День бармена — міжнародне свято, що прославляє професію всіх тих, хто незмінно поряд з нами, хто змішує нам коктейлі в барах і ресторанах, хто допомагає нам веселитися і робить наш вечір яскравіше. Щорічно відзначають його бармени, винороби, ресторатори, а разом з ними і цінителі хороших вин і спиртних напоїв.
Бармен — досить молода для нашої держави спеціальність. Однак в країнах Європи і Америки ця професія вважається однією з найстаріших, адже посаду бармена існує майже стільки ж, що і питні заклади. Правда, називалася вона тоді трохи інакше, і в обов’язки крім рекомендацій і подачі спиртних напоїв ставилося і обслуговування відвідувачів закладів.
Як і представники багатьох популярні професій, бармени отримали свій особливий професійне свято, причому з міжнародним статусом.
Відзначається Міжнародний день бармена в День пам’яті святого Аманда, покровителя виноробства у Франції і Німеччині. Дата фіксована в календарі, тобто незмінна і не залежить від інших свят і днів тижня.
У 2019 День бармена в Росії відзначається 6 лютого, в середу.
Свято неофіційний, вважається професійним, хоча до офіційного переліку професійних дат Росії не входить, вихідним днем не є.
Трішки історії
День бармена — свято давній, правда, відзначалося воно переважно в країнах Європи як день всіх, чия професія пов’язана з виноробством. Варто зазначити, що офіційно такого свята в списку професійних і пам’ятних дат Росії немає. Однак зростаюча популярність професії, ефектність і дивовижне майстерність справжніх професіоналів своєї справи допомагають свята набирати все більшого розмаху.
Вперше на території Росії День бармена відсвяткували в 2009 році, за прикладом сусідньої країни — України, де в Києві це свято вперше був відзначений роком раніше. Мета заходу — підвищити популярність професії в очах інших, підняти престиж і довести, що справжній бармен це не просто людина з шейкером в руках, а справжній майстер, від якого залежить святковий вечір.
Спочатку свято відзначалося лише в декількох клубах і пабах, але з року в рік популярність Дня бармена зростає, і сьогодні відзначити веселе торжество готові в сотнях і тисячах барів і ресторанів по всій країні.
Святий Аманд
Святий Аманд — покровитель барменів, виноробів, виноградарів, рестораторів, сомельє, словом, всіх, чия професія так чи інакше пов’язана з винами.
Аманд або Амандус — місіонер, який проповідував на землях франків (сьогодні це території Франції і Німеччини). Фландрія — основне місце просвітницької діяльності майбутнього святого — здавна славилася своїми виноградниками і, звичайно ж, виноробними традиціями. Не дивно, що саме Аманда обрали своїм святим заступником жителі регіону. Поступово, за століття, з покровителя Фландрії святий Аманд в очах місцевого населення став покровителем вина і всіх, хто має відношення до цього напою — виноробів, виноградарів, власників винних лавок, магазинчиків і питних закладів, а в наші дні і барменів.
Варто відзначити, що в російській православній церкві святої Аманд не шанується, а значить, для нас це свято не має ніякого релігійного підтексту.
День вшанування бармена
Бармен — це вже не робота, а справжнє покликання. Не дивно, що своє свято у представників цієї професії є в багатьох країнах — в Німеччині та Англії, у Франції та Голландії, в Мексиці і Венесуелі. Правда, найчастіше відзначається він в різні дні. Хтось — переважно жителі Європи — вшановують барменів 7 квітня, тобто в день пам’яті святого покровителя вин і виноробства, хтось вводить свої, містечкові дати. Ну а в США є своє власне свято — День вшанування бармена. Відзначається він в першу грудневу п’ятницю на протязі ось вже більше ста років.
День вшанування бармена або Bartender Appreciation Day в 2019 році припадає на 6 грудня.
Чим знаменитий свято з настільки незвичним нам назвою? В першу чергу своїми конкурсами та змаганнями, мета яких — виявити кращого майстра-упорядника спиртних напоїв. Причому багато конкурси проводяться не просто на місцевому, а на національному рівні. До речі, у багатьох конкурсах взяти участь можуть не тільки професіонали, але і любителі — ті, кому подобається змішувати коктейлі. День вшанування бармена — відмінний спосіб підвищити власний рівень майстерності, взяти участь в різноманітних майстер-класах і відкритих дегустаціях нових коктейлів.
Звичайно ж, не обходиться це свято і без змагань серед любителів міцних напоїв — всілякі вікторини серед відвідувачів пабів і барів, винних магазинів і ресторанів проводяться повсюдно.
дивіться відео про Міжнародний День бармена: