Традиція пекти ароматні пряники на Новий рік прийшла в Росію порівняно недавно. І відразу ж припала до вподоби багатьом. Сьогодні в багатьох будинках ці ласощі є одним з головних прикрас новорічного столу. Існує кілька рецептів цієї випічки і секретів їх створення, дотримуючись яких результат обов’язково сподобається навіть самим великим вередунам.
Вважається, що батьківщина різдвяних пряників — Англія. Насправді ж вперше ароматну випічку приготували пекарі ще в Стародавньому Єгипті. Саме їм в голову прийшла ідея класти в тісто прянощі, щоб продовжити термін придатності смачних творів. Чому ж деякі впевнені, що ця випічка — спадщина англійців? Виявляється, на початку 17 століття в містечку Макет Дрейтон (Англія) був створений пряник за рецептом, який сьогодні називають класичним. А через 100 років він став невід’ємним атрибутом різдвяного свята в усіх країнах Європи.
хитрощі створення
Щоб спекти справжні імбирні пряники на Новий рік 2019, які будуть смачні, ароматні і красиві, необхідно дотримати деякі тонкощі їх приготування.
- Використовуйте тільки якісні інгредієнти — натуральне вершкове масло, яйця, сметану.
- Додавайте пшеничне борошно другого сорту або житнє.
- Мед купуйте у перевірених продавців, віддаючи перевагу гречаний, вересковий або лісовому.
- Ретельно вимішуйте тісто, можливо, на це буде потрібно від 20 до 40 хвилин.
- Тесту обов’язково дайте полежати в холодильнику хоча б ніч, а щоб воно не зовсім свіжого, оберніть його плівкою.
- Прикрашайте пряники на 2019 рік у формі свині тільки після того, як вони повністю охолонуть. Остуджувати їх треба на рівній поверхні, деякі пекарі і зовсім радять класти на них дощечку, щоб уникнути їх деформування.
Нерідко печиво використовують в якості ялинкових іграшок. Для цього перед випіканням в заготовках потрібно зробити отвір за допомогою соломки для коктейлів.
Приготовану з дотриманням технологій імбирну солодкість можна зберігати до півроку.
рецепти
Незважаючи на те, що в основі імбирного десерту — борошно, масло, цукор, спеції, існує кілька варіацій цих ласощів.
класичний
Саме за цим рецептом готують різдвяну випічку в Старому Світі.
Вам будуть потрібні:
- борошно — 350 г;
- цукрова пудра — 150 г;
- масло вершкове — 130 г;
- жовтки курячих яєць — 2 шт .;
- мед — 4 ст. л .;
- імбир сухий мелений — 2 ч. л .;
- кориця — 2 ч. л .;
- сода — 1/2 ч. л .;
- сіль — щіпка.
приготування:
- Змішуємо сухі інгредієнти і кілька разів їх просіюємо.
- Попередньо заморожене масло рубаємо ножем і максимально швидко з’єднуємо його з сухою сумішшю.
- Додаємо мед і жовтки.
- Всипаємо цукрову пудру. Замішуємо тісто. Воно повинно збиратися в кого, якщо ж воно кришиться, додаємо ще трохи меду. Обертаємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник мінімум на добу.
- Розкачуємо тісто в пласт товщиною 5 мм і вирізаємо печиво. Для зустрічі нового 2019 року радимо використовувати форми свінюшек, але підійдуть і зірочки, ялинки і чоловічки.
- Випікаємо при температурі 170 градусів приблизно чверть години.
заварний
З приготованого за цим рецептом тіста можна пекти не тільки пряники, але і навіть медовий торт.
Вам будуть потрібні:
- борошно — 280 г;
- цукор — 100 г;
- масло вершкове — 35 г;
- яйце — 1 шт .;
- мед — 1 ст. л .;
- сода — 1 ч. л .;
- імбир — 1/2 ч. л .;
- кориця — 1/4 ч. л .;
- мускатний горіх — 1/4 ч. л .;
- гвоздика мелена — 1/4 ч. л .;
- куркума — 1/4 ч. л.
приготування:
- На водяній бані розтоплюємо вершкове масло, цукор і мед.
- В окремій мисці міксером збиваємо яйця з содою.
- Яєчну масу вливаємо в олійно-медово-цукрову суміш. Тримаємо на водяній бані ще пару хвилин, помішуючи.
- Після того як склад трохи охолоне, всипаємо туди просіяне борошно і спеції.
- Замішуємо тісто. Обертаємо плівкою. Відправляємо в холодильник.
- На наступний день приступаємо до випічки. Оптимальна температура — 180 градусів. Час випікання — 8-13 хвилин.
З шоколадом
Вам будуть потрібні:
- борошно — 500 г;
- мед — 200 г;
- масло вершкове — 130 г;
- цукор — 100 г;
- яйце — 1 шт .;
- ванільний цукор — 2 ст. л .;
- какао порошок — 1 ст. л .;
- розпушувач — 2 ч. л .;
- імбир мелений — 1 ч. л .;
- кориця — 1/2 ч. л .;
- мускатний горіх — 1/2 ч. л.
приготування:
- Змішуємо мед з цукром і розтоплюємо їх на водяній бані.
- Всипаємо в солодку масу спеції зі списку, какао-порошок і розпушувач.
- Постійно помішуючи, продовжуємо нагрівати до отримання кремоподібної маси.
- Додаємо вершкове масло кімнатної температури і добре перемішуємо.
- Вбиваємо яйце. Замішуємо тісто, поступово всипаючи просіяне борошно.
- Всього через пару годин розгортаємо в пласт товщиною 5 мм, вирізаємо печиво і випікаємо їх протягом 10-15 хвилин в духовці, прогрітій до 180 градусів.
покриті глазур’ю
Перед красою розписних імбирних пряників мало хто може встояти, адже нерідко вони є справжніми витворами мистецтва. Створення таких красенів вимагає часу, вправності і терпіння, але результат того вартий.
Вам будуть потрібні:
- борошно — 310 г;
- масло вершкове — 110 г;
- цукор — 100 г;
- мед — 90 г;
- крохмаль кукурудзяний — 40 г;
- яйця — 2 шт .;
- розпушувач — 1 ч. л .;
- кориця — 1/2 ч. л .;
- імбир мелений — 1/2 ч. л.
Для глазурі:
- білок курячого яйця — 1 шт .;
- сік лимонний — 1 ч. л .;
- цукрова пудра — 200-240 г .;
- харчові барвники.
приготування:
- Вершкове масло рубаємо в блендері або ножем.
- Додаємо борошно, крохмаль і розпушувач.
- Слідом всипаємо спеції.
- Вбиваємо яйця і вливаємо мед (він повинен бути рідким, якщо у вас засахарівшійся, то розтопіть його під струменем гарячої води або в мікрохвильовій печі).
- Замішуємо тісто. Це можна робити міксером або руками. Але врахуйте, що воно не терпить тепла, тому робимо все максимально швидко. Збираємо його в кулю і, загорнувши в харчову плівку, прибираємо в холодильник.
- Готове тісто розгортаємо в пласт товщиною 4 мм.
- Вирізаємо прянички бажаної форми.
- Викладаємо заготовки на застелений пергаментом деко і випікаємо в духовці протягом 10 хвилин.
Десерт готовий! Можна вживати в такому вигляді. Але декорований глазур’ю він не тільки привабливішою, але і смачніше. Тому займемося її приготуванням.
- Білок збиваємо з лимонним соком за допомогою міксера, поступово підвищуючи швидкість до максимальної.
- Як тільки з’явиться піна, вводимо цукрову пудру, просіюючи її через сито. Продовжуємо збивати.
Увага: кількість цукрової пудри залежить від того, яка глазур необхідна. Для створення контура потрібно густа глазур, приготована з 220-240 грамів пудри. Для заповнення малюнка — більш рідка, для якої досить 150-180 грамів.
- Додаємо в глазур барвники необхідного кольору і творимо.
- Прикрашені пряники повинні добре просохнути, тому приберіть їх в недосяжне для дітей і домочадців місце на добу.
Майстер-клас з приготування пряників на Новий рік: відео
Тепер ви знаєте, як самостійно приготувати красиві і смачні пряники на 2019 рік Свині. Не шкодуйте часу і сил на їх створення. В результаті ви отримаєте дивовижне ласощі, яке обов’язково стане прикрасою святкового столу, новорічної ялинки, а при необхідності — і відмінним подарунком рідним і близьким.