Зазвичай на новорічному столі крім основного блюда і закусок, присутній як мінімум 1-2 салату. Новий 2020 рік — це рік щура, а гризуни невибагливі в їжі. Тому можна особливо не морочитися з приводу інгредієнтів. Залишилося тільки вирішити, який варіант вам потрібен: простий, дієтичний або екстравагантний для гурманів? Наступні рецепти допоможуть з вибором.
прості рецепти
Що зазвичай потрібно господиням — щоб страва була смачною, продукти — доступними, а приготування не займало багато часу. Все інше — справа смаку. Комусь подобається курка і ананаси, іншим — риба і морепродукти.
«Лісовик»
Складові:
- 2 курячі грудки або філе;
- 400 г маринованих шампіньйонів;
- 1 велика цибулина;
- 0,5 склянки подрібнених волоських горіхів;
- 100 г сиру твердих сортів;
- 2 яйця;
- зелена цибуля, петрушка;
- майонезний соус.
приготування:
- Курку відварити в підсоленій воді, а після того, як вона охолоне, дрібно нарізати.
- Яйця зварити круто, остудити в холодній воді. Очистити шкаралупу і натерти.
- Сир подрібнити на крупній тертці.
- Цибулю і гриби порізати і підсмажити до золотистої скоринки, посолити.
- Зелень порубати.
- Перемішати всі продукти і заправити майонезом.
Для краси можна викласти суміш у формі вінка. Для цього на центр тарілки поставте склянку і акуратно сформуйте навколо нього коло з салату. Стакан приберіть і прикрасьте блюдо гілочками кропу, петрушки, оливками, або насінням граната.
«Біла шубка» з тунця
Цей варіант також називається «Мімоза з тунцем». Для його приготування знадобляться:
- 1 банка консервованого тунця у власному соку;
- 4 варених яйця;
- 100 г твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- майонез, або йогурт;
- зелень.
Порада: щоб зробити страву більш поживним і збільшити його обсяг, можна додати картоплю. Варіант без картоплі є більш дієтичним.
Підготовка інгредієнтів:
- Яйця і моркву необхідно зварити. Відокремте жовтки від білків і натріть окремо на дрібній тертці.
- Сир теж слід натерти.
- Відкрийте консерви і розімніть виделкою рибу.
- Наріжте дрібно цибулю. Якщо хочете прибрати його гіркоту, то обдайте овоч окропом.
Салат викладається пошарово. Кожен шар змащується майонезом.
- Спершу викладаємо розім’ятий тунець.
- Зверху тунця — натертий білок. Не забуваємо присаливать і змащувати.
- Далі — подрібнену цибулю.
- Третій шар — натертий сир, а четвертий — жовтки. Процес можна повторити 1-2 рази. Зверху полити майонезним соусом і прикрасити зеленню. Якщо під рукою є свіжий огірок, то можна прикрасити верхівку кружечками огірка.
Перед подачею блюдо бажано охолодити в холодильнику.
Салат із крабових паличок з сухариками
Цей дуже просте блюдо, так як його компоненти не потрібно варити, смажити і т.д. Просто купив, порізав, і готово! При цьому виходить дуже ситно і смачно.
склад:
- банка кукурудзи;
- маленька упаковка сухариків з нейтральним смаком, наприклад, зі сметаною, або домашні сухарі;
- упаковка крабових паличок (250 г);
- шматок пармезану (200-300 г);
- пекінська капуста — 0,5 качана;
- зелена цибуля і кріп;
- 2 зубчики часнику.
Крок 1: нарізати кубиками сир і крабові палички.
Крок 2: нашаткувати капусту, подрібнити зелень, пропустити часник через прес.
Крок 3: перемішати, посолити і додати майонез.
Корисно: замість крабових паличок в цей салат можна кинути шинку. Вона відмінно поєднується з іншими інгредієнтами.
Рецепт «Мишка» з кальмаром і плавленим сирком
Це незвичайний салат, як з боку складу, так і в оформленні, але разом з тим його дуже просто готувати. Головний інгредієнт — м’ясо кальмара. Можна купити заморожену тушку, або копченого кальмара. Залежно від цього, вийде різний смак.
складові:
- кальмар — близько 300-400 г;
- яйця — 2-3 шт. (Зварені круто);
- плавлений сирок — 2 шт .;
- 1 цибулина;
- майонез;
- маслини і морквина — для оформлення.
Порада: для додання салату свіжості можна додати 1 огірок або яблуко.
приготування:
- Копчене м’ясо готове до вживання, а ось морозиво доведеться розморозити і зварити. Вариться кальмар недовго — всього 2 хвилини. М’ясо слід опускати вже в киплячу воду!
- Варений і нарізаний кубиками кальмар з’єднати з цибулею, натертим яйцями і сирком.
- Посолити, залити соусом і перемішати.
- Далі потрібно формувати з звичайного салату новорічний, сформувавши з нього мишку (ну або щура — символ 2020 року). Зверху її ще раз можна змастити тонким шаром майонезу, або посипати тертим білком.
- Робимо очі і носик з оливок, а вушка — зі шматочка морквини. Як хвостика підійде шматочок кальмара, а вусики можна зробити з гілочок зелені.
Корисні святкові рецепти
Для тих, хто захоплений правильним харчуванням і турбується про свою фігуру, найкраще підійдуть рецепти з цього розділу. Вони низькокалорійні, корисні, але в той же час смачні.
сирна кошик
Вам знадобиться:
- селера — 3 стебла;
- листя салату;
- 50 г горіхів;
- 1 зелене яблуко;
- грудка індички — 150 г;
- сир — 200 г;
- виноград — 50 г;
- лимонний сік — 1 ч. л .;
- часник — за смаком;
- сметана — 2-3 ст. л.
Відразу необхідно приготувати кошики, в які будемо викладати наше страву.
- 200 г сиру вистачить приблизно на 2 кошики. Натираємо його на крупній тертці і ділимо на 2 частини. На цьому етапі можна додати часник, тоді кошик буде ароматною.
- Застеляємо пергаментним папером і викладаємо не надто товстим шаром коло з сиру.
- Відправляємо деко в розігріту духовку на кілька хвилин, щоб сир розплавився, але не підгорів. Поки сирна маса не застигла, потрібно виготовити з неї кошик. Для цього знадобиться банку. Піднімаємо пергамент і кладемо його зверху банки, створюючи необхідну форму, як це показано на фотографії.
Ставимо кошик остигати в прохолодне місце, наприклад, на балкон. А поки вона остигає, робимо безпосередньо салат:
- Грудку відварити і порізати кубиками.
- Нарізати яблука.
- Роздрібнити горіхи ножем.
- Подрібнити селера.
- Розрізати виноградини навпіл, і прибрати кісточки.
- Нарізати латук.
- Приготувати заправку: змішати сметану з лимонним соком, сіллю і перцем.
Змішуємо компоненти салату і викладаємо його в кошик. Зверху можна посипати цю красу кунжутом.
гранат
А це вже рецепт простіше і легше — в його складі тільки рослинні компоненти, але тим не менше він здатний здивувати і порадувати око своїм незвичайним виглядом. Отже, вам знадобляться:
- пекінська і червонокачанна капуста — по 0,5 качана;
- трохи кропу;
- невеликий гранат;
- оливкова олія;
- часник — 1 зубчик;
- винний або яблучний оцет — 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Нашаткувати червону капусту на шатківниці або ножем. Підсолити її і пожмакать руками, щоб вона стала м’якше. Пекінка м’яти немає необхідності.
- Подрібнити кріп (це зручно робити ножицями).
- Витягти зерна з граната. Для цього шкірку потрібно розрізати навхрест і поламати фрукт на кілька частин. Білу плівку обов’язково прибрати.
- З’єднуємо компоненти, трохи присаливаем, підливати оцет і масло, і ретельно перемішуємо. Готово!
Салат з полуницею і смаженої куркою
склад:
- куряча грудка — 1-2 шт., в залежності від розміру;
- жменька бебі шпинату;
- червона цибуля — половинка;
- полуниця — 5-7 шт .;
- половина авокадо;
- мигдальні пелюстки — 1 ст. л. без гірки;
- Фета — 80-100 г.
Для маринаду:
- 3 ст. л. оливкового масла;
- 2 ст. л. бальзамічного оцту;
- сушіння італійські трави, сіль, перець — за смаком.
- Для початку необхідно замаринувати м’ясо. Готуємо маринад з перерахованих продуктів і мачає в нього грудку цілком. Ми залишаємо мінімум на 15 хвилин в холодильнику.
- Смажимо м’ясо (можна цілком) на оливковій олії до повної готовності. За рахунок оцту м’ясо буде мати красиву коричневу скоринку.
- Викладаємо в миску добре вимиті листя шпинату. Додаємо порізану півкільцями цибулю.
- Вирізаємо з авокадо м’якоть. Для цього зручно попередньо проробити поперечні надрізи, а потім витягти м’якоть ложкою.
- Ділимо полуницю на 2 частини і з’єднуємо підготовлені продукти, крім м’яса. Заправляємо їх тим же маринадом.
- Зверху салат посипаємо мигдальними пелюстками / кунжутом і кришимо невелику кількість сиру Фета.
