Картопляні деруни: 5 рецептів на сковороді

Привіт, шановні читачі! Варто спробувати приготувати деруни картопляні, рецепт класичний ви сьогодні дізнаєтеся. Вид апетитний, смак дивовижний.

І нехай блюдо вважається традиційним білоруським, йому є місце і на нашому столі. Особливих кулінарних навичок і екзотичних продуктів, щоб порадувати своїх близьких смачними картопляними оладками, не буде потрібно.

Вони швидко готуються, прекрасно поєднуються з різними інгредієнтами.

Рецептів страви безліч, деякі з них є класичними, так як в своєму складі мають тільки сирої тертий картопля з цибулею, часником і яйцями.

Блюдо стало улюбленим в кухнях різних країн, до нього додають гриби, сир, м’ясний фарш. Для отримання соковитих і хрустких дерунів потрібно знати кілька секретів і тонкощів їх приготування.

Тонкощі важливі:

  • який сорт картоплі вибрати;
  • як правильно натерти;
  • що зробити, щоб картопляна маса не встигла потемніти;
  • якими спеціями поліпшити смак страви;
  • що незвичайного в процесі смаження.

чищений картопля

Дізнавшись і освоївши особливості, можна домогтися потрібного результату і пригостити домочадців смакотою від білоруської кухні. Блюдо перетворитися з «бідняцькій» їжі в шикарне красиве і смачне оформлення святкового застілля.

Як тільки їх не називають у всьому світі: теруни, деруни, пляцки, лактес, деруни.

Деруни картопляні — рецепт, щоб не темніли

Почати готувати деруни картопляні краще, використовуючи рецепт класичний.

Потрібно запастися:

  • 1 кілограм картоплі;
  • 3 цибулини;
  • 2 яйця;
  • 4 часникових зубчики;
  • 2 столових ложі борошна або крохмалю;
  • 1 велика ложка сметани, можна молока.

За смаком додавати будемо сіль і перець мелений. Смажити краще на оливковій олії.

Готувати будемо крок за кроком:

  1. Картопля звільнити від шкірки, дрібно натерти разом з цибулею.
  2. Видалити сік.
  3. Збити яйця з сіллю, перцем і часником.
  4. У перемішану масу додати молоко.
  5. Сковорідку розігріти, налити масло, смажити до скоринки.

До столу вітається подача страви зі свіжою сметаною або традиційним сімейним соусом, яким господиня балує своїх рідних.

Деруни зі сметаною

Як приготувати картопляні деруни без яєць

Хто знайомий зі способами приготування оладок, знає, без яєць і муки не обійтися. А ось в рецептурі дерунів іноді відсутні необхідні компоненти тесту.

З наступних продуктів виходять не менш смачні картопляні деруни, ніж приготовані за класичним рецептом.

Для початку приготування маси без яєць потрібно взяти:

  • пшеничне борошно всього дві столові ложки;
  • знадобиться картопляний крохмаль (дві чайні ложечки);
  • зовсім небагато питної соди;
  • масла для смаження знадобиться в кількості 12 столових ложок;
  • смак визначить кількість солі і перцю.
  1. Підготувати бульби картоплі, натерти їх на дрібній і на крупній тертці.
  2. Віджати отриману масу і всипати борошно, крохмаль з содою, сіллю і перцем.
  3. Перемішати і порціями викладати в сковороду для обсмажування.

Обжарка картопляної маси

Знімати після освіти з обох сторін красивою апетитною скоринки, смажити протягом двох хвилин. Коли прийде час подати на стіл, не зайвим посипати зеленню, додати сметану.

Деруни спочатку готувалися без борошна. Пізніше кулінари стали експериментувати, додаючи крохмаль, борошно для міцності тесту. Але краще повернутися до витоків, спробувати, як готували прабабусі та бабусі без борошна.

Для таких дерунів беруть:

  • десяток середніх картоплин;
  • 2 яйця;
  • сіль і перець;
  • рослинна олія.

Процес приготування.

  1. Натерти картоплю треба якомога дрібніше, при необхідності скористатися спеціальним кухонним комбайном. Соку повинно бути якомога більше, для цього картопляну масу потрібно посолити і дати стекти зайвої рідини повністю. Сік слід зібрати в окрему каструльку, нехай він стікає хвилин десять. У Олія, що стекла рідини, на самому її дні, утворився крохмаль, він і буде виконувати функцію борошна.
  2. Розбити в картопляну масу яйця, додати перець і сіль.
  3. Після вимішування дати тісту відстоятися, повинна виділитися залишилася рідина, її потрібно злити. Сковорідку розігріти, налити рослинного масла. Можна викладати тісто, надаючи бажану форму.
  4. При двосторонньої обсмажуванні повинна утворюватися скоринка золотистого кольору. Борошно в рецепті зробить тісто грубіше. Якщо хочеться додати ще якісь інгредієнти, краще влити дві ложки сметани, деруни будуть «танути в роті».

готовий сніданок

Одна рекомендація: чим дрібніше натерти картоплю, тим ніжніше вийде блюдо.

При великій тертці деруни будуть хрусткими.

Білоруські деруни з сиром

Деруни з додаванням сиру незвичайні, сир вносить пікантність у смак страви. Продукти, які знадобляться для приготування за цим рецептом:

  • картопля — 800 грамів;
  • яйце — одне;
  • сир — 100 грамів;
  • борошно — 2 столові ложки;
  • сіль, перець, олія рослинна.

Очистити від мундира картопля, дрібно-дрібно натерти коренеплоди і сир твердих сортів, розмішати. Ємність для смаження поставити на вогонь, налити рослинне масло і по черзі викладати ложкою картопляне тісто. Підрум’янити з двох сторін, їсти гарячими.

деруни з сиром

Картопляні деруни з м’ясним фаршем

Уже говорилося, забіяки можуть бути з будь-якою добавкою. М’ясо робить живильним ці оладки, вони стають повноцінним другим блюдом і вийдуть, ніби з начинкою. Продукти беруть тільки свіжі:

  • майже кілограм картоплі;
  • 400 грамів свинини «
  • два яйця;
  • 200 грамів борошна білої пшеничної;
  • дві цибулини;
  • спеції і сіль за смаком;
  • соняшникова олія.
  1. Почистити картоплю, натерти, прибрати зайвий сік.
  2. Вибити яйця, всипати борошно і сіль, перемішати.
  3. Приготувати м’ясо, нарізати дрібно, почистити цибулю, теж подрібнити і змішати з м’ясом і спеціями.

деруни з м'ясом

На сковороду спочатку викладати тісто, а в центр можна покласти м’ясо або шматочок ковбаски, прикривши знову тестом. Фарш знадобиться будь-: птиці, яловичий, змішаного типу. Смажити з обох сторін тільки в два-три рази довше.

Рецепт дерунів з грибами

Хороша господиня ніколи не подасть своє блюдо без оформлення. Так можна вчинити і з оладками, їх можна прикрасити. Варіантів кілька:

  1. Обсмаженою ріпчастою цибулею (півкільця довести до кольору золота) посипати готові оладки з картоплі, додати сметану, кетчуп, свіжі огірки, помідори, солодкий перець, редис.
  2. Зверху посипати рубаною петрушкою, пір’ям зеленого лука, гілочками кропу.

Якщо захочеться приготувати деруни з грибами, треба знати кілька тонкощів.

Гриби миють, сушать рушником, ріжуть і смажать з цибулею на олії, а потім додають в картопляну натерту масу. Далі, все робити так, як в класичному рецепті приготування. Смак виходить дуже незвичайним, гурмани це оцінять.

деруни з грибами

Деруни вже давно стали російським блюдом

Готувати їх виявилося швидко і просто, а з-за поживністю і ситності вони сподобалися російським жінкам. Тепер блюдо міцно завоювало пристрасті російських гурманів.

Блюдо виходить дивовижно красивим, тому важко втриматися, щоб не зробити його фото.

Рецептів існує багато, будь-який вподобаний можна вивчити, переглянувши покроковий рецепт з фото або відео. Тепер вже немає такої родини, яка їсть на сніданок, вечерю загальнонаціональне смачна страва.

Секрети приготування дерунів

Деруни вийдуть особливо ніжними і пишними, з засмаженою скоринкою, потрібно знати кілька секретів їх приготування. Тонкощів трохи, їх сім:

  1. Картопля беруть тільки тих сортів, в якому найбільше крохмалю. Такий картоплю вирощують в Білорусії. Бульби повинні бути з твердою шкіркою з м’якоттю жовтого кольору. Таким чином, покращиться смак готового продукту, який не втратить форму при смаженні. Від використання молодої картоплі краще утриматися.
  2. Можна уникнути потемніння натирають картоплі, чергуючи процес натирання з цибулею.
  3. Крохмаль в суміш натертого картоплі і цибулі рекомендується додати обов’язково.
  4. Від великої кількості борошна блюдо краще не стане, якщо консистенція тесту здалася рідкуватої, додати краще крохмаль, але не борошно, позбавляючись від ефекту «гуми».
  5. Спецій додавати багато і різних, вони поліпшать смакові якості страви.
  6. Для смаження підійдуть керамічні, чавунні сковорідки. Суміш, викладену для смаження, масло повинно покривати наполовину.
  7. Зайвий жир, що знаходиться в деруни, вберуть звичайні щільні паперові серветки. Картопляні оладки викладають на тарілку, застелену серветками.

Процес приготування дерунів

Прислухатися до всіх рекомендацій необхідно, якщо господиня хоче порадувати своїх улюблених по-справжньому смачними дерунами.

Корисні поради господиням

Ці поради допоможуть максимально наблизити приготування до ідеального старовинним страві.

  1. Брати для смаження сковороду з чавуну з товстими стінками.
  2. При отриманні рідкого тесту, зайву рідину злити.
  3. Через десять хвилин блюдо втратить свій хрест. Їдять відразу після приготування.
  4. Деруни прекрасно замінять стандартні бутерброди, вони виглядають по-домашньому, прекрасно втамовують голод.
  5. Вживати забіяки можна з будь-якими улюбленими напоями, своїм смакам змінювати не доведеться.
  6. Любителі гарячого чаю і кислого кефіру порадіють такому доповненню на сніданок, як деруни.

Історія страви

Оладки з картоплі є в будь-якої національної кухні: Україна, Ізраїль, Польща, Білорусія, Росія.

В Європейських країнах про деруни дізналися вперше в 1830 році з книги відомого кулінара з Польщі. Не було в той час сучасних терок, були дошки з загостреними кінцями. Ось через такі пристосування і пропускали бульби, виходили вони неабияк драними, від чого і отримали свою назву.

Всім бажаючим спробувати унікальні деруни картопляні, рецепт будь підійде, як не можна, краще. Експерименти почнуться пізніше, коли рецепт класики буде освоєний остаточно.

Переглянути апетитні фотографії або відео, прочитати рецепти можна в розділі «Кулінарні рецепти».

Інформація на сайті оновлюється майже кожен день, рясніє новими відомостями, порадами.

Поділіться з усіма, кому належить накрити на стіл, пригостити своїх гостей оригінальними стравами, їм обов’язково знадобляться наші рецепти. Готуйте, на здоров’я. Смачного.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector