Зміст
- 1 Кращі сорти білокачанної капусти для вирощування у відкритому грунті
- 2 Як вибрати і підготувати насіння капусти для посадки
- 3 Підготовка ґрунту для посадки капусти на розсаду
- 4 Садимо насіння капусти на розсаду
- 5 Догляд за саджанцями у відкритому грунті
- 6 Догляд за капустою в відкритому грунті
- 7 Шкідники капусти і як з ними боротися
- 8 Збір і зберігання врожаю капусти
Капуста — найпоширеніший овоч на дачних ділянках. Вирощування і догляд за білокачанної капустою на дачі не складне, впоратися навіть початківець. Але щоб виростити великий урожай, слід знати деякі тонкощі посадки і вирощування. Саме про це наша стаття. Ми підкажемо коли посадити капусту на розсаду, як правильно і як вберегти посадки від шкідників і хвороб.
У сучасній російській мові вираз «рубати капусту» придбало стійкий значення — процес заробляння грошей. Однак зовсім в недавньому минулому цей вислів означало процес заготовки на зиму такого всім відомого на городі рослини, як капуста білокачанна.
Дійсно, капуста володіє найціннішим набором вітамінів і мікроелементів. Основу складає калій, який необхідний для правильної роботи серцевого м’яза. Також капустяний сік застосовують для лікування гастриту. З капустяного листа видобуваються речовини, що застосовуються для омолодження шкіри в індустрії краси.
Як бачимо, корисність цього представника сімейства хрестоцвітних зашкалює. Причому корисний він як в свіжому вигляді, так і в засоленном (знаменита квашена капуста).
Як виростити капусту на своїй ділянці самостійно?
Кращі сорти білокачанної капусти для вирощування у відкритому грунті
Білокачанна капуста — світлолюбна рослина. При цьому вона стійка до холоду. Для повноцінного розвитку і дозрівання необхідний світловий день тривалістю близько 13 годин.
Ранні і середньостиглі сорти дозрівають приблизно через 70 днів після посадки. При цьому вони на смак найбільш соковиті, годяться для вживання в свіжому вигляді і в різних салатах.
Термін дозрівання пізньостиглих сортів — 90-100 днів. Ці сорти найбільш придатні для засолювання та зберігання взимку.
Ранньостиглі сорти капусти для посадки
Середньостиглі сорти давно облюбували дачники і мешканці сіл. Така капуста хороша свіжої, підходить для консервації, квашення.
Щоб їсти свіжу смачну капусту весь сезон, знадобиться всього одна грядка.
Досвідчені городники часто створюють повноцінний конвеєр, засіваючи ділянку насінням з таблиці нижче:
Сорти капусти, які можна садити в будь-якому регіоні
Золотий гектар 1432 | №1 Грибовський-147 | Полярний К-206 | Червнева | |
особливості сорту | Підходить для посушливої грунту, добре переносить заморозки, не схильний до стрілкування | |||
застосування | Вживається капуста в свіжому вигляді | У свіжому вигляді і для заквашування | У свіжому вигляді | |
Вага качана, в кг | 1,6-3,3 | 1,1-1,8 | 1,9-2,8 | 1-2,5 |
Врожайність на 1 м2 в кг | 5-8,5 | 2,5-6,7 | 4,7-5,9 | До 6 |
Термін технічної стиглості | до 120 | 79-110 | 82-121 | 92-100 |
посадка | За схемою 50х60, без загущенности | За схемою 60х60. Зазвичай вирощують разом з Червневої | За 3-5 рослин на 1 м2 |
Козачок | Ринда | Тобія | слава 1305 | |
особливості сорту | Чи не боїться заморозків, спокійно переносить температуру до +25 градусів. рідше хворіє | Добре переносить будь-яку погоду | Качани не в’януть, не тріскаються без вологи | |
