Доброго часу доби, дорогі господині! Риба в духовці з овочами, рецепти з фото якої написані в статті, послужить відмінним рішенням для святкового столу, тихого сімейного вечора і посиденьок з друзями.
Хочете дивувати гостей і радувати чоловіка дивовижним стравою, не докладаючи до цього особливих зусиль? Мені вже дуже хочеться поділитися покрокової технологією приготування.
Рибку можна приготувати в будь-якому вигляді. Однак я не люблю довго возитися біля плити, і мені важливо отримати більше користі від їжі, що вживається. Тому мій вибір — духову шафу.
Найчастіше я купую вже рибку, яка потребує чистки або філе. Мені залишається її тільки приправити, полити лимонним соком і все. Решту зробить за мене духовка. А якщо ще запікати у фользі або в рукаві, то немає необхідності переживати за соковитість страви. Адже воно буде готуватися у власному соку.
Риба має свої природні смакові властивості, тому не потрібно старатися з приправами. Однак для любителів гострих і пряних страв вони не завадять. Морський продукт відмінно поєднується з овочами. На гарнір для запікання підійде картопля.
Найбільше мені подобається готувати червону рибу і минтай. Остання дуже корисна і підходить для щоденного вжитку. А кета або горбуша володіють вишуканим смаком і відмінно підійдуть в якості основного блюда на романтичну вечерю. Адже всім відомі чарівні властивості морепродуктів?
Риби в духовці з овочами: плюси
Існує багато рецептів запікання страв. Можна використовувати фольгу або рукав. Рибка з овочами, приготована саме в духовці, має такі плюси:
- Зберігаються всі корисні властивості продукту;
- Блюдо виходить особливо ароматним;
- Чи не порушується естетика вироби;
- Печена рибка не шкодить фігурі.
Більш того, їжа в духовій шафі готується просто і не вимагає особливих навичок.
користь риби
Морепродукти включені в раціон багатьох людей. І все це завдяки своїм смаковим ознаками. Найпоширенішим морським страв є риба. Вона багата своєю різновидом і різноманітністю технологій приготування.
Крім своїх апетитних якостей, продукт має ряд корисних властивостей:
- Збагачення організму білком;
- Удосконалення метаболізму;
- Зменшення рівня холестерину в крові;
- Нормалізація кровообігу;
- Сприятливий вплив на зір;
- Поліпшення стану шкіри, волосся, нігтів і зубів;
- Підвищення якості роботи ендокринної системи;
- Насичення поживними речовинами для здорової життєдіяльності.
Крім того, риба прекрасно підходить для дієтичного раціону. Особливо, якщо вона приготовлена в духовці.
секрети приготування
Рибні страви по праву визнаються корисними і поживними. Однак, для того щоб максимально витягти користі з них необхідно вміти правильно поводитися з продуктом.
- Риба має свої нюанси в кулінарії. Для запікання риби з овочами в духовці, неважливо в рукаві, в фользі і т.д., розроблені наступні рекомендації:
- Під час покупки слід звернути увагу на зовнішній вигляд і запах риби. Продукт повинен відповідати умовам зберігання і терміну придатності.
- Можна вибрати вже очищену рибу. В іншому випадку тушку необхідно буде почистити, випатрати, помити і обсушити паперовим рушником.
- Щоб отримати рівні красиві шматочки не варто чекати повного розморожування.
- Перед запіканням рибу бажано трохи промаринувати. Час настоювання повинно бути не менше 15 хвилин. Якщо дозволяє час, то краще залишити рибу в спеціях на 1 годину.
- Духовка повинна бути попередньо розігріта. Оптимальна температура — 180 — 200 градусів.
Стейки минтая з картоплею, морквою, цибулею у фользі в духовці
Морська риба минтай багата такими вітамінами:
- ніацин;
- фолієва кислота;
- тіамін;
- піридоксин.
У 100 грамах його м’якоті міститься добова норма йоду. Щоб корисна їжа вживалася із задоволенням можна приготувати її по простому рецептом в духовці.
Буде потрібно:
- минтай цілий — 1 шт .;
- картопля — приблизно 5 шт .;
- лимон — ½ шт .;
- морква — 1-2 шт .;
- томат — 1 великий плід або 2 середніх;
- цибулина — 1 шт.
- сіль, перець, прянощі — за смаком.
Технологія приготування складається з наступних кроків
- Цілісна риба миється, сушиться і нарізається на шматочки середніх розмірів, кожен з яких натирається спеціями. Далі стейки обприскуються лимонним соком і прибираються в холодильник на 1 годину для маринування.
- Поки минтай настоюється, готуються овочі. Цибулина нарізається тоненькими півкільцями. Картопля, морква і томат кружечками.
- Хвилин за 15 до початку запікання включається духовка на 180 — 200 градусів, щоб нагрітися.
Деко затьмарюється фольгою, на яку шарами викладаються інгредієнти в наступному порядку:
- цибуля;
- картопля;
- риба;
- помідор.
Верхній шар трохи підсолювати і закривається фольгою.
Блюдо готується 1 годину. Залежно від духовки час запікання може бути збільшено на 10 хвилин.
За бажанням за 5 хвилин до готовності верхній шар посипають сиром, який розплавиться і утворює смачну скоринку.
Як приготувати філе риби горбуші в духовці: простий рецепт з майонезом
У горбуші міститься велика кількість необхідних людині жирів омега — 3, а також амінокислот і антиоксидантів. Рибка має свій природний вишуканий смак, тому не варто переборщувати з прянощами в її приготуванні.
Для запікання страви необхідні такі інгредієнти:
- філе горбуші — 800 гр .;
- морква — 1-2 шт .;
- цибуля ріпчаста — 1 2 шт .;
- приправи;
- майонез.
Рибна м’якоть нарізається скибочками, як на відбивні. Готові шматочки приправляються, змащуються майонезом і викладаються на деко. Цибулю дрібно ріжеться, морква треться на великій тертці. Далі овочі посипаються на філе, і все відправляється в духовку, яка попередньо нагрілася при 180 градусів. Час запікання — 50 хвилин.
Читайте і інші рецепти приготування горбуші в духовці.
Навіщо запікати в рукаві: переваги запікання в рукаві і в фользі
Досвідчені господині вже давно пристосувалися до додаткових предметів в готуванні. Практично у кожної з них в шафі лежать пакети, пергамент, рукав і фольга для запікання. Все це не просто так. Адже запікання з їх використанням діє на блюдо з трохи іншим ефектом. Тому застосування в кулінарії фольги і рукава має наступні плюси:
- Виріб виходить більш соковитим, так як готується у власному соку.
- При такому способі приготування зберігається більше корисних властивостей.
- Можна запікати разом з гарніром, який просочиться парами від продукту.
- При додаванні соусів герметична упаковка допоможе їм краще засвоїтися в страві.
- Все готуватися саме по собі. Таким чином, у господині з’являється більше вільного часу.
- Жир під час приготування чи розпилювати, завдяки упаковці.
- Час на підготовку йде менше, ніж на запікання без фольги або рукава.
- Блюдо пропікається красиво і рівномірно.
- У таких пристроях можна готувати рибу, як цілком, так і порізану на шматочки.
Кета в рукаві для запікання з помідорами, цибулею, зеленню
Відмінний варіант для приготування риби цілком. Таким чином, блюдо збереже свої естетичні і ароматні властивості. Результат порадує ніжним і смачним продуктом.
Для запікання риби в рукаві потрібні такі інгредієнти:
- тушка кети;
- масло вершкове — 30 гр .;
- зелень;
- спеції;
- помідори черрі — 7 шт .;
- цибулина — 1 2 шт.
Приготування покроково:
- Риба чиститься, потрошити і миється. Волога вбирається паперовими серветками.
- Кета натирається спеціями, обприскується соком лимона і настоюється хвилин 30.
- Лук нарізають кільцями.
- Помідори ріжуться навпіл.
- Зелень шаткується.
Все вкладається в рукав і запікається в духовці при температурі 180 градусів.
Час запікання становить 30 хвилин (плюс — мінус 5 хвилин).
Риба в рукаві з капустою, цибулею, кабачком, болгарським перцем
Рецепт чудово підходить для ледачих або дуже зайнятих господинь. Для приготування краще взяти продукт з мінімальною кількістю кісток або філе.
Інгредієнти:
- риба — 400 гр .;
- капуста цвітна або брокколі — 200 гр .;
- картопля — 3-4 шт. невеликих розмірів;
- цибулина;
- морква — 2 шт .;
- кабачок — 200 гр .;
- перець болгарський — 1 шт .;
- сіль, перець, спеції — за смаком;
- сік лимона — 0,5 цитруса;
- зелень.
Спосіб приготування:
- Продукт натирається спеціями, поливається лимонним соком, не чекаючи розморожування, і відправляється маринуватися на півгодини.
- Овочі миються і нарізаються кубиками, кружечками (за бажанням). Капусту просто порвати на крихітки. Потім все перемішується і приправляється.
- Рукав для запікання зав’язується з двох сторін, залишаючи невеликий отвір. У нього вкладається риба, овочева суміш, рубана зелені трохи рослинного масла.
- Випікати при температурі 200 градусів протягом 30 — 40 хвилин.
В рукаві для виходу пара ще можна зробити пару проколів тонким гострим предметом. Таким чином, повноцінне блюдо у вигляді гарніру і риби готувалося одночасно у власному соку і не вимагало уваги господині.
Червона риба горбуша в фользі з овочами в духовці — дуже смачно
Для того щоб приготувати смачну рибу, зберігши її корисні властивості, потрібні наступні інгредієнти:
- горбуша;
- лимон;
- цибулина;
- морква;
- вершкове масло;
- зелень.
- Перед приготуванням рибу слід почистити, помити, просушити. Потім горбуша натирається спеціями і маринується від 15 до 60 хвилин. Лук і лимон ріжуться кружечками, морква треться на великій тертці.
- Овочі перед запіканням необхідно злегка обсмажити і начинити ними горбушу, як тільки вона настоїться. Крім овочів риба фарширується лимоном, вершковим маслом і гарненько замотується в фольгу.
- Залишки овочів і лимона викладаються на деко. Випікається блюдо 1 годину при температурі 180 градусів.
Сподіваюся, прості рецепти з фото риби з овочами в духовці припадуть вам і вашим рідним за смаком. Не забувайте в кожне блюдо додавати ще один головний інгредієнт — любов. І тоді все вийде, навіть у новачків.
Якщо вам сподобалася стаття, поділіться її зі своїми друзями в соціальних мережах. Підпишіться на оновлення блогу, і будете частіше радувати близьких людей кулінарними шедеврами.