Зміст
Великий піст — центральний пост в християнстві, дотримання якого готує тіло і душу віруючого до головного свята церковного календаря — Великдень, Світлого Христового воскресіння. Триває період утримання від скоромної їжі рівно сорок днів — такий термін встановлений на честь біблійного події, описаної в багатьох джерелах — перебування Христа в пустелі, коли він постив шість тижнів.
Великий піст 2019: початок і закінчення
Великдень, як відомо, свято перехідний, тобто не має фіксованої дати в календарі. Відповідно, і всі інші свята, і події, що залежать від Світлого Воскресіння, щороку будуть відзначатися в різні дні. Якого числа почнеться Великий піст в 2019 році?
Дати Великого посту: 11, березня 2019 року — 28 квітня 2019 року.
У дат цієї великої події є декілька непорушних правил.
- Починається піст завжди в понеділок — це правило незмінно; незалежно від року і дати, початок періоду утримання незмінно випадає на перший день тижня. 11 березня 2019 року — понеділок, початок посту.
- Офіційно датою закінчення Великого посту вважається Великдень. Але так як сам свято — день розговіння, то формально пост триває до опівночі суботи. Тобто останній день посту — 27 квітень 2019 року, субота.
особливості поста
Збираючись тримати пост, задумайтеся — яка мета вашого вчинку? Хтось вважає, що період утримання — відмінний привід схуднути, хтось упевнений, що так робити модно, а хтось просто бездумно виконує вимоги суспільства. Насправді пост — не просто час утримання від певних продуктів, а період очищення душі і тіла, спосіб підготувати себе до найбільшого свята — Великодня.
У встановлені сорок днів недостатньо не вживати в їжу продукти тваринного походження. Головне — прагнути всією душею до очищення, до покаяння і просвітління. Великий піст — час, коли постить не тільки тіло, а й душа. Під забороною всі розваги — від клубів і походів в кіно до відвідування весіль. Бажано обмежити і «духовну їжу» — звести до мінімуму перегляд телевізора, читання розважальних журналів і книг, ігор і посиденьок з друзями.
Страсний тиждень
Останні шість днів перед Великоднем отримали назву Страсного тижня або тижні. Назву свою цей період отримав від слова «пристрасть», що в церковнослов’янській означає «страждання». У православ’ї цей час іноді називають Великою тижня, адже кожен день в ній отримав звання Великого — Великий понеділок, Великий вівторок і так далі.
Присвячується цей час страждань Христа — Таємну вечерю, суду, розп’яття і самому сумної події — поховання Сина Божого. Найважчі, найважчі дні цього періоду — Велика середа, п’ятниця і субота.
У Великий понеділок прийнято згадувати Йосипа, що згадується в Старому завіті. Також прийнято говорити про прокляття Христом смоковниці — за переказами, Ісус прокляв безплідне дерево як душу, що не приносить плодів — віри, молитви, покаяння.
У Великий вівторок віддається дань проповідей Ісуса і вигнання Їм фарисеїв і торговців з храму.
У Велику середу згадується зрада Іуди, який продав Спасителя за тридцять срібняків, точніше, саме рішення недбайливого учня віддати свого Учителя в руки фарисеїв.
У Великий четвер прийнято згадувати Таємну вечерю, подальше за нею обмивання ніг учням, яке здійснив Христос, Його нічну молитву і те, як Ісус був схоплений стражниками.
У Велику п’ятницю згадується суд, кара Христа і його мученицька смерть — розп’яття.
У Велику суботу відзначається поховання Сина Божого. Згідно з біблійними заповітами, в цей день душа Христа спустилася в Пекло, щоб повідомити всім перебували там про прийдешнє відродження. В цей же день в Єрусалимі з небес сходить благодатний вогонь — останнє чудо XXI століття.
У наших предків Страсний тиждень набувала свої, особливі і неповторні традиції, частини яких ми дотримуємося досі.
Приписи Великого посту
Великий піст — найсуворіший з усіх чотирьох річних періодів утримання, до того ж і найтриваліший. Особливою суворістю відрізняється Страсний тиждень. Головна особливість меню Великого посту — повна заборона на їжу тваринного походження. У цей список потрапляє м’ясо (в тому числі і куряче) і м’ясні напівфабрикати, ковбаса та ковбасні вироби, субпродукти (печінка, лівер і т.п.), молоко, всі молочні продукти — від кефіру до морозива, сири, сир, сметана та т.п., вершкове масло (як звичайне, так і топлене), яйця у всіх видах, в тому числі і перепелині; зверніть увагу на різні соуси, в першу чергу майонез — до його складу дуже часто входять яєчний білок. Під суворою забороною алкоголь — все міцні і слабоалкогольні напої, в тому числі і горілка, пиво, алкогольні коктейлі.
Однак в деякі дні дозволена риба (а разом з нею і морепродукти) і червоне вино в невеликих (це важливо) кількостях.
- Перший тиждень посту. Початок посту відрізняється помітною суворістю — протягом усього тижня заборонена гаряча їжа, під забороною вживання олії (зрозуміло, рослинне), вина, риби.
- Друга і наступні тижні посту. Цей період дає деяке послаблення:
- понеділок, середа, п’ятниця — сухоядение, тобто холодна їжа без додавання масла;
- вівторок, четвер — дозволені гарячі страви, але бажано утриматися від додавання в них масла;
- субота, неділя — гаряча їжа з маслом, дозволено вживання червоного вина в пам’ять про кров Христової.
- Остання або Страсний тиждень посту. Строгий піст, сухоядение, бажано звести прийом їжі до одного разу на день, ввечері (після першої зірки). У страсну суботу рекомендовано утримуватися від їжі до закінчення нічного святкового богослужіння. З настанням півночі — Великодня — Великий піст закінчується.
Але є і кілька винятків — днів, коли дозволено послаблення в утриманні. Ці дні — два значущих свята, Благовіщення і Вербну неділю. У ці дні дозволена не тільки гаряча їжа, в яку можна щедро додати масла, але і риба (морепродукти). Трапезу рекомендується «присмачити» келихом червоного вина.
дивіться відео про харчування під час Великого посту: