Зміст
Економним домашнім кулінарам уявляю просте, недороге швидке блюдо. Відразу після сніданку ламаєте голову, що приготувати на обід? Беріть на замітку — солянка збірна м’ясна класична.
Рецепт з фото з доступних продуктів допоможе нагодувати всю сім’ю і ще відкласти чоловікові баночку густого ситного обіду на роботу.
Початківці господині запитають, а що таке солянка? Як її смачно приготувати?
Класична м’ясна солянка: збірний рецепт
Історичні факти свідчать, рецепт солянки виник в 16 столітті і був офіційно прописаний в Російському Домострої 1547 року.
У національній кухні солянка — це суп, приготований на крутому наваристому бульйоні. Основою може бути грибний відвар, м’ясний, рибний бульйон з копченостями, соліннями.
Солянка ввібрала кращі якості від щей і розсольнику. До м’ясних або рибних інгредієнтів додають солону капусту, огірки, мариновані гриби, сметану, ковбасні вироби, пряні трави.
Неймовірне буйство фарб, запахів, смаків робить солянку одним з найсмачніших страв исконно русской кухні. Густота і насиченість супу викликають бурхливий апетит, дозволяють швидко насититися. А багатий спектр використовуваних продуктів дає організму все необхідне для здорового травлення, активної життєдіяльності.
Для приготування ситного супчика візьмемо 4-літрову каструлю. Заготовлених інгредієнтів вистачить, щоб класичної м’ясної солянкою нагодувати сім’ю з 5-6 чоловік.
Продукти в супчик:
- 0,7 кг яловичої вирізки;
- 800 г різних м’ясних делікатесів — ковбасок і копченостей;
- 2 цибулини;
- 1 морквина;
- 200 г маринованих огірочків;
- 5 ст. ложок смачного томата;
- 2-3 ст. ложки каперсів;
- маслини і лимон для прикраси;
- рослинна олія.
Добірну яловичину помістимо в холодну воду і відварити до готовності протягом 2 годин. Бульйон процідити, а м’ясо наріжемо на красиві кубики. | |
Подрібнимо цибулю, моркву і солоні огірки. | |
М’ясні делікатеси, серед яких можуть бути сервелат, окіст, балик, карбонат і мисливські ковбаски, нарізаємо кубиками і кружечками. | |
Чудове асорті з ковбас і ароматних копченостей відправляємо на сковорідку. У сусідній ємності на рослинному маслі обсмажуємо цибулю з морквою і додаємо солоні огірочки. Для смаку і кольору задобрювати овочі томатною пастою і тушкуємо ще 5-7 хвилин. | |
З’єднуємо всі інгредієнти в каструльці з киплячим бульйоном. Спочатку йде яловичина, потім ковбасне асорті, потім овочі і каперси. | |
Суп густуватої? Можна додати півсклянки розсолу і водички з-під маслин. |
З листочками лавра і іншими улюбленими спеціями варимо на повільному вогні 25-30 хвилин.
Перед подачею в кожну тарілку додаємо часточку лимона, нарізані кружальцями маслини. За бажанням прикрашаємо свіжими гілочками петрушки або кінзи.
Сподіваюся, вам сподобався рецепт і викликав справжній здоровий апетит? Тоді діставайте з холодильника продукти.
Солянка з картоплею і квасолею — ну дуже смачно
До збірної м’ясної солянки господині додають по своєму смаку ситні овочеві і бобові інгредієнти. Насичене блюдо замінює перше гаряче, апетитне друге. Після наваристого обіду чоловік навряд чи поскаржиться, що він не наївся і йому потрібні макарони з котлетою.
Давайте зваримо солянку з картоплею.
Для приготування знадобляться:
- 2-2,5 л наваристого бульйону з м’ясом або куркою;
- 150 г червоної квасолі;
- 300-400 г м’ясних делікатесів — буженини, бекону, ковбас;
- 1 велика цибулина і 1 морквина;
- 3 середні картоплини;
- 3 ст. ложки томатної пасти;
- 1 стебло селери;
- маслини, лимон, зелень для прикраси.
Суху червону квасолю бажано замочити заздалегідь, наприклад з ранку. До обіду вона швидко зваритися, а поки підготуємо інші інгредієнти. | |
У сковорідці з рослинним маслом обсмажуємо цибулю, моркву і селеру. У велику каструлю виливаємо основу супу з шматочками м’яса і після закипання закидаємо нарізану кубиками картоплю. | |
В іншій ємності обсмажуємо нарубані м’ясні делікатеси. Млоїмо на середньому вогнику 10 хвилин, додаємо для соковитості і кольору томатну пасту і обсмажуємо ще 5-7 хвилин. | |
З’єднуємо інгредієнти в каструлі. У бульйон з м’ясом і картоплею відправляємо підрум’янені овочі, ароматні м’ясні делікатеси і готову квасолю. Додаємо кілька листочків лаврушки і Томім закіпевшую солянку 10-15 хвилин. | |
В готовий супчик закидаємо маслини і листочки свіжої зелені. Даємо супчику трохи настоятися і подаємо до столу з часточками кисленького лимона. |
Корисна рекомендація! Багато домогосподарки зберігають в морозилці заморожені бульйони з шматочками м’яса свинини, курки. Це зручно! Можна за 20-30 хвилин приготувати ситний супчик до сімейної вечері. Немає м’ясних заготовок? Можна готувати солянку на готових консервах і просто на воді!
Капустяна солянка з грибами: ситне блюдо на друге
Хочу представити простий рецепт з найдоступніших і недорогих продуктів. Готуватися легко і швидко, а на виході — просто пальчики оближеш!
Інгредієнти:
- білокачанна капуста — 500-600 г;
- гриби будь— 0,5 кг;
- цибулю і моркву — по 1 шт;
- томатна паста — 1-2 ст. ложки;
- спеції за смаком.
Покроковий рецепт з капустою сподобається всім домогосподаркам, а з процесом приготування впоратися навіть самотній холостяк, не любитель ложок і поварешек.
За 5 кроків швидко і легко поміркуємо вечерю:
- Тоненько шаткуємо капусту, солимо і мнемо руками до м’якості.
- У каструльку наливаємо маслечка і тушкуємо ніжну капусточку.
- Окремо обсмажує цибуля з морквою до приємною золотистого. Відправляємо до капусти.
- Гриби чистимо, подрібнюємо. Тушкуємо в окремій сковорідці до готовності.
- З’єднуємо всі інгредієнти, присмачуємо томатною пастою, спеціями. Тушкуємо під кришкою ще 15 хвилин, а тому уплітає за обидві щоки.
На вигляд апетитно, на смак чудово, а для травлення просто чудово!
Раджу готувати легке блюдо частіше, позбавлятися від шлаків, зайвих кілограмів. Смачного!
Рецепт супу з куркою
Приготуємо ситну солянку на курячому бульйоні зі звичайних продуктів, які знайдуться в засіках у кожної господині.
Викладаємо на стіл:
- філе або будь-які шматочки курки — 0,5 кг;
- картоплини — 2-3 штуки;
- цибулину — 1 шт;
- солоні огірочки — 1-2 шт;
- томат — 2 ст. ложки;
- маслини — 50 г;
- лаврушка і спеції.
Порада! Мариновані огірочки краще очистити від шкірки, тоді в супі вони будуть м’якими і ніжними!
- У невеликій кількості води відварюємо курку з листочками лаврове листя. Витягуємо шматочки, очищаємо від кісточок. Нарізаємо м’ясо на кубики. Запусків в наваристий бульйон картопляну соломку, кружечки солоних огірків.
- Лук обсмажуємо до золотистого кольору. Задобрювати томатом. При бажанні пасту можна замінити свіжими помідорами, додати смачні овочі до ситно супчику.
- У наваристою солянці перемішуємо всі інгредієнти, закидаємо маслини, Томім на повільному вогні ще 5-10 хвилин.
- Перед подачею за бажанням прикрашаємо зеленню, часточкою лимона. В обід насолоджуємося ситним дієтичним блюдом. Отримуємо реальну користь для здорового травлення.
Рибна солянка в мультиварці
Ситна гаряча солянка — ідеальне блюдо в холодну пору року. Ви вже встигли обзавестися розумної каструлькою з кнопочками? Зараз я швидко розповім, як приготувати в ній рибну наваристу солянку.
Нам знадобляться прості інгредієнти:
- 1 кг риби — суміш з копченої, малосольной і свіжої рибки;
- 100 г солоних огірків;
- 1 цибулина;
- 2 ст. ложки томатної пасти;
- лаврушка;
- лимон, оливки, зелень.
Я давно кашовар в мультиварці Редмонд. Вона значно полегшує будь-який процес готування. Не потрібно стояти над каструлею, боятися раптом суп, каша несподівано «втечуть» на плиту.
І так, почнемо процес готування.
- Включимо мультиварку в режим «Випічка». Підсмажимо подрібнену цибулину на рослинному маслі. Додамо до цибулі томатну пасту, потім 2-3 хвилини, а потім влити в гущавину 2 літри гарячої води.
- Заготовлену рубку подрібнити на шматочки. Можна використовувати різні сорти рибок і приготувати наваристу збірну солянку. Завантажуємо рибні шматочки в майбутній супчик, додаємо нарізані огірочки або каперси, закидаємо лаврушку, спеції.
- Переводимо мультиварку в режим «Гасіння». Ставимо програму на 20 хвилин. Після звукового сигналу відкриваємо кришку. Закидаємо в солянку оливки, свіжу зелень. Даємо супчику настоятися ще 15-20 хвилин, а потім подаємо ароматне блюдо з часточкою лимона, ложкою сметани.
Особиста рекомендація! Я б додала в рибну солянку ще парочку картоплин. Рибка з картоплею завжди добре поєднуються, а в бульйоні з’являються додаткова густота, ситність.
Для будь-якої мультиварки існує збірник рецептур, який дозволяє готувати найрізноманітніші страви, значно економити дорогоцінний час. Поки розумна каструлька куховарить смачну вечерю, господиня може посидіти в інтернеті, почитати новини, мої нові корисні статейки.
Густа з копченостями: 5 секретів приготування
Навариста збірна солянка — це блюдо приготоване з того, що знайдеться в холодильнику. Рецепти від іменитих шеф-кухарів, простих домогосподарок, затятих холостяків мають сотні варіацій. Для приготування справжньої смачної солянки важливо знати 5 маленьких секретів.
секрет №1 | М’ясо для бульйону потрібно завантажувати в холодну воду, знімати пінку і довго варити на повільному вогні. Основа для супу повинна вийти прозора, ароматна і навариста. |
секрет №2 | Солянка буває кисленькою і солоненьке за рахунок огірків або квашеної капусти. Огірочки для супчика беруть «живі» бочкові з легким ефектом бродіння. Грубу шкірку з огірків знімають і до відправки в суп злегка їх обсмажують разом з іншими овочами. |
секрет №3 | М’ясо, ковбаски, буженину і інші копченості ріжуть на дрібні шматочки, щоб вони містилися в ложку. До завантаження в бульйон їх млоять на сковорідці для розм’якшення і видалення зайвого жиру. |
секрет №4 | Основа правильної солянки називається Бреза. У неї входить наваристий густий бульйон з м’яса, риби, грибів, солоні огірки, смажену цибулю і томат. За правилами Брез готують заздалегідь і довго томят в духовці або на повільному вогні. |
секрет №5 | В основу додають решту інгредієнтів поступально. Спочатку підрум’янені овочі, картопля, потім тушковані м’ясні делікатеси, слідом різні пікантні добавки. Каперси і маслини варити не можна, вони стануть гіркими. Зелень, лимон і ложку сметани додають в порційну тарілку. |
Головний принцип солянки з копченостями та іншими м’ясними делікатесами — відсутність солі в рецепті! Технологія приготування грунтується на 5 вищенаведених принципах і не терпить зайвих шкідливих спецій.
Найулюбленіший інгредієнт солянки — це лаврушка! Її можна додавати в будь-які рецепти, але перед подачею готового блюда обов’язково витягувати з каструлі.
Смачна солянка з грибами на зиму
На закінчення хочу порекомендувати чудову солянку з грибами, яку дбайливі домогосподарки заготовляють на зиму. Відеоролик з детальними рекомендаціями кулінара допоможуть впоратися з нескладним процесом приготування. А взимку ви зможете насолодитися смачною, ситною, корисною заготівлею.
Вам попрямували легкі рецепти з російської кухні? Тоді пишіть відгуки в коментарях і діліться ссилочку в соціальних мережах. А я і далі буду намагатися радувати вас екскурсами в кращі кулінарні книги. Успіху і всіх земних благ!