкового столу на Новий 2020 рік стануть пряники у вигляді щурів або мишей. Господиня року буде рада такому частування.
6. Надішліть в духовку на 10-15 хвилин. Температура випікання — 180 градусів.
Порада! Якщо бажаєте використовувати пряники в якості ялинкових іграшок, перед випіканням зробіть коктейльної трубочкою отвору. Після через них можна буде протягнути тонку атласну стрічку або товсту нитку.
Коли випічка охолоне, прикрасьте глазур’ю. Буде потрібно всього 100 г цукрової пудри і 2 ложки лимонного соку. Якщо додати харчовий барвник, глазур можна приготувати будь-якого кольору — зеленого, червоного, синього. Це допоможе зробити справжній кулінарний шедевр, який буде і красивим, і смачним.
Медові пряники з лимонною цедрою
Перед солодким і ароматним частуванням, в якому поєднання меду і кориці відтіняють лимонні нотки, не зможе ніхто встояти, але готується воно легко і просто. Для пряників будуть потрібні доступні продукти:
- 200 г меду (обов’язково рідкого);
- 400 г борошна (можна брати будь-яку);
- 100 г цукрового піску (підійде білий або коричневий);
- 3 яйця;
- 1 чайна ложка соди;
- пачка вершкового масла;
- дрібка солі;
- половинка лимона;
- 2 чайні ложки меленої кориці (можна взяти одну паличку і перемолоти в кавомолці);
- мелена гвоздика (за смаком).
Розтопити масло на водяній бані. Поки масло топиться, натріть цедру лимона.
Додайте до масла мед і перемішайте. Білки відокремити від жовтків і збийте в пишну піну. Щоб вони добре збивалися, використовуйте яйця з холодильника. Жовтки розітріть з цукром. Збиті окремо яйця і масло з медом змішайте в одній мисці. Додайте цедру.
Далі замісіть туге тісто. Для цього до рідкої частини потрібно додати соду і спеції, а після поступово всипати борошно. Замість гвоздики можна використовувати імбир або інші прянощі. Приготоване тісто відправте в холодильник на час, але спочатку загорніть в плівку, щоб не підсихало зверху.
Через 2-3 години розкачайте тісто і виріжте пряники різних форм. Після випікайте при температурі 180 градусів близько чверті години.
Порада! Якщо немає формочок для печива, трафарети можна зробити з щільного картону, а після по ним ножем вирізати бажані фігурки.
Коли пряники охолонуть, прикрасьте їх шоколадом (попередньо розтопіть на водяній бані) або глазур’ю, приготовленої з одного білка і 100 г цукрової пудри. Різні візерунки можна зробити кондитерським шприцом. При його відсутності скористайтеся щільним пакетом. Помістіть в нього глазур, а після зріжте куточок пакета. Далі акуратно видавлюйте шоколад або крем на випічку.
Заварні шоколадні пряники
Якщо хочете порадувати домочадців і гостей на Новий 2020 рік Щура смачним частуванням, зробіть шоколадні пряники. Щоб втілити задумане в життя, варто підготувати наступний набір продуктів:
- 625 г борошна;
- 250 г цукру;
- склянка молока;
- 50 г порошку какао;
- пакетик ваніліну;
- одне яйце;
- один жовток;
- 15 г розпушувача;
- дрібка солі;
- 50 мл рослинного масла.
Для глазурі потрібно:
- 1 білок;
- 100 г цукрової пудри;
- 2 ч. Л. какао.
Замість шоколадної глазурі можна використовувати білу (без какао) або кольорову (з барвниками).
Готується ароматна випічка так:
1. Спочатку потрібно зробити рідке заварне тісто. Закип’ятіть молоко. Додайте до нього борошно і сіль. Перемішайте. Наявність грудок неприпустимо. Через 5 хвилин влийте рослинне масло. Коли суміш повністю охолоне, додайте жовток і яйце. Збийте міксером. Білок відставте для глазурі.
2. Замісити основне тісто. У велику ємність просійте решту борошна, какао і розпушувач. При бажанні додайте прянощі. Влийте рідку частину і замісіть тісто. Воно вийде трохи ліпковатим. Накрийте плівкою, щоб не обвітрювалися, і дайте відпочити 20-30 хвилин.
3. Розкачайте тісто тонким шаром і виріжте бажані фігурки.
4. Випікайте 10-15 хвилин, розігрів духовку до 180 градусів.
Поки пряники остигають, приготуйте глазур. Міксером збийте білок з пудрою і какао. Прикрасьте випічку і подайте до святкового столу. При бажанні можна використовувати кольорову посипання.
Якщо хочете по-справжньому здивувати гостей, тоді зробіть пряниковий будиночок. Елементи смачного будинку можна приготувати за допомогою одного з рецептів. Виріжте 4 п’ятикутника для стін і ще 2 прямокутника для даху. Коли вони охолонуть після випікання, склейте їх між собою за допомогою глазурі і прикрасьте.
Також пропонуємо подивитися докладні майстер-класи з приготування пряникового тесту і виготовлення оригінального будиночка: