Новорічне меню господині починають продумувати задовго до свята. Модно останнім часом оформляти салати у формі символу наступаючого року. 2020 року східним календарем протегує щур, тому салати, створені у формі цього гризуна або декоровані його їстівними фігурками, будуть головною прикрасою столу.
З ананасом
Вам будуть потрібні:
- яйця курячі, варені круто, — 5 шт .;
- консервований ананас — 5 скибочок;
- сир голландський — 200 г;
- часник — 3 зубчики;
- майонез — до смаку:
- чорний перець горошком, гречана крупа, сир — для декору.
Спосіб приготування:
- Яйця очищаємо від шкаралупи. Пару з них прибираємо в сторону — вони підуть для прикраси. Яєчні білки натираємо на крупній тертці.
- Викладаємо на велике блюдо, формуючи форму надрізаної сирної головки. Змащуємо майонезом.
Щоб зробити імітацію сирної головки, спочатку робимо коло, а потім його прорізаємо до середини і розсовуємо, немов шматочок з’їдений.
- Ананаси ріжемо дрібними кубиками і викладаємо їх на білки. Змащуємо майонезом.
- Подрібнений на тертці сир змішуємо з пропущеним через прес часником. Ця маса — третій шар.
- Тепер потрібно зробити мишок з прибраних на початку процесу яєць. Зрізаємо збоку трохи білка, створюючи основу.
- Кінчиком гострого ножа вирізаємо невеликі поглиблення для вічко, носа, вух і хвоста.
- Очки робимо з гречаної крупи, ніс — з горошини чорного перцю, вуха і хвіст — з сиру.
- Рясно змащуємо верх і боки салату майонезом. Посипаємо рясно з усіх боків натертим на дрібній тертці жовтком. Розміщуємо мишок. Прибираємо на деякий час в прохолодне місце для просочення.
З куркою
Вам будуть потрібні:
- відварене куряче філе — 300 г;
- гриби — 150-200 г;
- сир твердих сортів — 200 г;
- яйця круто — 5 шт .;
- зварений в мундирі картопля — 4-5 шт .;
- варена морква — 2 шт .;
- цибуля — 2 шт .;
- масло рослинне — 50 мл;
- сіль і майонез — за смаком;
- редис і кілька скибочок сиру — для оформлення.
Спосіб приготування:
- Картопля очищаємо від шкірки. Натираємо на середній терці.
- Аналогічним способом справляємося і з морквою.
- Відокремлюємо білки від жовтків. Натираємо в різні миски.
- Подрібнюємо на тертці сир.
- Курку ріжемо кубиками.
- Цибулю чистимо. Ріжемо півкільцями. Обсмажуємо на рослинному маслі.
- Гриби рубаємо. Обсмажуємо в тому ж маслі, на якому пасеровану цибулю (його потрібно вийняти).
- Тепер приступаємо до оформлення. На великій тарілці збираємо шарами в наступному порядку: третя частина підготовленого картоплі, гриби і цибулю, курка, майонез, що залишився картопля, майонез, морква, майонез, жовтки, білки, майонез, сир.
- З редиски робимо мишенят, як на фото, і прикрашаємо ними і шматочками сиру салатик.
З консервованої горбушей
Вам будуть потрібні:
- горбуша консервована (або тунець) — 300 г;
- картопля відварна — 3 шт .;
- морква варена — 1 шт .;
- огірок солоний — 2 шт .;
- цибуля ріпчаста — 1 шт .;
- часник — 2 зубки;
- сир — 200 г;
- майонез — 200 г;
- перець, сіль — за смаком;
- варена ковбаса, маслини, зелень, скибочку моркви — для прикраси.
Спосіб приготування:
- Варені овочі чистимо і натираємо в окремі миски на середній терці.
- Огірки ріжемо тонкою соломкою.
- Цибулю чистимо. Дрібно кришимо.
- Сир натираємо на середній тертці.
- Рибу, попередньо видаливши з неї кістки, розминаємо виделкою.
- Часник чистимо. Пропускаємо через прес. Змішуємо з майонезом.
- На велике блюдо наносимо трохи соусу і викладаємо картоплю. Солимо. Перчимо.
- Наступний шар — цибульний. Він повинен бути трохи менше картопляного.
- На цибулю викладаємо рибу, також трохи не доходячи до країв цибулевого шару.
- Тепер черга моркви. Заправляємо спеціями і соусом.
- Останній шар — огірки.
- Посипаємо все рясно сиром.
- З скибочок ковбаси вирізаємо лапки і хвіст щурики, з маслин робимо очі і носик, з моркви — рот, з пір’я зеленої цибулі — вусики. З боків викладаємо зелень.
З крабовими паличками порційний
Вам будуть потрібні:
- крабові палички — 200 г;
- кукурудза консервована — 150 г;
- яйця — 3 шт .;
- рис варений — 1/2 склянки:
- майонез;
- сіль, перець — за смаком;
- крабові палички, шпинат, редис (або морква), горошини чорного перцю, листя салату (або шпинату) — для прикраси.
Спосіб приготування
- Крабові палички (одну попередньо треба прибрати для декору) дрібно ріжемо.
- Яйця, зварені круто, дрібно ріжемо.
- Змішуємо крабові палички, яйця, кукурудзу (рідина злити) і рис.
- Додаємо сіль, перець і майонез. Перемішуємо.
- Формуємо тільця крисок. З крабової палички формуємо хвостики, з моркви / редису — вушка, з рукавичок — очі. Викладаємо на зелень.
Оригінальна подача олів’є
Складно уявити Новий рік без олів’є. Але якщо традиційна подача здається нудною, можна заховати його під маскою щурики.
Вам будуть потрібні:
- горошок консервований — 200 г;
- яйця круто — 5 шт .;
- картопля, зварена «в мундирі» — 4 шт .;
- морква варена невеликого розміру — 2 шт .;
- огірки солоні середнього розміру — 4 шт .;
- ковбаса «Докторська» — 300 г;
- майонез і сіль — за смаком;
- сир і оливки — для декору.
Спосіб приготування:
- Варені овочі очищаємо від шкірки. Ріжемо невеликими кубиками.
- Ковбасу й огірки нарізаємо таким же способом, як і картопля з морквою.
- Додаємо горошок, попередньо видаливши зайву рідину.
- Солимо. Перчимо. Заправляємо майонезом. Перемішуємо.
- Викладаємо на плоске блюдо у формі овалу.
- З кілець ковбаси формуємо вушка, а також вирізаємо лапки і хвостик. З оливок робимо очі і носик, з сиру — вусики гризуна.
Закуска в формі гризуна
Якщо немає бажання витрачати час на приготування салату «Щурик», але прикрасити святковий стіл символом року хочеться, відмінним рішенням стане проста закуска. Виглядає вона ефектно, а на створення піде не більше 10 хвилин.
Вам будуть потрібні:
- плавлений сир в формі трикутників — 8 шматочків;
- крекери солоні — 8 шт .;
- перець болгарський червоного кольору — 1 скибочка;
- петрушка;
- оливки чорні без кісточок;
- горошини чорного перцю.
Спосіб приготування:
- На крекери викладаємо сир.
- Оливки нарізаємо півкільцями. У кожен сирок встромляємо по парочці. Це будуть вушка мишок.
- З чорного перцю робимо очі.
- Гілочки петрушки — це вусики.
- З червоного перцю вирізаємо невеликі трикутники, які стануть носиками. Все геніальне просто!