М’ясні страви на Новий 2020 рік будуть практично на кожному святковому столі. Господиня року Щур вважається твариною всеїдних. І хоч до хижаків вона не відноситься, буде рада закусок і гарячих страв з телятини, баранини, свинини, птиці. Особливих обмежень немає. Головне, щоб м’ясо було нежирним. Бажано віддавати перевагу пригощань з простих і доступних продуктів.
м’ясні клубочки
Оскільки Щур любить різну випічку, новорічні страви в 2020 році можна доповнити м’ясними клубочками з листковим тістом. Закуска смачна і ситна. Незвично виглядає на святковому столі, хоча готується просто.
З продуктів слід взяти наступне:
- 0,5 кг фаршу;
- 0,5 кг листкового тіста;
- 1 зубчик часнику;
- трохи солі;
- 1 цибулину;
- 100 г твердого сиру;
- одне яйце;
- кунжут;
- перець або спеції.
Для клубочків підійде будь-який фарш — зі свинини, яловичини або навіть курки. Все залежить від особистих переваг і побажань. Головне, щоб фарш був нежирним. Цибулю і часник дрібно порубати, а після додайте до перемолоти м’яса. Також додайте сіль, яйце і перець. При бажанні можна додати улюблені трави або спеції. Добре все перемішайте.
Тісто розкачати і наріжте тонкими смужками. Сир потріть. З фаршу сформуйте середнього розміру кульки. Посипте їх з усіх боків сиром, а після обмотайте тестом. Смужки з тестом слід намотувати, як нитки на клубок.
Покладіть зроблені клубочки на змащене деко. Посипте кунжутом і відправте в духовку. Запікайте при температурі 180 градусів, поки тісто не стане красивого золотистого кольору. Гарним доповненням до страви стануть свіжі овочі.
Свинина з чорносливом і курагою
І хоча для приготування страви потрібно трохи часу і зусиль, смакові його якості легко задовольнять навіть самого вишуканого гурмана. Щоб порадувати гостей соковитою і ніжною свининою, потрібно підготувати такі інгредієнти:
- цілий шматок м’яса на 1,2-1,5 кг;
- 12-15 шт. кураги;
- 12-15 шт. чорносливу без кісточки;
- 2 стол. ложки коника;
- третину склянки води;
- 3 стол. ложки сметани або майонезу;
- 130-150 г твердого сиру;
- щіпка мускатного горіха;
- дрібка солі;
- трохи чорного перцю;
- 20 г свіжого імбиру;
- 1,5 чайної ложки сухої гірчиці в зернах.
Готується свинина поетапно:
Промиті сухофрукти залийте коньяком і водою. Додайте подрібнений імбир. Надішліть на невеликий вогонь. Гасіть, поки рідина повністю не випаруватися.
Потім займіться м’ясом. Промийте його і зробіть надрізи майже на всю ширину через кожні 2 см. Всередині розрізи варто змастити сметаною або майонезом.
Всередину кожного розрізу покладіть по кілька сухофруктів і тонкому скибочці сиру.
З 2 ложок майонезу або сметани, спецій і гірчиці слід приготувати соус. Повапните їм свинину з усіх боків, а після на пару годин відправте в холодильник. Цього часу буде досить, щоб м’ясо добре промаринувалося.
Запікайте при температурі 200 градусів 1,5 години, накривши фольгою. Потім приберіть фольгу і продовжуйте запікати 15-20 хвилин, щоб свинина підрум’яниться.
Новорічна качка з рисом і мигдалем
Оскільки Щур любить крупи, бажано на новорічний стіл 2020 року приготувати м’ясні страви з рисом, гречкою або іншими крупами. Хорошим частуванням і справжньою окрасою столу стане фарширована качка.
Буде потрібно мінімальний набір продуктів:
- качка;
- 200 г мигдалю;
- 0,5 кг будь-якого фаршу;
- 250 г рису;
- 2-3 ложки майонезу;
- сіль;
- кориця, мускатний горіх, перець.
Спочатку добре вимийте тушку качки, обдайте окропом, а потім обсушити паперовою серветкою або рушником. Натріть птицю сіллю і перцем. Залежно від особистих переваг можна використовувати звичайний чорний перець або суміш перців. Любителям гостренького не забороняє посипати качку чилі. Потім змастити тушку майонезом і відправте в холодильник хоча б на 2 години, але можна і більше.
Рис відварити до напівготовності. Мигдаль злегка обсмажте на олії. Додайте корицю, мускатний горіх, сіль, рис і фарш. Все перемішайте.
Зашийте качці горло, заповніть приготованою рисової сумішшю. Рясно ще раз змастіть майонезом. Загорніть тушку в фольгу і відправте в духовку, попередньо нагріти до 200 градусів. Через годину потрібно трохи зменшити температуру і відкрити фольгу. Запікайте ще 30-40 хвилин, поки не з’явиться золотава скоринка. Подавати блюдо на стіл потрібно в гарячому вигляді. Плюс фаршированої качки в тому, що не потрібно окремо готувати гарнір.
Тушкована яловичина з соєвим соусом
Якщо немає часу стояти біля плити цілий день (особливо актуально для господинь, які працюють 31 грудня), можна приготувати просте і смачне блюдо з яловичини. Слід взяти доступні продукти:
- півкілограма яловичини (буде потрібно м’якоть);
- один лук;
- 3 зубчики часнику;
- 2 стол. ложки кунжутного масла;
- один помідор;
- 50 мл соєвого соусу;
- 1 чайна ложка меду;
- перець.
М’ясо промийте та висушіть. Поріжте невеликими шматочками. Лук поріжте чверть кільцями або півкільцями, помідори великими часточками.
Розігрійте сковороду. Додайте масло. Якщо немає кунжутного масла, використовуйте оливкову або іншу рослинну олію. Надішліть в сковороду яловичину і підготовлені овочі. Додайте соєвий соус. Гасіть на повільному вогні близько години, накривши Скородом кришкою. Зазвичай овочі і м’ясо пускають досить соку, тому додавати воду не потрібно.
Через годину додайте до м’яса рубаний часник, мед і перець. Продовжуйте тушкувати без кришки, поки вся рідина повністю не випарується. Подавати слід в гарячому вигляді. Гарним доповненням до яловичини стануть свіжі овочі.
Фаршировані курячі гомілки
Доповнити список смачних м’ясних страв на Новий 2020 рік можуть і фаршировані курячі гомілки. Для приготування знадобиться:
- 8-10 курячих ніжок;
- 200 г сиру;
- 200 г грибів;
- сіль і спеції;
- 4-5 стіл. ложки майонезу.
Якщо за столом буде збиратися велика родина або компанія друзів, тоді кількість інгредієнтів слід пропорційно збільшити. Найскладнішим і відповідальним в приготуванні вважається етап підготовки гомілок до фарширування.
Готуються гомілки в наступній послідовності:
Акуратно відтягніть шкірочку, що не порвавши її. Відрубайте кістка разом з м’ясом в нижній частині гомілки. З шкірки повинен вийти мішечок для фарширування.
Зріжте м’ясо з кістки. Перекрутіть його на м’ясорубку або дрібно порубати ножем. Печериці або інші гриби обсмажте на сковороді. Можна додати до грибів порізану цибулину.
Сир потріть на тертці. У мисці змішайте подрібнене куряче м’ясо, сир і гриби. Посоліть і поперчіть суміш. Добре перемішайте. Приготовленої начинкою наповніть мішечки з шкірки. Зашивати їх необов’язково.
Змастіть майонезом гомілки і дайте їм трохи постояти (20-30 хвилин). Запікайте при температурі 180-200 градусів 30-40 хвилин до рум’яної скоринки.
Подавати курячі ніжки на стіл краще гарячими.
Порада! Замість гомілок можна використовувати курячі стегенця. Процес приготування аналогічний.
Каре ягня з розмарином
Серед рецептів м’ясних страв, які можна приготувати на Новий 2020 рік, варто звернути увагу на ніжне каре ягняти. З його приготуванням без проблем впорається навіть починаюча господиня, а ось смак страви не залишить байдужими гостей.
Спочатку слід підготувати інгредієнти:
- 1 кг каре ягняти;
- пучок свіжого розмарину;
- 1-2 цибулі;
- 3 зубчики часнику;
- 100 мл червоного вина;
- 250 мл м’ясного бульйону;
- 3 палички кориці;
- сіль і перець за смаком;
- 3 стол. ложки оливкової олії.
Промийте каре і розділіть його на порції. Кожен шматочок натріть сіллю і перцем. Перемішайте з гілочками розмарину і оливковою олією. Відставте на годину, щоб м’ясо промаринувалося.
По закінченню зазначеного часу обсмажте реберця до золотистої скоринки в сотейнику або глибокій сковороді з товстим дном. Попередньо гілочки розмарину слід прибрати. Додайте до обсмаженого м’яса червоне вино і бульйон і тушкуйте на невеликому вогні 40 хвилин.
Тим часом рубані цибулю і часник обсмажити на сковороді. Сильно засмажувати овочі не варто. Коли з’явиться злегка золотистий колір, зніміть з вогню. Додайте до овочів бульйон, в якому тушкувалось каре, а після подрібніть все блендером. Злегка посоліть.
Залийте приготованим соусом реберця. Гасіть ще 10 хвилин. Після додайте корицю і дайте згасити 5-10 хвилин. Бажано на стіл блюдо подавати не відразу, щоб м’ясо натягнулося ароматом кориці.
Також дивіться майстер-класи з приготування смачних і незвичайних м’ясних страв, гідних стати прикрасою новорічного столу: