Східний гороскоп щільно увійшов в життя європейців, хоч китайський Новий рік 2020 настає на місяць або півтора пізніше григоріанського. Атрибутика, прикраса столу, салатів, десертів господині підлаштовують під тотемна тварина. У 2020 в права вступає Біла Металева Щур, тому все підпорядковане її смакових пристрастей і кольором. Мишка всеїдна, значить, скласти меню можна не побоюючись порушення певних канонів в м’ясі, рибі, фруктах або овочах.
Без чого не обійтися на столі
Китайці вважають, що Щур приносить багатство, родючість в свій рік, тому столи повинні бути ще рясніше, ніж всі попередні роки. Миша відкриває 12-річний цикл, значить, це двері не тільки в 2020 рік, а й на всі наступні, аж до 2032. Слідуючи східному поданням, господиню високосного року зустрічають крупами, сиром, м’ясом, фруктово-овочевими десертами.
Щоб включити основний набір улюблених страв Щури можна скласти план:
- Основне блюдо. Птицю або м’ясо готують з якоюсь з круп: гречкою, сочевицею, рисом або пшоном у вигляді гарніру або фарширований варіант.
- Салати, канапе обов’язково миксуют з сиром і м’ясом.
- Овочі, фрукти додають до закусок, головної страви або готують в тушкованому, запеченому вигляді, на грилі.
- Десерти та торти бажано оформляти часточками фруктів, карамелізованих овочів. Чизкейки теж припадуть до смаку Пацюкові.
Риба не найулюбленіша страва у Миші, але вона всеїдна, так що заборон на морепродукти не буде. Прихильна вона до грибів, горіхів, солодким коктейлів, легкому алкоголю, чаю, компотів. А ось від кави і солодкої газованої води краще відмовитися, вони відлякують різким запахом. Барвистий декор, маленькі деталі викликають у гризуна підвищений інтерес, тому сервіровка і оформлення столу в новорічну ніч 2020 виходить на перший план.
Прикраса і сервіровка столу
Від того, як подається їжа, безпосередньо залежить апетит і настрій. У новорічну ніч це правило спрацьовує в рази, тому що застілля починається в фізіологічно незвичне час для більшості людей. А зустріч Білій Мишки повинна бути урочистою приємною, щоб вона обдарувала господарів будинку обіцяним багатством. На столі обов’язково встановлюють маленькі фігури у вигляді символу року. Купують ошатні серветки, ароматичні свічки, ялинкові віночки. Щур уважна до деталей.
Білий колір, металеві прикраси, хромовані прилади або дзеркальні, що відображають поверхні будуть доречні в оформленні та сервіровці столу. Але перевантажувати стіл всім і відразу погане рішення, Миша любить простоту і вишуканість одночасно. Білої лляної скатертини, красиво складених серветок, пари металевих свічників, тканинних мішечків з крупою досить для святкової атмосфери і задоволення господині року.
Варіанти прикраси салатів
Салати в Новий рік Щура — це поле для втілення ідей з оформлення. Використовують яйця, зелень, маслини, морква, майонез, щоб зробити звичайне блюдо ошатним.
Салат «Новинка» з рисом, шинкою і сиром
Склад інгредієнтів порадує цікаву Мишку, тому що одночасно відповідає всім її смаковим запитам. А для гостей він стане несподіваним відкриттям. знадобляться:
- твердий сир — 200 г;
- шинка — 150 г;
- сирої дліннозерновой рис — 30 г;
- яйце куряче — 2-3 шт. для салату і 1 шт. для прикраси;
- яйце перепелине — 2-3 шт .;
- майонез «Оливковий» — 150 г;
- кетчуп «Томатний» — 20 г;
- вода — 100 мл;
- соняшникова олія — 5 г;
- чорний перець горошком — 15 шт .;
- мелений перець щіпка;
- сіль за смаком.
Покрокова інструкція приготування з підсумковим фото прикрашеного салату:
- Рис промиємо під проточною водою, поки вода не стане прозорою. У киплячу, злегка підсолену воду об’ємом півсклянки, опускаємо промитий рис, варимо 10-15 хвилин до готовності. Остудити, злегка посипати меленим перцем.
- Зваримо всі яйця круто, остудити, почистимо.
- Дрібну тертку змажемо соняшниковою олією. Натремо в окремі тарілки 150 г сир, 3 яйця. 30 г сиру залишимо для декору.
- Шинку нарізаємо дрібною соломкою або натерти на крупній тертці.
- В піалі приготуємо заправку: змішати майонез з кетчупом.
- На рівне блюдо без бортиків салат кладемо шарами, кожен промазуємо заправкою, крім верхнього. Послідовність шарів: рис, шинка, яйця, сир.
- Прикрасимо салат. З цілих очищених яєць зробимо мишенят. З курячого вийде велика мишка, з перепелиних маленькі. Мордочку позначаємо за допомогою 3 шт. горошин чорного перцю: очки і носик. З сиру вирізаємо вушка і тоненький хвостик.
- Прикрашаємо салат мишенятами і шматочками залишків сиру.
Салат «Мишача радість»
Ця страва порадує простотою приготування, а прикрашати його можна спільно з дітьми. Підготуємо продукти:
- копчена куряча грудка 450 г;
- курячі яйця 8 шт .;
- голландський сир 200 г;
- кисло-солодке яблуко 1 шт .;
- болгарський перець червоного кольору 1 шт .;
- майонез 250 г;
- перець духмяний горошком 10 шт .;
- грецькі горіхи.
Інструкція як приготувати і прикрасити блюдо:
- Нарізаємо грудку невеликий соломкою.
- Відварюємо яйця круто, охолоджуємо. 3 шт. кришимо кубиком в салат, 5 залишаємо для прикраси.
- Горіхи дрібно ріжемо ножем або подрібнюємо в блендері.
- Сир тремо на крупній тертці. Ми залишаємо 20 г для прикраси.
- Солодкий перець ріжемо дрібними кубиками.
- Змішуємо всі інгредієнти, додаємо яблуко, терте на дрібній тертці. Змішуємо з майонезом, при необхідності солимо. Але, швидше за все, солити салат не доведеться через копченого смаку грудки і майонезу.
- Викладаємо на плоске блюдо. З цілих яєць робимо мишок. На мордочці перцем очі і рот. З сиру пішли і хвостик. Прикрашаємо шматочками сиру, пахвами і декількома кубиками перцю.
Крабовий салат у вигляді мишок
Всі страви прикрашати зверху не так цікаво. Один із звичних салатів можна повністю оформити у вигляді мишок. знадобляться:
- листя салату 2-3 шт .;
- крабові палички або м’ясо 350 г;
- яйця зварені круто — 8 шт .;
- консервована кукурудза 1 б;
- майонез 150 г;
- сир голландський 200 г;
- сіль щіпка.
Для декору:
- редиска 2 шт .;
- чорна ікра 10 шт.
Крабові палички, яйця ріжемо дрібними кубиками. Одну крабову паличку залишаємо для мишачих хвостиків, розрізаємо її вздовж на довгі тонкі смужки. Розкриваємо кукурудзу, зціджувати сік. Твердий сир тремо на дрібній тертці, залишаємо шматочок 15-20 г для декорування. З’єднуємо все в глибокій мисці, додаємо майонез, змішуємо. Ми залишаємо на 5 хвилин. На плоске блюдо викладаємо вимиті і просушені листя салату, розірвані в довільному розмірі. На кожен шматок листа викладаємо окрему мишку. Формуємо тільця долонями, на зразок великої котлети. Надаємо форму мишки. На мордочці робимо з чорної ікри очі, ззаду додаємо хвостик з крабових смужок. У центрі страви кладемо кілька шматочків сиру. Вушка робимо з кружечків редиски. Як варіант вушка можна зробити з огірка, сиру або яєчного білка.
Ялинки, кульки, свічки і сніговики
Будь-яке традиційне блюдо новорічного столу виглядає неповторним, якщо його причепурити відповідно до невід’ємними святковими атрибутами:
- Ялинка. Варіантів два: надаємо форму хвойної красуні або причепуритися в зелену шубку. Для ялинових лап підійде зелень кропу, петрушки, пір’я цибулі, зелений горошок або оливки.
- Шарик. Покладемо на тарілку кілька різних салатів, покриємо їх різним декором або на великому плоскому блюді зробимо велику кульку-салат. Для різнобарвності та різнофактурна візьмемо: яєчний жовток, кокосову стружку, зерна граната, зелень, буряк, морква, мандарини, маслини, кукурудзу.
- Свічка. Викладемо салат у вигляді свічки і прикрасимо за допомогою овочів. А можна зробити «справжні» свічки. У болгарський перець жовтого, червоного або зеленого кольору накладаємо салат, а палаюче полум’я зобразимо шматочком моркви. Свічки також можна зробити з паприки і крабових паличок.
- Сніговики. Незмінні супутники Діда Мороза, без них неможливо уявити свято. Нехай вони займуть гідне місце в центрі святкового столу. Вони теж можуть бути об’ємними. В цьому випадку краще зробимо маленькі «снігові» кулі, щоб салат не розвалився. Або зобразимо на салатник тільки пику Сніговика. А від салату у вигляді добродушного Олоф з казки Холодне серце будуть у захваті всі діти і гості до 15 років. Білий колір створить майонез, кокосова стружка, яєчний білок.
- Куранти безпосередньо асоціюються з Новим роком. На фото представлено кілька ідей, як прикрасити салати. Можна їх повторити або трансформувати в щось своє. Головне дібрати смаку, тоді фантазія стає нескінченною.