Капуста: вирощування і догляд у відкритому грунті

Капуста — найпоширеніший овоч на дачних ділянках. Вирощування і догляд за білокачанної капустою на дачі не складне, впоратися навіть початківець. Але щоб виростити великий урожай, слід знати деякі тонкощі посадки і вирощування. Саме про це наша стаття. Ми підкажемо коли посадити капусту на розсаду, як правильно і як вберегти посадки від шкідників і хвороб.

У сучасній російській мові вираз «рубати капусту» придбало стійкий значення — процес заробляння грошей. Однак зовсім в недавньому минулому цей вислів означало процес заготовки на зиму такого всім відомого на городі рослини, як капуста білокачанна.

Дійсно, капуста володіє найціннішим набором вітамінів і мікроелементів. Основу складає калій, який необхідний для правильної роботи серцевого м’яза. Також капустяний сік застосовують для лікування гастриту. З капустяного листа видобуваються речовини, що застосовуються для омолодження шкіри в індустрії краси.

Як бачимо, корисність цього представника сімейства хрестоцвітних зашкалює. Причому корисний він як в свіжому вигляді, так і в засоленном (знаменита квашена капуста).

Як виростити капусту на своїй ділянці самостійно?

Кращі сорти білокачанної капусти для вирощування у відкритому грунті

Білокачанна капуста — світлолюбна рослина. При цьому вона стійка до холоду. Для повноцінного розвитку і дозрівання необхідний світловий день тривалістю близько 13 годин.

Ранні і середньостиглі сорти дозрівають приблизно через 70 днів після посадки. При цьому вони на смак найбільш соковиті, годяться для вживання в свіжому вигляді і в різних салатах.

Термін дозрівання пізньостиглих сортів — 90-100 днів. Ці сорти найбільш придатні для засолювання та зберігання взимку.

Ранньостиглі сорти капусти для посадки

Середньостиглі сорти давно облюбували дачники і мешканці сіл. Така капуста хороша свіжої, підходить для консервації, квашення.

Щоб їсти свіжу смачну капусту весь сезон, знадобиться всього одна грядка.

Досвідчені городники часто створюють повноцінний конвеєр, засіваючи ділянку насінням з таблиці нижче:

Сорти капусти, які можна садити в будь-якому регіоні

Золотий гектар 1432№1 Грибовський-147Полярний К-206Червнева
особливості сортуПідходить для посушливої ​​грунту, добре переносить заморозки, не схильний до стрілкування
застосуванняВживається капуста в свіжому виглядіУ свіжому вигляді і для заквашуванняУ свіжому вигляді
Вага качана, в кг1,6-3,31,1-1,81,9-2,81-2,5
Врожайність на 1 м2 в кг5-8,52,5-6,74,7-5,9До 6
Термін технічної стиглостідо 12079-11082-12192-100
посадкаЗа схемою 50х60, без загущенностиЗа схемою 60х60. Зазвичай вирощують разом з ЧервневоїЗа 3-5 рослин на 1 м2
КозачокРиндаТобіяслава 1305
особливості сортуЧи не боїться заморозків, спокійно переносить температуру до +25 градусів. рідше хворієДобре переносить будь-яку погодуКачани не в’януть, не тріскаються без вологи
застосуванняУ свіжому виглядіУ свіжому вигляді і для заквашуванняУ свіжому виглядіУ свіжому вигляді, квашення, в кулінарії
Вага качана, в кг0,8-1,2до 7до 72,4-4,5
Врожайність на 1 м2 в кг3,2-4,69-9,54-7До 12
Термін технічної стиглості106-11275-80до 90115-120
посадкаЗа 5-6 рослин на 1 м2. Можна культивувати під плівкоюЗа 3-5 рослин на 1 м2За 2-3 рослини на 1 м2За схемою 60х60, лунки попередньо поливають, а землю утрамбовують

Капуста: вирощування і догляд
Холодостійкі сорти капусти для вирощування в північних регіонах

Заполяр’їЮніорсибірячкаФлорін
особливості сортуСтійкий до холоду, любить світло і вологуМожна висаджувати щільними рядамиКачани не розтріскуються, зріють навіть при холодіЗберігається довше за інших
застосуванняУ свіжому виглядіВ будь-якому виглядіУ свіжому вигляді і в супахУ свіжому вигляді, квашення, в кулінарії
Вага качана, в кг1-1,51,4-1,82,1-4,32,3-4,5
Врожайність на 1 м2 в кгдо 93,5-5,83,4-8,63,4-6,6
Термін технічної стиглості90-97100-11044-55140-145
посадкаЗа схемою 50х40За схемою 60х30. Добре росте на грунті, де вирощували бобові, огірки, коренеплодиЗа схемою 70х50. Розсада потребує регулярного поливу

