А ви знаєте, що приготувати з листкового тіста? Пиріжки, печиво — справжня палочка виручалочка на різні випадки життя.
Торт до дня народження, пишні булочки для дитячого свята, піца до сімейної вечері, сирні палички до пива, і чудові круасани до сніданку — можна приготувати швидко і смачно, вносячи різноманітність в щоденний раціон.
Використовуйте покупне тісто або приготувати його самі. Відмінним рішенням стане дріжджовий і бездріжджовий варіант. Цей продукт має нейтральний смак, його рекомендують застосовувати не тільки для десертних страв, але і пирогів, пиріжків з сирними, овочевими та м’ясними начинками.
Більш складне і важке дріжджове тісто підійде для булочок, а ось бездріжджове вважається універсальним рішенням. Знаючи різні рецепти можна готувати нове блюдо хоч кожен день. Давайте разом дізнаємося більше про дивовижний світ листкової випічки.
Дріжджове і бездріжджове тісто
У листкового тіста безліч переваг. З нього можна приготувати різні страви за рецептами. Звертатися з ним швидко і легко, варто в готовому вигляді недорого.
Процес приготування стане простіше, знаючи деякі секрети.
Всі види листкового продукту готуються з:
- масла;
- води;
- солі і борошна.
Його готують особливим чином і викладають шарами. Від кількості шарів залежить, наскільки повітряним вийде тісто. Процес приготування дріжджового варіанти трудомісткий, набагато простіше приготувати масу без дріжджів. Бездріжджовий продукт може складатися з 280 шарів, хоча готується швидко.
Щоб випічка з нього вийшла пишною, духовку необхідно розігріти до 220 градусів і випікати продукт не довше півгодини.
Існує простий класичний варіант, він застосовується для приготування коржів, пиріжків і сирних паличок. Солодке і нескладне блюдо готують з сирно-листкового тіста, а швидкий варіант — вершково-листкового.
Прості рекомендації господині:
- Види листкового продукту робляться без цукру, при випічці солодких страв цукор додається в начинку або посипається зверху.
- Випічка виходить більш повітряної і ароматною при додаванні спиртного напою.
- Воду, яка використовується в приготуванні, беруть холодної.
- Для додання випічці золотистого кольору, її змащують яйцем.
- Випічка краще підніметься, якщо не відкривати духовку перші 10 хвилин.
- Якщо робите випічку з цукром, то його потрібно трохи придавити, інакше цукор підгорить і створить несмачну скоринку.
Смачна страва виходить з покупного тесту. Воно готується відповідно до норм і стандартів, стане чудовою заміною домашньому аналогу.
- При виборі магазинного варіанту звертайте увагу на термін виготовлення, так як від свіжості продукту залежить пишність випічки.
- У складі присутній вершкове масло? Смак вийде більш ніжним.
- Багато супермаркетів пропонують тісто власного приготування, термін зберігання продукту не повинен перевищувати трьох календарних днів.
Правильна підготовка тесту і рецепт
При використанні готового замороженого тіста в домашніх умовах, необхідно розібратися в способах розморожування. Краще залишити продукт на ніч в холодильнику, діставши з упаковки. Під час розморожування масу потрібно періодично перевертати, уникаючи злипання, нерівномірного пом’якшення.
Спробуйте рубаний листковий варіант
- На кожні 100 грам вершкового масла береться склянка борошна.
- Масло в охолодженому вигляді ріжеться на шматочки, перемішується з борошном і в такому стані робиться на дрібні шматочки.
- Суміш збирається в гору, робиться поглиблення.
- Туди виливається 50 мл води, додається сіль на кінчику ножа і чайна ложка оцту.
- Маса збирається в грудку і кладеться на пару годин в холодильник.
Що приготувати з дріжджового листкового тіста швидко і смачно
З нього роблять:
- чудові булочки;
- піци і кулеб’яки
- тарталетки;
- Растегаев;
- самсу;
- пироги і поріжки;
- великодні кошики;
- круасани;
- чебуреки, хачапурі;
- штруделя.
Печиво з нього виходить ніжне і розсипчасте.
Солодкі і нескладні булочки «Равлики»
знадобиться:
- пачка дріжджового тіста, 60 грам розтопленого вершкового масла;
- половина чайної ложки кориці;
- півсклянки цукру.
Готувати потрібно так:
- Зачекайте поки продукт розтане, розкачайте його.
- Намажте маслом, а зверху посипте корицею і цукром.
- Пласт скачайте в ковбаску і поріжте на шматочки.
- Поверхня промажьте збитим яйцем і викладіть на деко, змащене жиром.
- Поставте в духовку на 20 хвилин. Температура повинна бути не менше 200 градусів.
Яку начинку використовувати для випічки залежить від вашої фантазії.
Для круасанів використовуйте чорнослив і горіхи. Для приготування пирога підійде варення, вершковий сир. З тіста і сиру створіть пишні ватрушки.
Випічка з дріжджового листкового тіста
З дріжджового тіста безпрограшним варіантом стануть вироби з солодкими начинками.
Невеликий список добавок:
- джеми;
- горіхи;
- шоколад;
- фрукти;
- цукати.
Подібна випічка завдяки легкості користується популярністю. Зовсім простий рецепт — листкові язички, які можна приготувати з цукром, з фруктовою, ягідної начинкою. Слойки в духовці готуються за 5 хвилин.
Процес приготування смачного штруделя не займе багато часу. Розкочується тонкий пласт, на який викладається спеціально підготовлена суміш з мороженої вишні, цукру, ванілі, розтопленого масла і крохмалю. Потім пласт згортається в рулет, а його краї защипують. Рулет випікається близько півгодини.
З прісного тіста виходять смачні сирні палички.
Готуються просто із залишків тіста. Тісто розкочується в тонку пластину, зверху промащується жовтком, приправляється приправами і посипається тертим сиром. Укладається на деко і вже там нарізається на тонкі смужки. У духовку ставиться всього на 5-7 хвилин.
Що приготувати з листкового тіста з солодкими, м’ясними начинками
Листкове тісто використовуються для печених виробів з овочевими та м’ясними начинками.
В якості начинки підійде:
- картопля;
- печінку;
- рис з куркою;
- капуста або гриби;
- сир;
- ягоди.
Для смаку в картопляну, м’ясну начинку варто додати підсмажену цибулю. Форми залежать від вашої фантазії: конвертики, рогалики, слойки, пиріжки. Цікавим рішенням стануть тарталетки. Оригінальні кошики прикрасять святковий стіл.
А який пиріг виходить з м’ясної начинки? Пальчики оближеш!
- Фарш, перець, сіль, обсмажену цибулю перемішуються.
- Тісто розкочується в два пласта.
- Один укладається на деко з формуванням бортиків, а другий кладеться після розподілу начинки.
А можна чебуреки, хачапурі зробити? Подібні вироби виходять пишними і соковитими.
Смачна і швидка піца з готового листкового тіста
Можна піцу зробити з готового листкового тіста? Відповім, так. Вона вийде хрусткою і тонкої.
Як зазвичай розкочується корж, а зверху використовується будь-яка начинка: відварне м’ясо з грибами та оливками, сир з шинкою.
Маслини ріжуться кружечками, гриби скибочками, сир натирається на тертці, а шинка нарізається соломкою. Готується піца 25-30 хвилин.
Піцу можна приготувати в мультиварці. Для цього застосовується режим «випічка», що встановлюється на 25 хвилин.
Підключивши уяву, ви знайдете масу оригінальних рецептів, що можна зробити з листкового тіста. Експериментуйте, пробуйте.
У вас є цікавий рецепт? Поділіться їм в коментарях. Не забувайте підписуватися на оновлення мого блогу, і ділитися цікавою інформацією з друзями. До нових зустрічей, дорогі друзі!