Якщо ще не вирішено, що готувати на Новий 2020 рік, добірка рецептів для новорічного столу допоможе скласти збалансоване меню з смачних страв. Порадувати гостей і домочадців смакотою можна, використавши прості і доступні продукти, але меню краще скласти заздалегідь.
Гарячі страви
Жоден святковий стіл не обходиться без гарячих страв. Найчастіше їх готують з різних видів м’яса: свинини, яловичини, кролика, птахи, хоча можна використовувати овочі, гриби, крупи, морепродукти та інші продукти.
фарширована курка
Якщо не знаєте, що готувати на Новий 2020 рік Щура, фарширована сухариками і овочами курка буде чудовою прикрасою новорічного столу і смачним частуванням для гостей. І хоча процес приготування тривалий, особливих кулінарних навичок не потрібно.
Необхідні інгредієнти:
- ціла тушка курки;
- 1 ст.л. оливкового масла;
- 2 стебла селери;
- 2-3 зубчики часнику;
- сушені трави або спеції для курки;
- 1 яйце;
- 1 невелика червона цибулина;
- 3-4 скибочки білого хліба;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Спочатку підготуйте тушку курки. Вимийте, просушіть і добре натріть її сіллю і спеціями або травами зовні і всередині. Відставте в сторону і займіться начинкою.
- Білий хліб наріжте невеликими кубиками і підсушіть в розігрітій духовці до золотистої скоринки.
- Поки хліб остигає, дрібно порізану цибулю і селеру з чеснокомобжарьте на маслі.
- Змішайте в мисці сухарики з обсмаженими овочами. Додайте сире яйце і пару ложок води. Добре перемішайте. Додайте сіль і спеції.
- Покладіть всередину курки приготовлену начинку.
- Запікайте при температурі 220 градусів до готовності (45-60 хвилин).
Порада! Навколо курки можна розкласти овочі (броколі, морква, картопля і ін.). Так не доведеться окремо готувати гарнір, а значить, вдасться заощадити час.
М’ясні гнізда з грибами
Ситним і смачним частуванням для гостей будуть і м’ясні гнізда. Готуються вони досить просто, тому з процесом впорається навіть починаюча господиня. До того ж потрібно простий набір продуктів.
Необхідні інгредієнти:
- 600 г фаршу (найкраще брати змішаний зі свинини і яловичини, але можна взяти і тільки свинячий);
- 2-3 шматочки батона;
- 100 мл молока;
- 1 яйце;
- 100 г панірувальних сухарів;
- 1 цибулина;
- 100-150 г печериць;
- сіль і перець;
- 1 ст. л. сметани;
- 75-100 г сиру;
- полпучка петрушки;
- 1 ст. л. рослинної олії.
Спосіб приготування:
- Замочіть в молоці скибочки батона.
- Очистіть гриби і дрібно порубати. Обсмажте їх разом з дрібно рубаним луком на рослинному маслі. При бажанні можна додати грибну приправу. Коли гриби охолонуть, змішайте їх зі сметаною.
- Фарш разом з батоном пропустіть через м’ясорубку.
- Додайте яйце і рубану петрушку, сіль, спеції. Вмішайте.
- Сформуйте мокрими руками круглі котлети. Обваляйте їх в панірувальних сухарях і зробіть в кожному м’ясному кульці поглиблення.
- Викладіть гнізда на деко. Потім в кожне поглиблення покладіть грибну начинку. Зверху посипте тертим сиром і запікайте в духовці близько 20 хвилин, щоб гнізда зверху подрумянились.
Порада! Подавати можна з будь-яким гарніром.
Пангасіус під соусом «Бешамель»
Вважається, що господиня 2020 року Щур — не вибагливий до їжі тварина, тому на стіл можна подавати не тільки м’ясні, але і рибні страви. Наприклад, можна порадувати рідних і друзів ніжною рибою, запеченої під соусом.
Необхідні інгредієнти:
- 700 г пангасіуса;
- 2 цибулини;
- склянка молока;
- 150 г сиру;
- щіпка кориці;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 4 ст. л. пшеничного борошна;
- 30 г вершкового масла;
- щіпка мускатного горіха.
Спосіб приготування:
- Рибу нарізати порційними шматками. Посоліть, обваляйте в борошні й обсмажте на олії до золотистої скоринки.
- Одну цибулину дрібно порубати. Розігрійте на сковороді вершкове масло і обсмажити цибулю до м’якості. Додайте 2-3 столові ложки борошна.
- Постійно помішуючи, влийте на сковороду молоко. В кінці додайте спеції за смаком.
- Другу цибулину поріжте кільцями. Викладіть на деко. Зверху покладіть рибу і залийте все соусом. Посипте зверху тертим сиром.
- Запікайте в духовці при температурі 200 градусів до появи рум’яної скоринки.
Порада! За цим рецептом можна приготувати будь-яку рибу, в тому числі горбушу, кету і ін.
салати
Практично всі господині готуватимуть на новорічний стіл 2020 салати. Вони можуть відрізнятися способом приготування або продуктами, з яких зроблені. Можна підібрати ситні варіанти, якщо серед гостей багато чоловіків, і приготувати легкі салати для жінок, які стежать за своєю фігурою.
«Снігова королева» з крабовими паличками
Якщо любите експерименти, спробуйте приготувати смачний і незвичайний салат з крабовими паличками.
Необхідні інгредієнти:
- 200 г крабових паличок;
- 1 велике яблуко;
- 4 варені яйця;
- 100 г арахісу;
- 200 г шинки;
- 120-150 г майонезу;
- 200 г плавленого сиру.
Спосіб приготування:
- Білки відокремити від жовтків. Потріть їх окремо на тертці. Також потріть очищене яблуко і плавлений сир.
- Шинку і крабові палички порізати дрібними кубиками.
- Арахіс обсмажити і подрібнити блендером.
- Всі інгредієнти, крім яблука, арахісу і половини білків, окремо змішайте з майонезом.
- Далі викладайте салат шарами: сир, жовтки, крабові палички, яблуко, шинка, арахіс. Зверху викладіть білки з майонезом, а потім посипте все тертим білками.
- Перед подачею відправте на пару годин в холодильник. Прикрасьте на свій розсуд.
Салат з помідорами і креветками
Простий в приготуванні салат обов’язково припаде до смаку любителям морепродуктів. Щоб його зробити знадобитися трохи часу, але результат обов’язково сподобатися гостям.
Необхідні інгредієнти:
- пучок салат корн;
- пучок руколи;
- 0,5 кг королівських креветок;
- оливкова олія;
- 3-4 зубчики часнику;
- 3-4 помідора.
Спосіб приготування:
- Почистіть внутрішню частину при необхідності креветки.
- Спочатку в розігрітій олії обсмажте крупно порізаний часник.
- Потім часник приберіть зі сковороди і відправте креветки. Обсмажуйте з двох боків до золотистої скоринки.
- На велику тарілку викладіть промиту і просушену зелень.
- Зверху викладіть порізані дольками помідори. Якщо використовуєте помідори черрі, досить розрізати їх на половинки.
- Додайте креветки.
Порада! Щоб посилити смак салату, посипте зверху кедровими горішками.
«Принц» з чорносливом
У салаті незвичайне поєднання продуктів, що дарує неймовірне смакове насолоду. Якщо хочете здивувати гостей, тоді рецепт цього салату відмінний варіант втілити задумане в життя.
Необхідні інгредієнти:
- 300 г відвареної яловичини;
- 3 мариновані огірки;
- 250 г майонезу;
- 100-150 г чорносливу без кісточки;
- 1 ст. волоських горіхів;
- 1 цибулина;
- 3-4 варених яйця;
- 150 г твердого сиру.
Спосіб приготування:
- Яловичину розберіть на волокна руками або поріжте тонкою соломкою.
- Встановіть кільце від форми для випікання на тарілку і викладіть яловичину. Змастіть майонезом.
- Цибулину потрібно заздалегідь порізати і замаринувати в оцті. Наступним шаром викладіть мариновану цибулю.
- Після викладіть терті на тертці огірки. Змастіть майонезом.
- Потім викладіть яйця, потерті на тертці. Полийте майонезом.
- Чорнослив залийте окропом на 5-10 хвилин. Поріжте невеликими шматочками і покладіть на яйця.
- Потім викладіть тертий сир і змастіть майонезом. Потім рясно посипте салат рубаними волоськими горіхами.
- Надішліть салат в холодильник. Перед подачею приберіть кільце.
закуски
Багато господинь бажають заздалегідь дізнатися, якої тварини буде 2020 рік, щоб вирішити, що готувати на новорічний стіл. Догодити Пацюкові, яка буде панувати в 2020 році, нескладно, оскільки використовує практично всі. Хорошим варіантом будуть різні закуски. Нижче кілька цікавих рецептів.
Тарталетки з червоною рибою
Готуватися закуска дуже швидко, але завдяки відмінній поєднанню смаків, обов’язково сподобається гостям.
Необхідні інгредієнти:
- 12 готових тарталеток;
- 1 зубчик часнику;
- невеликий пучок кропу;
- 150-200 г сьомги;
- 200 г вершкового сиру.
Спосіб приготування:
- Часник і кріп дрібно порубати.
- 50-70 г слабосоленої сьомги дрібно порубати, а решту рибу відкладіть в сторону.
- Змішайте в мисці вершковий сир, рубану рибу, часник і кріп.
- За допомогою кондитерського шприца в кожну тарталетки видавіть частина приготовленої суміші. Порада! Якщо немає кондитерського шприца, використовуйте одноразовий щільний поліетиленовий пакет. Також заповнити тарталетки сумішшю можна ложкою.
- Рибу, що поріжте тонкими смужками і скрутіть в трояндочки.
- На кожну тарталетки покладіть трояндочку з риби. Подавати на стіл можна відразу.
Пастрома з курки з медом
Для нарізки на новорічний стіл замість звичної ковбаси краще використовувати пастрамі. Зробити її нескладно, але зайнятися процесом варто заздалегідь, так як м’яса потрібно дати час добре просочитися.
Необхідні інгредієнти:
- 700-800 г курячого філе;
- 8 горошин чорного перцю;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 4 горошини запашного перцю;
- 700 мл води;
- 2 лаврових листки;
- 2 гвоздики.
Для глазурі:
- 30 мл соєвого соусу;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 50 г меду;
- 1 ст. л. готової гірчиці;
- 1 ст. л. сухих спецій;
- 4 зубчики часнику.
Спосіб приготування:
- Слід ще з вечора замаринувати курячу грудку. Для цього в воду додайте спеції, сіль і цукор. Перемішайте, щоб сіль і цукор розчинилися.
- Помістіть в маринад грудку. Накрийте харчової плівкою і відправте в холодильник на 12 годин.
- На наступному етапі, коли курка Просолов, потрібно зробити глазур. У мисці змішайте гірчицю, мед, пропущений через прес часник, соєвий соус, спеції. Прянощі можна підбирати по своєму смаку. Можна використовувати чорний перець і паприку або готову суміш.
- Промийте філе і просушіть паперовим рушником.
- Помістіть м’ясо в миску з глазур’ю. Злегка його помасажуйте, а потім накрийте плівкою і відправте на 2-3 години в холодильник (можна більше).
- Щільно обв’яжіть грудку ниткою і відправте в духовку. Запікайте при температурі 180 градусів близько години. Готовність перевіряйте проколом. Випливає рідина повинна бути прозорою. У процесі запікання кілька разів змастіть пастрамі глазур’ю.
Порада! Подавати на стіл можна в теплому або охолодженому вигляді.
«Рафаелло» з твердим сиром
Так як Щур любить сир, буде рада такому частування на святковому столі. Дивуйте гостей незвичайної закускою.
Необхідні інгредієнти:
- 200 твердого сиру;
- 6 крабових паличок;
- 2 зубчики часнику;
- жменя волоських горіхів;
- 3 ст. л. майонезу;
- 1 банка оливок без кісточок.
Спосіб приготування:
- У кожну оливку запіхну половинку волоського горіха. Якщо немає часу, можна купити вже фаршировані оливки.
- Твердий сир потріть на дрібній тертці. Додайте майонез і подрібнений часник. Перемішайте.
- З сирної маси зробіть кульки, всередину яких покладіть по оливки.
- Сирні кульки обкатайте в тертих на тертці крабових паличках.
- Прикрасьте на свій розсуд і подайте на стіл.
Порада! Щоб крабові палички не розпадалися в руках при натирання, покладіть їх у морозилку, щоб вони підмерзли.
Десерти
Складно уявити новорічне застілля без солодкого, тому вирішуючи, що готувати на Новий 2020 рік, обов’язково в меню включіть десерти.
Сирний десерт з печивом
Такий десерт точно припаде до смаку любителям тірамісу, так як є схожі нотки. Перед ніжним смаком не зможе ніхто встояти.
Необхідні інгредієнти:
- 180-200 г пастоподібного сиру;
- 200 мл жирних вершків;
- 12 печінок савоярді;
- 100 мл молока;
- 15 г желатину;
- 50 г шоколаду;
- 250 г маскарпоне;
- 100 мл звареної кави (бажано зі згущеним молоком);
- фрукти і какао для прикраси.
Спосіб приготування:
- Спочатку приготуйте крем. Для цього в молоці замочіть желатин і роздоріжжі на водяній бані. Поки молоко з желатином остигає, збийте міксером вершки.
- В окремій мисці збийте сир і маскарпоне. Не перестаючи збивати, влийте тонкою цівкою остиглий желатин. Продовжуйте пару хвилин збивати. Потім додайте вершки. Крем готовий.
- Зварений кави вилийте в широку ємність, щоб зручно було вмочати печиво.
- Форму застеліть харчовою плівкою. На дно викладіть трохи крему.
- Після макайте печиво в каві і викладайте на крем. Зверху покрийте сирним кремом. Посипте шоколадною стружкою.
- Повторіть шари, а після відправте десерт в холодильник на 6-7 годин, можна всю ніч.
- Готовий десерт викладіть на тарілку і прикрасьте на свій розсуд.
Торт із зефіру
Універсальний рецепт, який відмінно підійде навіть господаркам, які не вміють робити випічку. І хоча готуватися торт просто, має ніжний смак.
Необхідні інгредієнти:
- 500 г волоських горіхів;
- 2 яйця;
- 1 кг зефіру;
- 1 ст. молока;
- 200 г вершкового масла;
- 1,5 ст. цукру;
- 5-6 печінок;
- ванілін.
Готуємо заварний крем:
- Збийте яйця цукром. Додайте молоко і підігрівати суміш на водяній бані. Варіть крем, поки не почне густіти, постійно помішуючи. Суміш не повинна кипіти.
- Розм’якшене масло збийте і поступово влийте яєчно-молочну суміш.
- Коли крем буде готовий, волоські горіхи в блендері подрібніть в крихту.
Перемащуємо торт:
- Зефір розділіть на половинки, а після розріжте ще уздовж.
- Вистеліть форму харчовою плівкою.
- На дно викладіть шар зефіру. Укладайте шматочки максимально щільно.
- Змастіть рясно кремом і посипте волоськими горіхами. Потім повторіть шари 2-3 рази.
- Печиво подрібніть в крихту і посипте верхній шар торта. Прикрасьте шматочками зефіру і волоськими горіхами. Дайте трохи постояти в холодильнику і подавайте на стіл.
напої
Подбайте заздалегідь і про напої. Для дорослих можна приготувати алкогольний коктейль, пунш або глінтвейн, а діти будуть з задоволенням пити не тільки соки, але і безалкогольні коктейлі.
Коктейль «Баунті»
Готується в лічені хвилини, але має незвичайний приємний смак.
Необхідні інгредієнти:
- 200 мл кока-коли;
- 50 мл кокосового лікеру;
- 3 кубики льоду.
Змішайте колу з лікером і розлийте по келихах. Додайте лід і подайте гостям.
безалкогольний мохіто
Освіжаючий напій припаде до смаку і дорослим, і дітям.
Необхідні інгредієнти:
- лайм;
- спрайт;
- м’ята;
- цукор-рафінад.
На дно келиха покладіть кілька гілочок м’яти. Туди ж відправте скибочки лайма і пару кубиків цукру. Трохи потовчіть. Додайте лід і залийте доверху спрайтом. Відразу подавайте.