Сорти капусти з середнім терміном дозрівання з назвами і описом

НадіяНаташа F1Нью-Йорк F1
термін
дозрівання,
днів
108-146120-140120-150
щільність
головки
щільний4,44,2
вага,
кг
2,4-3,41,8-2,40,8-2,7
ОсобливостіДля квашення, зберігається до 3 місяців.Підходить для нетривалого зберігання.Новий гібрид голландської селекції, застосуємо в свіжому вигляді, підходить для зберігання, врожайність висока.
реванш F1Ринда F1Сателіт F1
термін
дозрівання,
днів
120-140120-130120-140
щільність
головки
4,1щільний4,0-4,8
вага,
кг
2,8-3,13,2-3,72,5-4,0
ОсобливостіГібрид ВНДІ Краснодарського краю, підходить для використання в свіжому вигляді, для квашення і для зберігання.Гібрид голландської селекції, качани відмінного смаку з тонким листям хороші і в свіжому, і в квашеному вигляді. Зберігається кілька місяців.Голландської селекції, для квашення і недовгого зберігання.
Тобія F1толерує F1циклон F1
термін
дозрівання,
днів
120-140до 135120-140
щільність
головки
4,14,0-4,64,6
вага,
кг
1,8-3,02,5-3,02,6-3,7
ОсобливостіГолландської селекції, для використання в свіжому вигляді і для заготовок, при переростання головки не розтріскуються.Вітчизняної селекції, призначений для використання в свіжому вигляді, квашення і короткострокового зберігання.Голландської селекції, для застосування в свіжому вигляді.

Капуста білокачанна: вирощування і догляд у відкритому грунті

Пізні сорти для тривалого зберігання і засолювання

Пізньостиглі сорти зазвичай ростять з «запасом». Якщо розмістити запаси в холоді, можна їсти капусту свіжою всю зиму, до початку нового сезону. Це універсальний варіант для будь-яких кулінарних цілей.

Насіння можна садити прямо в грунт, головне — дотримуватися термінів висаджування. Якщо посадити їх раніше, дозрілі головки будуть тріскатися, втратять привабливий вигляд. Затримуючи висадку, садівник втрачає власний урожай — качани виходять дрібними, нещільними.

Кращий «вихід» в різних регіонах дають:

Назваособливості сортуВага качанів в кгВрожайність на 1 м2 в кгТермін технічної стиглості в дняхвисадка
Універсальні, для будь-якої місцевості
Московська пізня 15Чи не розтріскується, не боїться шкідників, має соковиту, ніжну м’якоть. Зберігається 6-8 місяців3,5-510-12143-160За 2-3 рослини на 1 м2. Розсаду обов’язково підгодовують, рясно поливають
ВалентинаЗахищений від фузаріозного в’янення та сірої гнилі, відрізняється солодкуватим смаком. Зберігається до липня3-4до 16155-180За 2-4 рослини на 1 м2
КолобокМає хороший імунітет проти точкового некрозу, трипса. Зберігається до 10 місяців2-3До 12145-150За 3-4 рослини на 1 м2
МараКачани не тріскаються, не накопичують нітрати, радіонукліди. Зберігається понад 7 місяців3до 9160-175За схемою 60х60, лунки попередньо поливають
Леннокс1,6-2,44,5-10,6167-174За схемою 60х50 із заглибленням на 6-7 см
екстра2,5-2,85-6154-170За схемою 60х40 на сонці
Холодостійкі, районовані для північних широт
ОріонЧи не хворіє фузаріозом і бактеріозом, дає рясний урожай, незалежно від погоди3,9-4,8До 10165-170За 1-2 рослини на 1-1,5 м2
АмагерЗахищений від шкідників, любить вологу. Погано переносить спеку, схильний до бактеріозу та фузаріозу. Зберігається понад 6 місяців3-4До 12120-147За 3-4 рослини на 1 м2
агресорДає великі вилки з хрусткими, ароматними листочками. Не вимагає складного догляду, не боїться фузаріозу і трипса3-54,3-6,5120-150За схемою 60х70 з попередньою закладкою добрива в лунку
подарунокЧи не прискіпливий до складу грунту, не боїться морозу2,5-4,5До 10до 145За схемою 60х50

Як вибрати і підготувати насіння капусти для посадки

Для поліпшення схожості і надалі правильному розвитку паростків з насінням перед посадкою проводять такі операції:

  1. Калібрування — вибірка найбільш великих насіння, правильної форми без ознак хвороб
  2. загартовування
  3. Стратифікація — витримування зволожених насіння при знижених температурах певну кількість часу
  4. Замочування в дезинфицирующем розчині
  5. прогрівання
  6. Обробка мікроелементами
  7. пророщування

Після того, як насіння відкалібровані, їх поміщають на 15 хвилин в гарячу воду, температурою 45-50ОС. Потім на хвилину в холодну воду. Після цього витримують в розчині мікроелементів — стимуляторів росту протягом 12 годин.

Для дезінфекції насіння можна 20 хвилин потримати в слабкому розчині марганцівки — колір повинен бути блідо-рожевим.

На заключному етапі підготовки насіння промивають під чистою водою і на добу поміщають в холодильник. Перед посадкою насіння просушують і сіють.

Капуста білокачанна: вирощування

Підготовка ґрунту для посадки капусти на розсаду

Універсальний субстрат для вирощування капустяної розсади можна придбати в магазині. За бажанням його можна виготовити самостійно.

Для цього змішується в рівних кількостях дернова земля і перегній. У цю сім вноситься стакан золи з розрахунку 1 стакан на 10 кг субстрату.

Зола служить як джерелом корисних мікроелементів, так і захистом від захворювань розсади, зокрема чорної ніжки.

Садимо насіння капусти на розсаду

Розсаду висаджують у підготовлену суміш. Ємністю можуть послужити самі звичайні пластикові стаканчики об’ємом 200-500 мл, на дні яких робляться отвори для сходу зайвої води.

При цьому розсаду капусти не доведеться пікірувати. Зверху ємність накривається прозорою плівкою для створення ефекту теплиці.

В середньому через 5 днів після висаджування насіння починає сходити. У цей період плівкове укриття можна прибрати. З появою першого аркуша розсада потребує провітрюванні, але протягів потрібно уникати.

Дуже важливо дотримуватися регулярність поливів, не допускаючи ні перезволоження, ні пересихання грунту. Для цього грунт потрібно періодично рихлити.

Світловий день для розсади повинен складати як мінімум 12 годин — для цього іноді доводиться встановлювати додаткове освітлення у вигляді люмінесцентних ламп.

Капуста: вирощування у відкритому грунті

Догляд за саджанцями у відкритому грунті

З настанням теплих днів розсаду необхідно пересадити на постійне місце проживання у відкритий грунт. Висаджують розсаду, коли загроза заморозків повністю відступила. Краще вибрати похмурий день, щоб захистити молоді саджанці від отримання опіків на сонці.

Землю для посадки готують з попереднього сезону. Для цього на грядці позбавляються від бур’янів. Вносять добрива — 1 відро перепрілого гною або компосту на 1 квадратний метр грядки. Замість гною і компосту можна використовувати комплексні мінеральні добрива — наприклад нітроамофоску в кількості 70-80 г на 1 кв.м. грядки. Після внесення добрив землю ретельно перекопують.

Перед посадкою грунт на грядці рихлять і роблять лунки 50х50 см. Пластикові стаканчики розрізаються, саджанець разом зі своїм грунтом ставиться в підготовлену лунку і заглиблюється до першого листа. Це необхідно для розвитку кореневої системи. На заключному етапі лунку присипають землею і поливають теплою водою для того, щоб саджанець краще прижився в грунті.

Схеми посадки капусти

Щоб площа в перший місяць використовувалася більш раціонально, можна між рослинами посадити ранні зеленню овочі, які будуть зняті протягом одного місяця.

  • Послідовність дій при висадці капусти:

Друга половина дня є найкращим часом посадки. Ділянка за день до посадки треба полити.

1. За 2-3 години до висадки розсаду поливають, щоб знизити до мінімуму пошкодження коренів. Щоб стимулювати коренеутворення, можна полити не водою, а розчином гетероауксину (2 таблетки на 10 л води).

2. Кореневу систему вийнятої з горщика (касети) розсади опускають в бовтанку з глини з додаванням 0,3-0,4% розчину фітолавіна-300 для захисту від чорної ніжки та бактеріозів.

3. В лунки для посадки додають крейду і жменю перегною, поливають лунки суспензією біопрепарату немабакт для боротьби з капустяної мухою.

4. Кожна рослина садять в лунку до сім’ядольних листів, щільно обтиску грунтом коріння. Треба особливо обережно берегти серце (верхівкову бруньку), ні в якому разі не присипати її землею. Необхідно стежити, щоб коріння не підгиналися і не збивалися в грудку, а розподілялися більш-менш рівномірно, щоб розсада була добре обтиснута землею (після посадки при легкому посмикуванні розсада не повинна вийматися).

5. Під кожну рослину виливають по 0,5-1 л води. При поливі лійку слід тримати якомога нижче до землі, так як падають з висоти струмки води руйнують грунтові грудочки, після чого утворюється кірка.

6. Через годину або два після поливу поверхню грунту присипають сухою землею. Остання операція важлива, вона може бути прирівняна до поливу.

7. Для відлякування капустяної мухи на наступний день після висадки капусти грунт навколо рослин в радіусі 4-5 см посипають тютюновим пилом або її сумішшю з свежегашеной вапном або золою (1: 1). На 1 кв. м витрачають 20 г такої суміші.

Капуста: догляд у відкритому грунті

Догляд за капустою в відкритому грунті

Включає в себе наступні кроки:

  • полив
  • розпушування і боротьба з бур’янами
  • боротьба з шкідниками

Як поливати капусту

Найкраще проводити у вечірні години, щоб листя не обпекло сонцем. Досить 5-7 літрів на кущ. Якщо дощі йдуть часто, досить поливати раз на 5 днів або зовсім припинити поливи.

При жарі і посухи необхідний полив раз на 2 дні.

Розпушування і боротьба з бур’янами

Зазвичай ці дві операції об’єднують в одну. Через день після поливу, щоб земля не взялася кіркою, необхідно рихлити ґрунт у посадковій лунці на глибину в 5-10 см. При цьому з лунки висмикуються з коренем все встигли з’явитися бур’яни.

Бур’яни забирають необхідні для росту капусти речовини із землі, розпушування ж сприяє доступу кисню до коренів рослини.

Шкідники капусти і як з ними боротися

Для боротьби з шкідниками досить раз в 2-3 тижні присипати листя капусти золою. При відсутності золи можна використовувати хімічні препарати. Користуватися ними потрібно відповідно до інструкції.

Капусту потрібно захищати від хвороб і шкідників. Хоча їх небагато, все одно потрібно знати, як захистити урожай.

Є капустяна муха, яка відкладає свої яйця на капусті. Вже через тиждень личинки оживуть і проникнуть в кореневу систему, зіпсувавши рослина. Якщо ж вчасно не виявити личинок, то можна забути про врожай. Щоб капустяна муха не зашкодила урожай, потрібно розсаду висаджувати в грунт якомога раніше. Тоді коріння добре приживуться і зміцняться. Якщо ж паразит і з’явився, то потрібно обробити рослина інсектицидами.

Капуста: вирощування і догляд у відкритому грунті, шкідники

Якщо капустяне листя опустилися вниз і придбали рожевий відтінок, значить, їх вразила тля. Цілі колонії паразитів живуть на тильній стороні аркуша. Зольний розчин, відвар бадилля томатів або картоплі використовується для обприскування капусти при боротьбі з попелицею.

На капусті часто з’являється грибок кила, який харчується соком рослини. З’являються нарости на качанах, що призводить до зупинки росту. Всі заражені рослини потрібно видалити, а грунт обробити вапном.

Ще один бич капусти — це метелики. Вони відкладають на капусті личинки, а потім з’явилися гусениці пожирають листя. Тут можна застосовувати такі ж кошти, як і в боротьбі з попелиць.

Збір і зберігання врожаю капусти

Для того, щоб качан накопичив в собі достатню для довгого зберігання клітковини, за 2 тижні до збору врожаю поливи припиняються. Капусту прибирають з грядок разом з кореневищем. Далі качани упорядковано.

Уражені паразитами качани найкраще з’їсти або заквасити. Підгнилі та хворі йдуть на утилізацію. Придатні ж для зберігання овочі підсушують протягом декількох днів.

Після цього корінь обрізають і поміщають в холодильник або підвал на зберігання.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector