У 2020 році День бармена масштабно відзначать у всіх барах, кафе і ресторанах країни. І хоча професійне свято молодий, він з кожним роком набирає все більшої популярності. У цей день вшановують нелегку працю людей, які стоять за барною стійкою. І хоча раніше бармени були не в пошані, зараз їх робота цінується.
коли відзначається
День бармена не відноситься до державних свят, а тому офіційним вихідним він не є. Відзначають його в Росії, Білорусі, Україні, Молдові та інших країнах. Свято давно набув міжнародного статусу. У зв’язку з цим деякі заходи проводяться за участю барменів з різних держав.
Важливо! Дата святкування Дня бармена фіксована на відміну від більшості професійних свят. Відзначають його 6 лютого. У 2020 році ця традиція не зміниться.
У США є схожий свято, присвячене цій непростій професії, але відзначають його в першу п’ятницю грудня.
Історія виникнення
Вперше День бармена відзначили в українській столиці — місті Києві. Всі заходи проходили на території рок-клубу «Докер Паб». Головним ініціатором став Міжнародний центр барменів «Planet Z», який спеціалізується на навчанні фахівців, що працюють за барною стійкою. У 2009 році ідею підтримали і інші заклади. До того ж свято швидко переступив межі — його стали відзначати в Росії. Пізніше до України і Росії приєдналися і інші країни СНД і Європи. З кожним роком проводяться все більш масштабні заходи на місцевому та міжнародному рівні.
Це свято часто пов’язують з Днем святого Аманда. Справа в тому, що католицька церква 6 лютого шанує його пам’ять. Вважається, що день для професійного свята був обраний неспроста, оскільки святий Аманд був першим барменом в Європі. До того ж його вважають покровителем виноробства. Аманд став в 20 років ченцем, хоча все його рідні були проти такого рішення. Він з Франції відправився в Рим, а після займався місіонерством, працював в барах Німеччини. Через 15 років прийняв сан епіскопа.
Насправді, професійне свято практично не перетинається з Днем святого Аманда, незважаючи на деяку зв’язок. Справа в тому, що його відзначають переважно в православних країнах, де шанують католицького святого.
Традиції
У 2020 році традиційно в Міжнародний день барменів керівництво кафе, барів, клубів і ресторанів привітає підлеглих зі святом. В якості заохочення зазвичай виплачують премії, а кращим співробітникам вручають нагороди, дипломи або подяки.
Напередодні або в день святкування часто проводять:
- курси для підвищення кваліфікації;
- навчальні лекції;
- майстер-класи з приготування незвичайних коктейлів.
Відомі ресторатори організовують відкриті зустрічі, щоб поділитися секретами успіху. У розважальних закладах традиційно влаштовують шоу за участю барменів, дегустацію вин або інших напоїв, а також розважальні заходи.
Традиційно між працівниками за барною стійкою проводяться конкурси і змагання, на яких вони демонструють свої навички, майстерність, швидкість, вправність, імпровізацію. Журі обов’язково перевіряє смакові якості приготовлених коктейлів.
Цікаво! Найпрестижнішим конкурсом вважається Bacardi-Martini Grand Prix. Проводиться він з 1966 року. Щороку змагання проходять в новій країні. Російські фахівці неодноразово займали в конкурсі призові місця.
Цікаві факти
Професія бармена з’явилася в XIX столітті, в пік золотої лихоманки. Власники деяких магазинів вирішили продавати випивку на розлив. Послуга користувалася великим попитом. Щоб відокремити зону торгівлі від зони відпочинку, встановлювали спеціальну стійку.
Ось кілька цікавих фактів і рекордів:
- У 2011 році двоє чоловіків з Мілана встановили світовий рекорд — всього за годину вони змогли приготувати 683 чашки кави.
- В кінці XIX століття вийшла перша книга про коктейлях. Написана вона була Джеррі Томасом.
- Найстарішою жінкою, яка працює за барною стійкою, вже більше 90 років. Улюбленої професії Доллі Севіля віддала 70 років свого життя. Серед чоловіків також є рекордсмени. Анджело Каммарта пропрацював за стійкою 79 років. Він тільки один раз змушене робив перерву в роботі під час Другої світової війни.
- У Тюмені під час шоу було зроблено доміно з 555 келихів з коктейлями.