застосування | У свіжому вигляді | У свіжому вигляді і для заквашування | У свіжому вигляді | У свіжому вигляді, квашення, в кулінарії |
Вага качана, в кг | 0,8-1,2 | до 7 | до 7 | 2,4-4,5 |
Врожайність на 1 м2 в кг | 3,2-4,6 | 9-9,5 | 4-7 | До 12 |
Термін технічної стиглості | 106-112 | 75-80 | до 90 | 115-120 |
посадка | За 5-6 рослин на 1 м2. Можна культивувати під плівкою | За 3-5 рослин на 1 м2 | За 2-3 рослини на 1 м2 | За схемою 60х60, лунки попередньо поливають, а землю утрамбовують |
Холодостійкі сорти капусти для вирощування в північних регіонах
Заполяр’ї | Юніор | сибірячка | Флорін | |
особливості сорту | Стійкий до холоду, любить світло і вологу | Можна висаджувати щільними рядами | Качани не розтріскуються, зріють навіть при холоді | Зберігається довше за інших |
застосування | У свіжому вигляді | В будь-якому вигляді | У свіжому вигляді і в супах | У свіжому вигляді, квашення, в кулінарії |
Вага качана, в кг | 1-1,5 | 1,4-1,8 | 2,1-4,3 | 2,3-4,5 |
Врожайність на 1 м2 в кг | до 9 | 3,5-5,8 | 3,4-8,6 | 3,4-6,6 |
Термін технічної стиглості | 90-97 | 100-110 | 44-55 | 140-145 |
посадка | За схемою 50х40 | За схемою 60х30. Добре росте на грунті, де вирощували бобові, огірки, коренеплоди | За схемою 70х50. Розсада потребує регулярного поливу |
Сорти капусти з середнім терміном дозрівання з назвами і описом
Надія | Наташа F1 | Нью-Йорк F1 | |
термін дозрівання, днів | 108-146 | 120-140 | 120-150 |
щільність головки | щільний | 4,4 | 4,2 |
вага, кг | 2,4-3,4 | 1,8-2,4 | 0,8-2,7 |
Особливості | Для квашення, зберігається до 3 місяців. | Підходить для нетривалого зберігання. | Новий гібрид голландської селекції, застосуємо в свіжому вигляді, підходить для зберігання, врожайність висока. |
реванш F1 | Ринда F1 | Сателіт F1 | |
термін дозрівання, днів | 120-140 | 120-130 | 120-140 |
щільність головки | 4,1 | щільний | 4,0-4,8 |
вага, кг | 2,8-3,1 | 3,2-3,7 | 2,5-4,0 |
Особливості | Гібрид ВНДІ Краснодарського краю, підходить для використання в свіжому вигляді, для квашення і для зберігання. | Гібрид голландської селекції, качани відмінного смаку з тонким листям хороші і в свіжому, і в квашеному вигляді. Зберігається кілька місяців. | Голландської селекції, для квашення і недовгого зберігання. |
Тобія F1 | толерує F1 | циклон F1 | |
термін дозрівання, днів | 120-140 | до 135 | 120-140 |
щільність головки | 4,1 | 4,0-4,6 | 4,6 |
вага, кг | 1,8-3,0 | 2,5-3,0 | 2,6-3,7 |
Особливості | Голландської селекції, для використання в свіжому вигляді і для заготовок, при переростання головки не розтріскуються. | Вітчизняної селекції, призначений для використання в свіжому вигляді, квашення і короткострокового зберігання. | Голландської селекції, для застосування в свіжому вигляді. |
Пізні сорти для тривалого зберігання і засолювання
Пізньостиглі сорти зазвичай ростять з «запасом». Якщо розмістити запаси в холоді, можна їсти капусту свіжою всю зиму, до початку нового сезону. Це універсальний варіант для будь-яких кулінарних цілей.
Насіння можна садити прямо в грунт, головне — дотримуватися термінів висаджування. Якщо посадити їх раніше, дозрілі головки будуть тріскатися, втратять привабливий вигляд. Затримуючи висадку, садівник втрачає власний урожай — качани виходять дрібними, нещільними.
