Східні астрологи кажуть, що на Новий рік можна готувати страви, які вважає за краще правляча тотемна тварина. У 2020-му покровителькою року є Біла Металева Щур. Це невибаглива в їжі тварина, любляче різноманітну їжу. Для того, щоб задобрити господиню року рекомендується урізноманітнити меню цікавими, непересічними, і в той же час простими стравами. Однак, важливо не перестаратися: Щур не любить надмірної екзотики і пафосу.
загальні рекомендації
Щур є важливим представником 12-ти безсмертних тварин в східному зодіаку. За легендою, вона перша прийшла на зустріч з Буддою, за що отримала право відкривати цикл правління зодіакальних тварин. Щур — розумне і сміливе тварина. Її розташування приверне в будинок удачу і благополуччя.
Щури володіють хорошою уявою і цікавістю. Вони люблять експерименти і завжди готові спробувати свої сили в новій справі. Ці якості можна використовувати в складанні меню для новорічного столу. Застосування нестандартних і сміливих кулінарних рішень приверне увагу господині року.
Можна експериментувати з смаковими рішеннями, використовуючи незвичайний набір спецій в уже знайомих рецептах. Або замінювати / додавати нові інгредієнти в звичних стравах. Змінювати спосіб приготування, замінюючи, наприклад, жарку випіканням в духовці (що буде не тільки незвично, але і корисно).
Можна використовувати іншу подачу трапези, відмінну від звичної. Більше уваги приділити декору, застосовуючи цікаві рішення в оздобленні салатів і закусок. Тут можна дати волю фантазії:
- робити фігури з їжі (наприклад, мишок);
- використовувати спеціальні ножі для декоративної нарізки;
- красиво викладати канапе, сирні та м’ясні тарілки та ін.
Незважаючи на свій грізний зовнішній вигляд, господиня року любить домашню атмосферу і своїх близьких. Тому рекомендується проводити новорічну ніч в колі сім’ї або близьких друзів. Страви, по можливості, слід використовувати домашнього приготування, а не замовляти їх в ресторані або купувати готову їжу в супермаркеті. У підготовці новорічного столу може брати участь вся сім’я. При організованому розподілі обов’язків ця затія перетвориться на веселу і приємне проведення часу рідних людей.
Що можна готувати
Меню на Новий 2020 рік Щура має бути різноманітним. Воно може включати будь-які види страв (холодні, гарячі, закуски, салати та ін.) З всіляких продуктів. Однак, у зв’язку з перевагами Щури, слід використовувати інгредієнти, широко використовувані в даній місцевості без зайвих витребеньок і екзотики.
каші
Щур любить крупу. Це, кілька, незвичайне страву для новорічного столу, однак, його теж можна красиво обіграти. Наприклад, приготувати плов. Він включає рис, м’ясо, овочі та спеції, що дуже сподобається господарці року. Плов буде багато виглядати на столі і нікого не залишить голодним.
Також можна використовувати різні крупи в якості гарнірів. До м’яса можна подати кукурудзяну кашу. А незвичайної її зробить додавання часнику і тертого сиру. Ще одним цікавим гарніром є каша з булгура з додаванням овочів (моркви, солодкого перцю або томатів) і сиру фета.
Примітка. Якщо каші не будуть включені в новорічне меню, то слід просто поставити на столі мисочку з крупою.
м’ясо
При першій-ліпшій можливості Щур із задоволенням поласувати м’ясом. Тому на новорічному столі рекомендується подавати кілька видів м’ясних страв. Для святкового застілля можна приготувати:
- курчата табака;
- гусак, запечений цілком;
- свинина в кисло-солодкому соусі;
- котлети з курячого або індичого фаршу;
- яловичина з яблуками та ін.
М’ясо з соусом буде добре поєднуватися з гарніром з каші.
салати
Салати будуть відмінним доповненням новорічного меню. Якщо серед основних страв переважає вуглеводна і білкова їжа, то слід віддати перевагу салатам, багатим клітковиною. Це можуть бути овочеві або солодкі фруктові салати. Їх можна подавати як перерву між основними стравами, або просто поставити на стіл, щоб гість міг пригощатися в будь-який зручний час.
Овочеві салати сприяють гарному травленню і стануть профілактикою небажаних наслідків рясного застілля. Для заправки слід використовувати легкі інгредієнти, наприклад, йогурт або лимонний сік і оливкову олію. Вони зроблять салат не тільки смачним, але і корисним.
закуски
Звичайно, в рік Щура необхідно поставити на стіл сирну нарізку. Покровителька року дуже зрадіє цих ласощів. На додаток до сирної нарізки можна використовувати всілякі канапе, поєднуючи м’ясні вироби (шинку, ковбаси), сири, соління, овочі і оливки. Також, Пацюкові припаде до смаку і м’ясна нарізка, що включає кілька видів ковбас і копченого або солоного м’яса.
солодощі
Щоб максимально задобрити Щура, слід обов’язково підготувати десерт. Це можуть бути торти, або печиво і пряники, або всілякі муси і ін. Найпростіше зробити печиво і прикрасити його глазур’ю. Як елементи декору можна використовувати новорічні мотиви або зробити випічку у формі мишок. Таке печиво буде радувати і очей, і шлунок.
Як десерт відмінно підійде старий добрий рецепт тістечка «Солодка картопля» з печива, какао і згущеного молока. Тільки замість «картоплин» формувати «мишок».
Що готувати не слід
Щур — всеїдна тварина, воно любить безліч продуктів. Це дає можливість господаркам не обмежувати себе у виборі інгредієнтів при складанні меню. Але, не дивлячись на свою невибагливість в харчуванні, Щур воліє їжу високої якості. Тому, не слід економити на продуктах. Нехай краще новорічне меню складається з 5-6 пунктів, але все буде приготовлено на високому рівні.
Серед продуктів, які краще не використовувати в новорічному застіллі, щоб не образити покровительку, виділяють:
- Капуста (свіжа і квашена), редис, ріпа. Овочеві салати можна робити з морквою, буряком і селерою. А замість квашеної капусти використовувати інші соління — помідори, огірки, кабачки і т.д.
- Манна крупа — незважаючи на те, що звір любить пшеницю і будь-які інші злаки, манну крупу він зовсім не їсть. Тому не слід її використовувати не тільки, як інгредієнт для новорічних страв, але і в якості символічного «підношення» господині року.
При плануванні основного м’ясної страви не слід віддавати перевагу жирним сортам м’яса. Якщо «на чолі» столу буде свинина, то необхідно вибирати її пісні частини. До них відносяться вирізка, лопатка, філе. Найбільший вміст жиру в окосту, шиї, грудинке і ребрах. Їх готувати не варто. При бажанні, можна зрізати зайвий жир з ділянки м’яса. Також слід вибирати нежирну частина барана.
Запечена баранина з анчоусами і часником
Проблеми можуть виникнути і з сиром. Не кожен сир до душі Сталевий Криси. У природі цей звір не любить сир з різким запахом. Тому в 2020 році не слід використовувати:
- Рокфор.
- Брі.
- Мюнстер.
- Камамбер.
- Понт Левек.
Краще вибирати більш нейтральні продукти: фета, бринза, адигейський сир, моцарелла, рікотта і т.д.
З напоїв Щур негативно ставиться до міцного алкоголю. Тому горілку, віскі, коньяк, текілу, ром та інші напої з великим градусом слід виключити з новорічного меню. Від них можна або відмовитися, або використовувати в якості основи до коктейлів.