Ставите питанням, як засолити оселедець в домашніх умовах смачно і швидко? Читайте статтю уважно, не пропустіть жодної деталі.
Ви купували в магазині недосолена, несвіжу оселедець? А може бути, вона просто була несмачною … У ситуації вихід один: зробити її самим. З радістю поділюся цікавими рецептами. Оселедець будинку виходить набагато смачніше і свіже магазинної. Повірте, ви не розчаруєтеся.
Оселедець малосольний в домашніх умовах (дуже смачна) шматочками
Спочатку потрібно визначитися з вибором самої риби. Після нехитрої процедури приступити до засолення. Посолити рибу нескладно і без особливих навичок в мистецтві кулінарії. Знадобиться безпосередньо сам розсіл і трохи терпіння. Більш детальну інформацію про засолюванні і виборі оселедця ви можете подивитися у відео, що додається до статті. Воно містить у собі коротку покрокову інструкцію, яка допоможе зробити все правильно і швидко. Отже, перейдемо до основної частини статті — рецептами.
Такий воістину швидкий рецепт виручить вас. Через пару годин нагрянуть гості, і хочеться порадувати їх нехитрим блюдом, зроблених в домашніх умовах? Може вам просто захотілося солоної оселедця якомога швидше? Тоді беріть потрібні інгредієнти і приступайте до засолюванні.
Вам знадобиться:
- оселедець;
- цукровий пісок;
- сіль.
- Перед початком необхідно очистити оселедець від великих кісток, після чого приступити до підготовки суміші. Змішайте сіль і цукровий пісок в рівних пропорціях. Візьміть рибу, наріжте шматочками, покладіть їх на дно тари і засипте зверху засолювання. Потім повторіть 2-3 рази, поки не закінчиться місце. Останній шар повинен бути закінчений цукрово-солоної сумішшю.
- Після закінчення роботи поставте зверху прес: будь-який важкий предмет. Підійде все, починаючи від невеликої гирі і закінчуючи пляшкою з водою. Залиште оселедець засолюють на 2-4 години, після чого дістаньте її, сполосніть, очистивши від солі, і викладіть на блюдо. Подавайте з лимонним соком, прикрасивши гілочками петрушки.
На замітку! Чим більше часу засаливается оселедець, тим більш солоною вона вийде.
Оселедець «Ароматна» (хвостами) з додаванням рослинної олії
Зовсім нескладний рецепт — приготувати рибу в домашніх умовах буде досить просто. Засолити хвости рибки допоможуть деякі додаткові інгредієнти. Отже, що знадобиться для приготування:
- сама риба;
- рослинна олія;
- ріпчаста цибуля;
- сіль;
- вода.
- Промийте оселедець під теплою водою, обробити, позбавивши від голови і хвоста, обріжте плавники і дістаньте нутрощі. Попередньо сполоснувши ще раз, наріжте рибу невеликими шматочками. Ви можете окремо додати хвости.
- Візьміть якусь тару (контейнер, банку) і викладіть оселедець шарами. Дрібно наріжте цибулю, залийте банку кип’яченої підсоленою водою з додаванням рослинної олії. Щільно закрийте тару і відправляйте її в холодильник на одну добу. Після 24 годин рибка буде готова, і ви зможете вдосталь насолодитися закускою.
Важливо! Щоб надати оселедця ще більший аромат і приємний присмак, ви можете покласти в киплячу воду трохи цукрового піску і лавровий лист.
Смачна оселедець в домашніх умовах в розсолі
Засолити оселедець в розсолі зовсім не так складно, як здається. Навіть якщо ви дилетант в світі кулінарії, то зможете приготувати швидке блюдо з приємним смаком без особливих зусиль. Дотримуйтесь моїх порад — у вас все вийде.
Отже, для цієї оселедця візьмемо:
- 1. цукровий пісок і сіль;
- 2. безпосередньо саму рибку;
- 3. кип’ячену воду;
- 4. спеції за смаком (лавр, гвоздика, перець).
- Почати раджу з приготування розсолу. Поставте на невеликий вогонь воду, підсолюючи її протягом кипіння. Додайте трохи цукру і спецій, після зніміть каструлю з вогню.
- Поки ви можете зайнятися оселедцем: промийте її під краном, видаліть нутрощі, обріжте хвіст і голову. Покладіть рибу в розсіл, закрийте каструлю і поставте зверху прес — це може бути гиря, каструля, пляшка з водою. Ви можете почекати будь-яку кількість часу, залежить від смакових уподобань.
- Віддаєте перевагу слабосоленую оселедець? Потримайте її в розсолі 5-7 годин. Ви любитель солоної риби? Не поспішайте витягати її з розсолу в першу добу.
Класичний спосіб засолювання в скляній банці
- Віддаєте перевагу довірятися усталеним традиціям? Чому б і ні, адже класичну засолювання оселедця цілком можна зробити самостійно. Для її приготування вам потрібно взяти всього три інгредієнти: сіль, рибу та цукровий пісок.
- Візьміть рибу і витягніть з неї нутрощі, попередньо нарізавши. Найкраще солити її в банку, хоч в 3-х літрової, так як в цій тарі оселедець повністю просочиться і придбає ароматний, насичений смак.
- Приготуйте розсіл, додавши в закипаючу воду сіль і трохи цукрового піску. За бажанням ви можете також кинути дрібку чорного перцю і гвоздики. Дайте розсолу охолонути, потім залийте ним рибу і поставте в холодильник на певний час.
Як засолити оселедець в домашніх умовах в банку
Ви обожнюєте спеції? Варіант пряної оселедця допоможе задовольнити смаки улюблених прівереда.
Зразковий склад: 1 стакан води, 2 ложки солі і 1 цукру, 2 тушки оселедця, 8 горошин чорного перцю, 2 листи лавра, половина чайної ложки насіння коріандру.
- Для втілення рецепта в життя вам знадобляться: вода, сіль, цукровий пісок, а також різні спеції (шафран, гвоздика, лавровий лист, чорний перець, лайм).
- Починаємо з обробки риби — зробити це зовсім нескладно. Вам потрібно всього лише промити оселедець під краном і видалити нутрощі. Переходимо до приготування «пряного» розсолу — в кипляче воду опустіть кілька пучок солі, трохи цукру і спеції за смаком. Але будьте обережні: не переборщіть з ними, інакше ви отримаєте не легкий пікантний присмак, а справжня пожежа в роті.
- Залийте рибу холонучим розчином, закрутіть банку і відправте все в холодильник на енну кількість часу. До речі, оселедець зі спеціями ви можете засолити навіть в пакеті — варіант не менш зручний, ніж тара.
- Ви вільні самі вибирати, скільки буде засолюють оселедець. Такий простий і легкий рецепт зможе задовольнити навіть найвибагливішого людини. Повірте: ваші друзі і близькі будуть в захваті від пряної оселедця. При подачі прикрасьте блюдо шматочками ріпчастої цибулі і стрілками петрушки.
Солимо оселедців за добу
Найсмачнішою вважається оселедець, засоленная целенькая з головою і нутрощами. Але таку делікатесну рибку доведеться чекати не менше 3 діб. Господині шляхом експериментів, придумали швидкий засолення сухим способом цілком з головою і потрошіння черевцем.
Справжня смакота готується з мінімального набору продуктів:
- 2-3 тушки свіжої оселедця;
- по 1 ст.л. солі і цукру;
- 2 лаврові листки;
- щіпка чорного перцю і різних улюблених спецій.
У свіжої оселедця блискуча шкірка, прозорі очі, червоні зябра і рожеве черевце. За цим 4 ознаками визначається якість рибки і, звичайно, по приємному легкому морському аромату.
Перед засоленням у оселедця видаляємо зябра, промиваємо тушки і залишаємо на 1-2 години в холодній воді.
Підготуємо суху суміш з солі, цукру, перцю і різних ароматних спецій за смаком.
Рибки дістаємо з води, висушуємо паперовим рушником і натираємо сухою сумішшю з усіх боків.
Загортаємо рибку в харчову плівку разом з лавровим листом, залишаємо на кухні при кімнатній температурі і через 3 години можна насолоджуватися приємною слабосоленої рибкою.
Перед подачею бажано позбавити тушки від спецій і нарізати оселедець апетитними шматочками!
Як засолити філе оселедця сухим способом
Якщо в сусідньому супермаркеті завезли велику морожену оселедець, то треба терміново її брати і готувати відмінну ситну закуску.
Список продуктів:
- 400 г оселедця;
- 4 ч.ложки морської солі;
- 1 ч.ложка сах.песка;
- сушений кріп;
- щіпка чорного перцю.
Чи не знали, як засолити філе оселедця сухим способом? А це просто!
Заморожену рибу залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі, потім відправляємо в холодильник і чекаємо повної розморожування.
- Готуємо суху суміш з солі, цукру, кропу і перцю. Оселедець потрошимо, відокремлюємо голову, плавники і гарненько промиваємо. За бажанням знімаємо шкірку від спинки до хвоста і пінцетом виймаємо кісточки.
- Любителям прянощів! У суху суміш для засолювання можна додати насіння фенхелю, кмин і коріандр.
- Нарізаємо філе на рівні шматочки, укладаємо в банку і присипаємо солодко-солоної ароматної сумішшю. Рибку слід гарненько утрамбовувати, вона ще осяде і пустить багато соку. Прибираємо баночку в холодильник на 24 години, а краще на 48 і періодично будемо струшувати вміст.
- Щоб рибка краще зберігалася, після засолювання її треба полити олією і тримати в холоді не більш 7 днів. Подавати можна на скибочках підсмаженого чорного хліба з цибулею і свіжим салатом.
Домашній рецепт засолювання оселедця з оцтом і гірчицею
Риба, приготована з оцтом і прянощами, має гостренький пікантний смак. Ніхто не встоїть перед такою оселедчиком, поданої під горілочку з гарячою картоплею.
Інгредієнти прості:
- 2 очищені тушки оселедця;
- 2 столові ложки оцту 9%;
- 2 столові ложки французької гірчиці;
- 1 велика цибулина;
- 1 ст.ложка крупної солі;
- Лавровий лист і різні прянощі.
Очищену від нутрощів і промиту оселедець нарізаємо на шматочки шириною 1,5-2 см. Укладаємо в миску з кришкою і пересипаємо нашинкованнимцибулею. Готуємо суміш з оцту, гірчиці, солі, дрібка коріандру і перцю горошком. Відправляємо заправку до рибку, закидаємо лаврушку і злегка поливаємо блюдо рослинним маслом. Ретельно перемішуємо і залишаємо оселедець під кришкою в холодильнику на 24 години.
Порада! За час засолювання ємність з рибкою бажано кілька разів струсити!
Приготована з оцтом шматочками оселедець може прикрасити будь-який святковий стіл і порадувати гостей незвичайним, пікантним і збуджує апетит смаком.
Слабосолона оселедець пряного посолу як в радянські часи
У країнах Скандинавії оселедець солять з незапам’ятних часів, а в азіатських регіонах її вважають за краще вживати в смаженому вигляді. В СРСР оселедець в банках вважалася святковим делікатесом і заміняла простим радянським громадянам дорогі сорти червоної риби.
Хто готує оселедець перший раз, запам’ятовуйте співвідношення інгредієнтів для пряного посолу:
На 2 оселедця з головою — 1 л води, по 2 ст. ложки солі і цукру, 10 горошків перцю, 5 запашних перців, 3 лаврових листки і 3-4 гвоздички на любителя.
Чистимо тушки від нутрощів, видаляємо зябра, ікру та молочко не викидаємо!
Готуємо маринад — тузлук. У мисці кип’ятимо воду з цукром, сіллю і прянощами. Через 3-4 хвилини вимикаємо і даємо розсолу повністю охолонути. У тару з кришкою укладаємо оселедець по колу і заливаємо тузлуком до покриття. Ікра і молочко будуть готові через добу, а рубку можна подавати до столу через 48 годин.
На замітку господарочкам! Пересолену оселедець легко позбавити від зайвої солі. Досить на кілька годин замочити рибу в заварці без ароматизаторів або в холодному молоці.
Рецепт оселедця з морквою, цибулею і лимоном
Заготовимо продукти з розрахунку на 2 рибки — 2 цибулини, 1 велику морквину, половинку лимона, по 4 чайні ложки солі і цукру, 10 горошин перцю і гілочку лаврове листя.
- Оселедець потрошимо, позбавляємо від голови, плавників і кісток, нарізаємо на маленькі шматочки. Лимон ріжемо кружечками, а потім четвертинками, цибулю кільцями, а морква трьом на тертці корейської.
- У велику банку закладаємо шарами оселедець і нарізані овочі, щедро присипаючи сіллю, цукром і спеціями. На замітку, перець горошком краще розчавити, тоді він повністю віддасть свої аромати і корисні властивості.
- По черзі закладаючи шари, заповнюємо банку доверху і слізка притискаємо. Закриваємо кришкою і витримуємо в холодильнику до 48 годин. Перед подачею щедро скроплюють соняшниковою олією.
- Рибка в лимонному соці з цибулею і морквою виходить соковитою і смачною! Подавати бажано в ансамблі з картоплею на великій тарілці, зберігаючи всі соки і аромати в яскравому святковому блюді.
На закінчення до задоволення гурманів короткий відео-рецепт приготування маринованого оселедця по-норвезьких. Дивіться і насолоджуйтеся!
Тепер ви знаєте, як засолити оселедець в домашніх умовах швидко і смачно. Зробити це зовсім не так складно, як здається. Трохи зусиль — і результат порадує вас зовсім скоро.
Сподобалася стаття? Обов’язково поділіться нею з друзями, адже будь-яка людина мріє дізнатися секрет фірмової солоної риби. Підписуйтесь на оновлення блогу і продовжуйте стежити за новими записами. Ну, а я побігла шукати нові рецептики. Смачного!