Новий рік — свято особливе і питанням про те, що повинно бути на столі в 2019 році згідно з Східним календарем, варто замислитися над заздалегідь. Слідом за собакою господинею року стане Жовта Земляна Свиня. Ця тварина завершить дванадцятирічний цикл, тому зустріти його слід як личить.
символ року
Так що ж відрізняє символу майбутнього року, який у нього характер і смакові переваги? Це безстрашне тварина, яке відрізняється авантюризмом, веселим характером і любов’ю до дітей. Порося миролюбний, справедливий і неквапливий. Вважається, що удача буде йти до людей азартних та ризикують.
Які страви готувати
Незважаючи на те, що порося досить всеїдний, більшою мірою на новорічному столі в 2019 році повинні бути страви з овочів і різних круп. Допускаються частування з риби і яєць. М’ясо підійде будь-який, крім свинини — кролик, качка, курка, яловичина, баранина.
Так як свиня — тварина невибаглива, то і страви слід готувати нескладні. Краще відмовитися від екзотичних салатів на користь класичного «Олів’є» та «Оселедець під шубою».
Важливо! Якщо все ж господиня бажає здивувати своїх гостей, то можна зупинитися на декількох варіантах закусок з запечених овочів, грибів, картоплі.
З десертів перевагу слід віддати пирогів або рулетів з ягідної начинкою, шоколадних цукерок з горішками, здоби з цукатами і млинців.
Незважаючи на всеїдність цієї тварини, святковий стіл не слід перенасичувати висококалорійними продуктами — 1-2 салату на майонезній основі буде досить.
Скупитися і лінуватися в приготуванні страв не варто! На столі має бути достаток їжі, нехай простий і нехитрою, але смачною і різноманітною!
прикраса столу
Декор столу дозволить створити святковий настрій. Золотисті гірлянди уособлюючи колір року — жовтий. Обов’язково повинні бути фрукти такого ж кольору — банани, лимони, айва, яблука і груші. Ефектно виглядатимуть вази з шоколадними трюфелями в золотистій фользі. Скатертина, серветки також можна вибрати жовтого або золотистого відтінку. Гарною прикрасою на святковому столі будуть свічки.
Не варто забувати і про самі страви. Будь-салат можна «обіграти» у вигляді свинки.
Зразкове меню
Для того щоб господаркам було простіше підготуватися до свята і не кидатися серед всіляких варіантів закусок, салатів і гарячих страв нижче надано святкове меню, яке однозначно припаде до смаку символу 2019 року.
Рататуй
Традиційна французька закуска з овочів, яка смачна як у гарячому, так і холодному вигляді. На форму розміром в 30 см знадобиться:
- кабачок — 2 середніх плода;
- помідори — 3-4 шт .;
- баклажан — 1 шт .;
- болгарський перець — 1 шт .;
- оливкова олія першого віджиму — 4 ст. л;
- прованські трави — 1 ч л.
Спосіб приготування:
- Наріжте тонкими слайсами кабачок, помідор, баклажан, болгарський перець.
- Покладіть на змащений оливковим маслом деко все овочі по черзі.
- Збризніть маслом зверху, приправте прованськими травами, посоліть.
- Запечіть протягом 30 хвилин в духовці.
- За бажанням, готовий рататуй можна посипати тертим твердим сиром.
Запечена яловичина в червоному вині
Це основне гаряче блюдо дійсно здивує всіх гостей. знадобиться:
- говядіна- 1,5 кг;
- цибуля ріпчаста — 2 кг;
- вино червоне сухе — 500 мл;
- розмарин свіжий — 2 гілочки;
- чебрець — 2-3 гілочки;
- часник — 1 головка;
- масло для смаження;
- сіль перець.
приготування:
- Поріжте м’ясо.
- Поріжте цибулю півкільцями.
- Обсмажте спочатку м’ясо до скориночки, а потім цибулю — поки не обмякнет.
- У товстостінній каструлі покладіть шарами м’ясо і цибулю.
- Зверху покладіть цілу чесночіни, і трави.
- Посоліть, накрийте пресом — можна невеликою тарілкою.
- Залийте вином і тушкуйте до готовності м’яса протягом 2 -2,5 години.
Ханський плов
Це частування буде відмінним гарніром до гарячого. Більш того, в його складі є такі інгредієнти, які особливо любить свиня. Для плову потрібно підготувати:
- гарбуз — 1 шт .;
- рис довгозернистий пропарений — 800 г;
- сухофрукти — 1 кг (по 300 г чорносливу і кураги, по 200 — білого і чорного родзинок);
- топлене масло — 300 г;
- сіль — 1 ч. л .;
- мед — 3 ст. л .;
Приготування складається з наступних кроків:
- Попередньо промиті в холодній воді рис відваріть до напівготовності.
- Запарте сухофрукти в окропі на півгодини.
- У сковороді розтопіть масло, мед і закип’ятіть в суміші фрукти.
- Дайте їм охолонути, змішайте з рисом.
- У гарбуза відріжте верхівку, витягніть кісточки. Начините рисом.
- Закрийте верхівкою і запікайте протягом 1 — 1,5 годин.
Подавати гарбуз ефектно цілком — відрізаючи гостям по часточці з пловом.
Салати можна вибрати будь-які, але бажано з мінімальним включенням «заморських» інгредієнтів. На десерт подайте порційні пана кота (вершкове желе з фруктами), еклери або млинцевий торт.
Запропоноване меню — це лише основа і один з найбільш вдалих варіантів. До нього можна додати великі тарілки з сирною, м’ясної та овочевої нарізками, кілька холодних закусок (бутерброди, холодець, фаршировані гриби чи яйця)
Пам’ятайте, що страв має бути багато, смачних і красивих. І тоді Жовта Свинка напевно буде прихильною до вас і вашої сім’ї протягом усього 2019 года!