- В кінці викладаємо нарізану курочку.
незвичайні салати
Якщо ви вже перепробували всілякі страви і хочете відкрити для себе щось нове, здивувати свої смакові рецептори, то варто звернути увагу на наступні рецепти. Деякі складові цих салатів доведеться пошукати, але вони точно є у продажу, і летіти за ними в Італію не доведеться. Зате гості будуть однозначно здивовані.
Салат з креветок в половинках ананаса
складові:
- 1 великий ананас;
- заморожені креветки — 500 г;
- печериці — 100 г;
- ківі — 2-3 шт .;
- мандарини — 3 шт .;
- яблуко — 1 шт .;
- гілочка петрушки і кропу;
- коньяк — 20 мл .;
- лікер «Амаретто» — 2 ст. л .;
- винний оцет — 1 ст. л. (Можна замінити лимонним соком);
- оливкова олія — для заправки.
Порада: гриби за бажанням можна замінити на авокадо або горіхи.
приготування:
- Вимиті ананаси розрізати навпіл разом з верхівкою. Вирізати серцевину і порізати її кубиками.
- Креветки опустити на 2 хвилини в киплячу воду. Потім дістати, просушити, почистити.
- Частина зелені залишити для прикраси, а решту — дрібно нарубати.
- Креветки цілком покласти в миску, посипати зеленню і залити коньяком. Дати просочитися 10 хвилин.
- Печериці нарізати пластинами, проварити 7 хвилин. Висипати в друшляк, щоб вода стекла.
- Тепер беремося за фрукти. Яблуко потрібно дрібно нарізати, мандарини розібрати на дольки, а ківі очистити і порізати півкільцями.
- Об’єднати всі продукти, заправити винним оцтом і оливковою олією. Висипати суміш в половинку ананаса.
- Зверху скропити лікером і прикрасити зеленню.
Смачного!
«Екзотика» з виноградом і чорносливом
Перелік необхідних продуктів:
- 600 г курячого м’яса (краще всього — грудка);
- по 150 г зеленого винограду кишмиш, горіхів і чорносливу;
- кукурудза в банку;
- чеддер — до 200 г;
- майонез.
рецепт:
- Курку відварити і нарізати кубиками.
- Чорнослив замочити в гарячій воді, обсушити і дрібно нарізати. Кілька штук порізати навпіл для прикраси.
- Горіхи подрібнити, виноградники розрізати на 2 частини.
- Сир натерти і з’єднати його з куркою, чорносливом, горіхами, кукурудзою і заправити соусом.
- Прикрасити виноградом.
«Пікантний» з куркою гриль і авокадо
Головний інгредієнт цього незвичайного, вишуканої страви — курка, приготована на грилі. Ви можете купити готове м’ясо, або приготувати його самостійно. Головне попередньо замаринувати м’ясо в спеціях.
На порцію знадобиться:
- 300 г курки;
- сирний сир (Фета, Філадельфія або ін.) — 150 г;
- помідори черрі — 4 шт .;
- авокадо — 1 шт .;
- Червона цибуля;
- шпинат — 100 г;
- волоські горіхи за смаком.
Для заправки використовуйте суміш оливкового масла з бальзамічним оцтом в пропорції 2: 1. Також туди можна додати дрібку цукру.
Приготування самого салату дуже просте:
- Спершу продукти необхідно подрібнити: авокадо — порізати дольками, цибулю і м’ясо — соломкою, помідори — розрізати на 4 частини, горіхи — роздрібнити на дрібні шматочки, а шпинат можна просто порвати.
- Перемішати всі з заправкою з масла, цукру і оцту.
- Зверху накидати раскрошенную сирок і присипати цю красу горіхами.
варіанти оформлення
Будь-який звичайний салат можна перетворити в цікавий і святковий, щоб він підходив до новорічного столу:
- Салат-годинник. Для декору підійде морквина, як показано на фото. Також можна викласти цифри і стрілочки з зерен граната. Виглядає дуже красиво.
- Новорічна іграшка. Тут можна включити фантазію і створити візерунки з усього, що попадеться в холодильнику: оливок, маслин, граната, будь-яких овочів, ковбаси та ін.
- Салат-ялинка. Спорудити такий шедевр елементарно: викладаєш блюдо у формі ялинки і посипати зеленню. Зверху можна додати яскраві ялинкові іграшки у вигляді помідорів чері.
- Салат-сніговик. Присипати салат натертим білками / плавленим сирком і зробити красиву пику сніговика не складе труднощів. А сподобається таке «творіння» і дорослим, і дітям. А якщо постаратися, то можна взагалі створити витвір мистецтва!