Кращий «вихід» в різних регіонах дають:
Назва | особливості сорту | Вага качанів в кг | Врожайність на 1 м2 в кг | Термін технічної стиглості в днях | висадка |
Універсальні, для будь-якої місцевості | |||||
Московська пізня 15 | Чи не розтріскується, не боїться шкідників, має соковиту, ніжну м’якоть. Зберігається 6-8 місяців | 3,5-5 | 10-12 | 143-160 | За 2-3 рослини на 1 м2. Розсаду обов’язково підгодовують, рясно поливають |
Валентина | Захищений від фузаріозного в’янення та сірої гнилі, відрізняється солодкуватим смаком. Зберігається до липня | 3-4 | до 16 | 155-180 | За 2-4 рослини на 1 м2 |
Колобок | Має хороший імунітет проти точкового некрозу, трипса. Зберігається до 10 місяців | 2-3 | До 12 | 145-150 | За 3-4 рослини на 1 м2 |
Мара | Качани не тріскаються, не накопичують нітрати, радіонукліди. Зберігається понад 7 місяців | 3 | до 9 | 160-175 | За схемою 60х60, лунки попередньо поливають |
Леннокс | 1,6-2,4 | 4,5-10,6 | 167-174 | За схемою 60х50 із заглибленням на 6-7 см | |
екстра | 2,5-2,8 | 5-6 | 154-170 | За схемою 60х40 на сонці | |
Холодостійкі, районовані для північних широт | |||||
Оріон | Чи не хворіє фузаріозом і бактеріозом, дає рясний урожай, незалежно від погоди | 3,9-4,8 | До 10 | 165-170 | За 1-2 рослини на 1-1,5 м2 |
Амагер | Захищений від шкідників, любить вологу. Погано переносить спеку, схильний до бактеріозу та фузаріозу. Зберігається понад 6 місяців | 3-4 | До 12 | 120-147 | За 3-4 рослини на 1 м2 |
агресор | Дає великі вилки з хрусткими, ароматними листочками. Не вимагає складного догляду, не боїться фузаріозу і трипса | 3-5 | 4,3-6,5 | 120-150 | За схемою 60х70 з попередньою закладкою добрива в лунку |
подарунок | Чи не прискіпливий до складу грунту, не боїться морозу | 2,5-4,5 | До 10 | до 145 | За схемою 60х50 |
Як вибрати і підготувати насіння капусти для посадки
Для поліпшення схожості і надалі правильному розвитку паростків з насінням перед посадкою проводять такі операції:
- Калібрування — вибірка найбільш великих насіння, правильної форми без ознак хвороб
- загартовування
- Стратифікація — витримування зволожених насіння при знижених температурах певну кількість часу
- Замочування в дезинфицирующем розчині
- прогрівання
- Обробка мікроелементами
- пророщування
Після того, як насіння відкалібровані, їх поміщають на 15 хвилин в гарячу воду, температурою 45-50ОС. Потім на хвилину в холодну воду. Після цього витримують в розчині мікроелементів — стимуляторів росту протягом 12 годин.
Для дезінфекції насіння можна 20 хвилин потримати в слабкому розчині марганцівки — колір повинен бути блідо-рожевим.
На заключному етапі підготовки насіння промивають під чистою водою і на добу поміщають в холодильник. Перед посадкою насіння просушують і сіють.
Підготовка ґрунту для посадки капусти на розсаду
Універсальний субстрат для вирощування капустяної розсади можна придбати в магазині. За бажанням його можна виготовити самостійно.
Для цього змішується в рівних кількостях дернова земля і перегній. У цю сім вноситься стакан золи з розрахунку 1 стакан на 10 кг субстрату.
Зола служить як джерелом корисних мікроелементів, так і захистом від захворювань розсади, зокрема чорної ніжки.
Садимо насіння капусти на розсаду
Розсаду висаджують у підготовлену суміш. Ємністю можуть послужити самі звичайні пластикові стаканчики об’ємом 200-500 мл, на дні яких робляться отвори для сходу зайвої води.
При цьому розсаду капусти не доведеться пікірувати. Зверху ємність накривається прозорою плівкою для створення ефекту теплиці.
В середньому через 5 днів після висаджування насіння починає сходити. У цей період плівкове укриття можна прибрати. З появою першого аркуша розсада потребує провітрюванні, але протягів потрібно уникати.
Дуже важливо дотримуватися регулярність поливів, не допускаючи ні перезволоження, ні пересихання грунту. Для цього грунт потрібно періодично рихлити.
Світловий день для розсади повинен складати як мінімум 12 годин — для цього іноді доводиться встановлювати додаткове освітлення у вигляді люмінесцентних ламп.
Догляд за саджанцями у відкритому грунті
З настанням теплих днів розсаду необхідно пересадити на постійне місце проживання у відкритий грунт. Висаджують розсаду, коли загроза заморозків повністю відступила. Краще вибрати похмурий день, щоб захистити молоді саджанці від отримання опіків на сонці.
Землю для посадки готують з попереднього сезону. Для цього на грядці позбавляються від бур’янів. Вносять добрива — 1 відро перепрілого гною або компосту на 1 квадратний метр грядки. Замість гною і компосту можна використовувати комплексні мінеральні добрива — наприклад нітроамофоску в кількості 70-80 г на 1 кв.м. грядки. Після внесення добрив землю ретельно перекопують.
Перед посадкою грунт на грядці рихлять і роблять лунки 50х50 см. Пластикові стаканчики розрізаються, саджанець разом зі своїм грунтом ставиться в підготовлену лунку і заглиблюється до першого листа. Це необхідно для розвитку кореневої системи. На заключному етапі лунку присипають землею і поливають теплою водою для того, щоб саджанець краще прижився в грунті.
Схеми посадки капусти
Щоб площа в перший місяць використовувалася більш раціонально, можна між рослинами посадити ранні зеленню овочі, які будуть зняті протягом одного місяця.
- Послідовність дій при висадці капусти:
Друга половина дня є найкращим часом посадки. Ділянка за день до посадки треба полити.
1. За 2-3 години до висадки розсаду поливають, щоб знизити до мінімуму пошкодження коренів. Щоб стимулювати коренеутворення, можна полити не водою, а розчином гетероауксину (2 таблетки на 10 л води).
2. Кореневу систему вийнятої з горщика (касети) розсади опускають в бовтанку з глини з додаванням 0,3-0,4% розчину фітолавіна-300 для захисту від чорної ніжки та бактеріозів.
3. В лунки для посадки додають крейду і жменю перегною, поливають лунки суспензією біопрепарату немабакт для боротьби з капустяної мухою.
4. Кожна рослина садять в лунку до сім’ядольних листів, щільно обтиску грунтом коріння. Треба особливо обережно берегти серце (верхівкову бруньку), ні в якому разі не присипати її землею. Необхідно стежити, щоб коріння не підгиналися і не збивалися в грудку, а розподілялися більш-менш рівномірно, щоб розсада була добре обтиснута землею (після посадки при легкому посмикуванні розсада не повинна вийматися).
5. Під кожну рослину виливають по 0,5-1 л води. При поливі лійку слід тримати якомога нижче до землі, так як падають з висоти струмки води руйнують грунтові грудочки, після чого утворюється кірка.
6. Через годину або два після поливу поверхню грунту присипають сухою землею. Остання операція важлива, вона може бути прирівняна до поливу.
7. Для відлякування капустяної мухи на наступний день після висадки капусти грунт навколо рослин в радіусі 4-5 см посипають тютюновим пилом або її сумішшю з свежегашеной вапном або золою (1: 1). На 1 кв. м витрачають 20 г такої суміші.
Догляд за капустою в відкритому грунті
Включає в себе наступні кроки:
- полив
- розпушування і боротьба з бур’янами
- боротьба з шкідниками
Як поливати капусту
Найкраще проводити у вечірні години, щоб листя не обпекло сонцем. Досить 5-7 літрів на кущ. Якщо дощі йдуть часто, досить поливати раз на 5 днів або зовсім припинити поливи.
При жарі і посухи необхідний полив раз на 2 дні.
Розпушування і боротьба з бур’янами
Зазвичай ці дві операції об’єднують в одну. Через день після поливу, щоб земля не взялася кіркою, необхідно рихлити ґрунт у посадковій лунці на глибину в 5-10 см. При цьому з лунки висмикуються з коренем все встигли з’явитися бур’яни.
Бур’яни забирають необхідні для росту капусти речовини із землі, розпушування ж сприяє доступу кисню до коренів рослини.
Шкідники капусти і як з ними боротися
Для боротьби з шкідниками досить раз в 2-3 тижні присипати листя капусти золою. При відсутності золи можна використовувати хімічні препарати. Користуватися ними потрібно відповідно до інструкції.
Капусту потрібно захищати від хвороб і шкідників. Хоча їх небагато, все одно потрібно знати, як захистити урожай.
Є капустяна муха, яка відкладає свої яйця на капусті. Вже через тиждень личинки оживуть і проникнуть в кореневу систему, зіпсувавши рослина. Якщо ж вчасно не виявити личинок, то можна забути про врожай. Щоб капустяна муха не зашкодила урожай, потрібно розсаду висаджувати в грунт якомога раніше. Тоді коріння добре приживуться і зміцняться. Якщо ж паразит і з’явився, то потрібно обробити рослина інсектицидами.
Якщо капустяне листя опустилися вниз і придбали рожевий відтінок, значить, їх вразила тля. Цілі колонії паразитів живуть на тильній стороні аркуша. Зольний розчин, відвар бадилля томатів або картоплі використовується для обприскування капусти при боротьбі з попелицею.
На капусті часто з’являється грибок кила, який харчується соком рослини. З’являються нарости на качанах, що призводить до зупинки росту. Всі заражені рослини потрібно видалити, а грунт обробити вапном.
Ще один бич капусти — це метелики. Вони відкладають на капусті личинки, а потім з’явилися гусениці пожирають листя. Тут можна застосовувати такі ж кошти, як і в боротьбі з попелиць.
Збір і зберігання врожаю капусти
Для того, щоб качан накопичив в собі достатню для довгого зберігання клітковини, за 2 тижні до збору врожаю поливи припиняються. Капусту прибирають з грядок разом з кореневищем. Далі качани упорядковано.
Уражені паразитами качани найкраще з’їсти або заквасити. Підгнилі та хворі йдуть на утилізацію. Придатні ж для зберігання овочі підсушують протягом декількох днів.
Після цього корінь обрізають і поміщають в холодильник або підвал на зберігання.