Зміст
Багато хто з нас любить смачні сирні запіканки, але не знають, як їх приготувати. Тому пропоную до прочитання невелике керівництво по приготуванню в духовці сирної запіканки з манкою.
Сирна запіканка — це не тільки смачно, але і дуже корисно для здоров’я як дорослим, так і дітям. Я часто згадую дитинство. У цю пору запіканка для мене була улюбленою стравою. Давайте трохи зануримося в прекрасний час і нагадаємо собі про смакові якості ніжного десерту.
Якщо є серед моїх читачів ті, хто буде готувати цю страву вперше, ви напевно здогадалися, що основним інгредієнтом десерту буде сир високої якості (краще всього використовувати продукт з високим
Пишна сирна запіканка з манкою, як в дитячому садку
Необхідні інгредієнти для приготування:
- 450 грам сиру,
- 5 грам ванільного цукру;
- 150 грам сметани високої жирності;
- сіль — на кінчику ножа;
- 4 ст. ложки цукру;
- 4 ст. ложки манки;
- харчова сода або розпушувач на кінчику ножа;
- 3 курячі яйця середнього розміру.
Процес приготування:
- Щоб десерт вийшов фантастично ніжним, можна застосувати для роздрібнення всіх грудочок і крупинок картоплем’ялку. Даний варіант добре підійде для роботи з домашнім сиром. Якщо ж продукт м’який, то подрібнити його можна і виделкою;
- Беремо або одне яйце великого розміру, або ж два дрібних. Попередньо ділимо наявний сир навпіл і в одну половину додаємо яйце, яке зможе не тільки скріпити консистенцію, але і додати страві кремовий відтінок;
- Додаємо сметану. Сир набуває більш рідку консистенцію, але при цьому він не повинен сильно розтікатися. Консистенція вийде гущі або рідині. Все буде прямо залежати від щільності сирного продукту, а також від жирності сметани;
- Потім необхідно висипати манку і гарненько перемішати. Залишити готову консистенцію приблизно на 15 хвилин до того моменту поки манна крупа не набубнявіє, вбираючи в себе сироватку. У цей час слід включити духовку і розігріти її до 180 градусів;
- Сир повинен стати густим і в’язким. Щоб запіканка була солодкою потрібно додати 4 столові ложки цукру. Ласуни будуть у захваті! Вийде не тільки смачний, але і неймовірно солодкий десерт з родзинками або без родзинок. Для надання більшої пікантності необхідно додати трохи солі;
- Після того як всі складові будуть змішані додаємо розпушувач. Немає розпушувача? Не біда! Можна обійтися і без нього;
- Щоб запіканка вийшла красивою краще використовувати високу форму для випікання. Попередньо змастити стінки форми невеликою кількістю вершкового масла і викласти в неї отриману масу. Поставити в розігріту духовку і почекати як мінімум 35 хвилин.
Визначити готовність десерту можна по приємному аромату, що виходить з духовки і золотистої скоринки.
Сирна запіканка без яєць в духовці
Така сирна запіканка чудово підійде любителям дієтичних страв. У складі інгредієнтів відсутні не тільки яйця, але і сметана. Блюдо має невисокий ступінь калорійності. Зараз ми розглянемо найпростіший рецепт.
Інгредієнти для приготування:
- сир (можна використовувати продукт з невисоким відсотком жирності) — 500 грам;
- манна крупа — 5 ст. ложок;
- цукор-пісок — 3 ст. ложки;
- сода харчова — на кінчику ножа;
- дрібка солі.
Процес приготування:
- Готуємо тісто для десерту. Як і в будь-якому іншому варіанті починати слід з змішування необхідних інгредієнтів. Спочатку сир змішується з цукром і за допомогою міксера збивається в однорідну масу. Потім всипається потроху манка, додається сіль і сода. Гарненько все перемішується, щоб не було грудочок;
- Процес випічки. Попередньо необхідно підготувати форму, тобто змастити її вершковим маслом (добре захопити всі краї, особливо якщо вона висока). Вилити тісто в ємність. У процесі підготовки складу для випічки включити духовку, щоб до моменту приміщення в неї запіканки температура всередині досягала 190 градусів. Почекати приблизно 40 хвилин і коли побачите золотисту скориночку можна сміливо виймати десерт з духовки, і, трохи остудивши, подавати до столу;
- Подача. Подавати десерт найкраще, попередньо розрізавши на порції. Додатково можна подати джем з фруктів або зробити подачу зі сметаною.
Запіканка на кефірі з сиром і манкою в духовці
Є ще варіант, який підійде для тих, хто строго дотримується дієти. А все через те, що для приготування можна використовувати кефір найнижчого відсотка жирності. Крім цього, в такому рецепті можна використовувати не тільки манку, але і вівсяні пластівці, які попередньо подрібнюються.
Інгредієнти для приготування:
- сир, який має невеликий відсоток жирності — 500 грам;
- яйце куряче середнє — 4 штуки;
- цукор — 1 повний стакан;
- манна крупа або подрібнені вівсяні пластівці — 1 повний стакан;
- кефір — 2 склянки;
- розпушувач — 5 грам;
- родзинки і цедра апельсина для смаку.
Процес приготування:
- Обрана крупа розмочується в кефірі, а в цей час можна займатися підготовкою інших продуктів;
- Для самої основи потрібно змішати сир, яйця і цукор, щоб не було грудочок. Після цього додати ванілін. Якщо є бажання, то для смаку можна додати родзинки, який попередньо розм’якшується у воді. Все дуже добре ще раз перемішується. Краще використовувати міксер;
- У готове тісто (через одну годину години) слід додати розпарену кефіром крупу і розпушувач. Знову використовуємо міксер і все добре збиваємо. Для пікантності можна додати цедру апельсина;
Підготувати форму, в якій і будемо випікати десерт. Змастити її маслом, залити тісто, розрівнюючи столовою ложкою або спеціальною лопаткою.
Чи не ставити тісто відразу в духовку, необхідно дати йому постояти у формі хвилин 10. Шар вийшов рівним.
Після того як тісто настоялося, ставимо його в духовку на 45 хвилин (духовка розігріта до 180 градусів). Коли запіканка готова, не потрібно відразу ж діставати її з духовки, необхідно почекати 10 хвилин і тільки після цього виймати;
Подавати найкраще разом зі сметаною, фруктовим джемом, згущеним молоком.
Напої підійдуть всі гарячі.
Рецепт запіканки із сметаною в духовці або мультиварці
Це просто чудовий десерт, який підходить для щоденного приготування. У таку запіканку можна додати будь-які прянощі, включаючи корицю. Рекомендую додати лікер для смаку.
Продукти необхідні для приготування:
- невелика кількість сметани — не більше 100 грам;
- сир високого відсотка жирності — 500 грам;
- цукор-пісок — 250 грам;
- яйце куряче — 5 штук;
- крохмаль — 80 грам;
- вершкове масло — 50 грам;
- щіпка солі, кориця.
Процес приготування:
- Білки курячих яєць відокремлюються від жовтків і збиваються з необхідною кількістю солі;
- Використовуваний сир змішується з цукром, що залишилися жовтками, сметаною, а також з крохмалем. Інгредієнти перемішується міксером;
- До готової суміші додаються готові білки і знову все перемішується;
- Попередньо підготувати форму як в попередніх варіантах і перекласти тісто. Час приготування при 180 градусах — 35 хвилин, до появи золотистої скоринки.
Як приготувати сирну запіканку: 3 ради
- Якщо для приготування був обраний занадто сухий сир, який ніяк не бажає розминатися, його необхідно перетерти через сито або ж зробити заготовку на молоці, тобто додати невелику кількість молока і перемішати все міксером. Якщо молока немає, а є вершки, то можна додати їх. Вийде ще більш ніжний і вершковий смак.
- Перед тим як додати в тісто соду потрібно погасити її оцтом, прибираючи непотрібний для готового продукту присмак.
- Щоб готова запіканка легко діставалася з форми краще використовувати спеціальний папір для випікання.
Маю велику надію, що ви знайшли те, що шукали! А якщо немає, познайомтеся з рецептом приготування королівської ватрушки з сиром.
Зберігайте сайт в закладки, тут вас чекає маса нової та корисної інформації. Смачного!