Жюльєн з грибами і куркою: 6 рецептів в домашніх умовах

Я б хотіла поділитися з вами секретами приготування жульєну з грибами і м’ясом курки в домашніх умовах. А ви знаєте, ця страва з іноземною назвою є російським? Правильно писати — жюльєн, але я буду по-російськи називати страву. Чи згодні?

Жульєном у Франції називають техніку шинкування овочів, який надає продуктам більш ніжний смак. А в Росії кухарі використали цей варіант нарізки для грибів в сметані, так за російським блюдом закріпилося іноземне назва.

У сучасному виконанні жульен складається з набору продуктів, залитих соусом і присипаних сиром, а потім запечених в духовці. Компоненти можуть змінюватися.

Щоб назвати, приготовану страву жульєном, ви повинні дотримуватися деяких правил — страва подається в гарячому вигляді, порційно і обов’язково повинен бути присутнім сир. Найчастіше жульен подається в тому ж посуді, в якій готувався.

Хочете вразити домочадців, гостей? Дізнайтеся, як зробити блюдо незрівнянним.

Адже це:

  1. Різноманітність варіантів приготування.
  2. Ситне і смачне блюдо.
  3. Трохи часу на приготування.
  4. Великий вибір інгредієнтів.
  5. Цікаве оформлення.

Отже, почнемо по порядку.

Як правильно готувати жульєн в домашніх умовах

Освоїти приготування страви допоможуть поради від кухаря і вивчення особливостей окремих продуктів.

Жульєн часто роблять з курячих грудок, але можна задіяти й інші частини курки. Ви плануєте використовувати бульйон для першої страви? Можна вибрати м’ясо з кісточкою. Бульйон вийде більш наваристий. Ви можете і не варити шматочки м’яса, а підсмажити на сковороді.

Сподіваюся, вам допоможуть рекомендації:

  1. Вдале блюдо вийде, важливо правильно порізати компоненти. Гриби і м’ясо слід нарізати кубиками, а овочі можна півкільцями, смужками.
  2. М’ясні компоненти готуються заздалегідь.
  3. Гриби відварюються або прожарюються з додаванням цибулі. Рекомендуються печериці, але можна взяти навіть інші лісові гриби.
  4. Для додання ніжного смаку застосовується соус бешамель вершковий, звичайна сметана.
  5. Заливка повинна бути теплою.
  6. Будь-який варіант жульєну присипається сиром твердих сортів.
  7. Хрустка скоринка вас порадує. Змішайте сир з крихтою з сухарів.
  8. Блюдо вийде більш ніжним з грудинки з стегенця.
  9. Найважливішим компонентом є цибуля. Деякі кухарі вважають, його вага повинна дорівнювати вазі курячого м’яса. Гасіть його у великій кількості масла і тільки на слабкому вогні. Даний продукт не повинен пересмажиться, інакше у страви буде смак з гірчинкою. Краще приготувати його до прозорого кольору.
  10. Для присипки підійде мармуровий, російський сир і пармезан. Гриби повинні бути тільки свіжими і замороженими, не підходять консервовані продукти.

Заливки використовуються двох типів:

  1. Сметанна — загущувальну яйцем, борошном. Можна застосувати комбінацію з майонезу та сметани.
  2. Соус Бешамель складається з підсмаженого борошна, яка перемішується з молоком і вершковим маслом.

У чому приготувати жульєн?

Для приготування жульєну використовуються спеціальні форми — кокільніци або кокотніци. Це маленькі порційні ємності у вигляді ковшиков з ручками. Подібних предметів у вас немає? Ви можете зробити блюдо на деку, в сковороді, керамічних горщиках. Деякі господині беруть всілякі форми для випічки і навіть тарталетки.

Які продукти використовувати?

Чудове страву вийде. Приділіть увагу якісній підготовці продуктів. Курку потрібно відварити і нарізати шматочками. Шкірку зніміть заздалегідь.

Гриби повинні бути м’якими і просмаженими. Їх нарізають і обсмажують з додаванням олії. В основі жульєну сметанний, вершковий соус. Фахівці не рекомендують готувати страву з майонезом.

Давайте пройдемося по популярним рецептами і розглянемо їх покроково.

Жульєн з грибами і куркою за класичним рецептом приготування

Класична рецептура включає тільки курку. На приготування цієї страви піде близько години.

Для приготування підготуйте:

  • 750 г печериць;
  • 350 г курки;
  • 350 г вершків;
  • 200 г сиру;
  • 1 цибулину;
  • 5-6 ложок вершкового масла;
  • 2 ложки борошна.

Також знадобиться приправи і обов’язково перець.

Процедура приготування складається з таких етапів:

  1. Курку і гриби вимийте і добре просушіть. Інгредієнти важливо порізати тонший.
  2. У сковорідці розтопіть масло.
  3. Обсмажте курку з грибами, покладіть приправи, і доведіть до готовності.
  4. Лук пошинкуйте соломкою. У сковороді нагрійте 2 ложки масла і підсмажте в ньому цибулю.
  5. Борошно засипте в сковороду і обсмажуйте до золотистого відтінку. Залийте вершки і постійно заважайте, грудочок бути не повинно. Прокип’ятіть близько півгодини.
  6. Сир натирається на тертці.
  7. У підготовлені форми покладіть курку, гриби і цибулю, а також полийте соусом і сиром.
  8. У духовці страва повинна знаходитися до тих пір, поки не розтане сир.

жюльєн рецепт

На готовий жульєн зверху потрібно посипати зелень.

Жульєн з курячим філе в глиняних горщиках

Немає спеціального посуду для подібного страви? Потрібно взяти керамічні горщики. Подібна посуд є у кожної господині.

Підготуйте такі продукти, як гриби близько 300 г, куряче філе 500 г, 200 г цибулі і стільки ж сиру, дві ложки борошна і соняшникову олію.

Рецепт жульєну в горщику такий:

  1. Добре промите філе відварюється в каструлі, а потім нарізається кубиками.
  2. Цибулина шаткується півкільцями.
  3. Гриби промиваються і ріжуться кубиками.
  4. Пасерують цибулю. Потім кладуть гриби, які смажаться до готовності.
  5. У сковороду покладіть м’ясо.
  6. Борошно підсмажте на сковороді, а потім влийте сметану і спеції.
  7. У посуд з соусом викладаються гриби і перемішуються. Потім суміш кладеться в горщики, а зверху присипається сиром.
  8. Неприкриті горщики потрібно поставити в духовку на півгодини.

жюльєн в горщику

Не забувайте, керамічний посуд, повинна відправлятися в холодну духовку. Це допоможе запобігти її розтріскування.

Рецепт жульенчіка в тарталетках

Блюдо легко приготувати в духовці. Крім того, їстівну посуд не потрібно мити. Тарталетки — кошички з тіста.

Вам знадобиться куряче філе і гриби в рівних пропорціях. Припустимо по 400 г. Також підготуйте дві цибулини, грам 300 вершків, 200 — сиру, дві ложки борошна, приправи і масло. Ці компоненти для начинки. А кошики можна зробити з уже готового тіста

Отже, рецепт:

  1. Цибулину і філе відваріть разом з лавровим листом, перцем і сіллю. Потім курку поріжте.
  2. Іншу цибулину пошинкуйте півкільцями і обсмажте на олії протягом декількох хвилин.
  3. Гриби необхідно пошінковать соломкою і додати їх до цибулі. Гасіть, поки рідина не випарується.
  4. Насухо в сковороді обсмажте муку, а потім туди ж долийте вершки.
  5. У сковороду додайте курку і тушкуйте пару хвилин. Суміш повинна стати більш густий, але при цьому не втрачати своєї соковитості.
  6. Розкладіть склад по кошиках, але не з гіркою.
  7. Поставте тарталетки на деко і помістіть в духовку на 20 хвилин.
  8. Потім гаряче блюдо посипати сиром і знову поставте в духовку.

тарталетки з жюльєном

Ви зможете зробити тарталетки і самостійно. Використовуйте при цьому металеві формочки. Їх можна зробити з фольги. Складіть її в декілька шарів і надіньте на який-небудь шаблон. Наприклад, на банку. Стисніть фольгу і приберіть шаблон.

Готуємо жульен в мультиварці

Швидко приготувати таку страву допоможе мультиварка. З продуктів підготуйте по 500 г грибів і м’яса, близько 150 г сиру, лук, трохи борошна, панірувальні сухарі, а також вершки, сметану.

Такий варіант готується так:

  1. Вимите куряче м’ясо відварити в підсоленій воді.
  2. Гриби поріжте на невеликі шматочки, філе на шматочки, а цибулю півкільцями.
  3. Сир натріть і розмішайте з сухарями
  4. В мультиварці в олії обсмажте гриби в маслі, близько 20 хвилин.
  5. У цій же чаші прожарьте цибулю.
  6. В мультиварці змішайте борошно зі сметаною, і почекайте, поки суміш загусне.
  7. В густу масу додайте по ложці гарячої води. Склад повинен закипіти, після чого перекладіть його в банку.
  8. Вимиту ємність мультиварки промажьте маслом і викладіть курку. Зверху насипте цибулю і гриби. Потім влийте соус, а зверху посипати сиром з сухарями.
  9. Готуйте в режимі випічка протягом 30 хвилин.

Жульєн в мультиварці

Остигнуло блюдо можете порізати на порції.

Рецепт з додаванням грибів і вершків

Картопля може використовуватися в жульєні замість кошики і як складовий компонент начинки. Зробіть цікаве блюдо. Вам знадобиться філе курки близько 300 г, 200 г грибів, дві картоплини, 50 г сиру, курячий бульйон і вершки.

  1. Тонкими смужками поріжте гриби, картоплю та філе, а цибулю півкільцями.
  2. Всі інгредієнти потрібно підсмажити на сковороді.
  3. Потім додайте бульйон і вершки.
  4. Отриману суміш викласти в підготовлену форму і присипте сиром. У духовій шафі випікайте близько півгодини.

Рекомендації від шеф-кухаря

Класичний варіант жульєну готується з грибів і м’яса, але сучасна кулінарія дозволяє застосування і інших продуктів. Сьогоднішні рецепти припускають використання риби, м’яса, птиці, морепродуктів і овочів. Можна урізноманітнити і соус. Крім молочного, підходять і такі варіанти, як сирний соус і соус на бульйоні.

Велике значення має посуд. Кокотниці можуть бути зроблені зі скла, сталі, міді, кераміки. Популярністю користується жароміцний посуд. Вона має невелику вагу, за нею нескладно доглядати. Пам’ятайте, гарячий посуд на стіл ставлять на тарілочках. Ручку форми замотайте серветкою, уникаючи опіків.

Як готувати соус для жульєну

Багато господинь скаржаться, у них немає змоги зробити смачний соус бешамель без грудок. А у вас як виходить? Теж погано? Хочу поділитися з вами простим секретом його правильного приготування.

  • В посудині з товстим дном нагрійте ложку вершкового масла, потім додайте 1,5 столових ложки борошна і обсмажуйте дві хвилини. При цьому постійно заважайте склад. Приберіть сотейник з вогню, і почекайте, коли суміш перестане пузиритися.
  • Після цього додайте склянку гарячого молока і відразу ж починайте добре перемішувати масу. Важливо залити рідину відразу, а не тонким струменем, як багато хто радить. Поставте посуд на вогонь, і варіть, поки склад не загусне. В цей час не переставайте заважати. Тільки в кінці додайте сіль. Замість молока застосуєте будь-який бульйон, вершки.

соус бешамель

Використовуючи корисні поради, ви зможете швидко приготувати смачний жульєн. Блюдо займе чільне місце на святковому столі, стане вишуканим стравою на вечерю.

Не забувайте підписуватися на оновлення мого блогу, і діліться своїм досвідом в коментарях. До швидких зустрічей, дорогі друзі!

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector