Зміст
- 1 Хрустка самса з бараниною: рецепт приготування в домашніх умовах
- 2 Простий рецепт приготування самси з дріжджового тіста на кефірі з гарбузом
- 3 Самса з рубаним м’ясом з листкового тіста: рецепт з фото
- 4 «Лаззат»: як приготувати узбецький пармуду
- 5 Швидка самса з м’ясом і картоплею з листкового тіста: пальчики оближеш
- 6 Смачна самаркандська з сиром і шпинатом
- 7 Соковита самса з м’ясом і квасолею — простий рецепт
- 8 Рецепт листкового тіста від Юлії Висоцької: печемо вітамінну самсу
- 9 Самса з готового тіста з фаршем: рецепт бабусі Емми
- 10 Як приготувати самсу з готового листкового тіста в домашніх умовах — 3 секрету
Ви не їли страви зі східної кухні? Краща азіатська випічка, яку неодмінно варто спробувати, ніжна хрустка самса.
Рецепти приготування простіше простого! Але важливо підійти до тесту з душею, пом’яти ласкавими теплими руками, тоді випічка своїми руками вийде здорової, повітряної, смачною.
Самса або Самоса — це азіатський пиріжок з начинкою. Зазвичай готується з листкового тіста і наповнюється м’ясом, куркою, бобовими, овочами.
Традиційно хрусткі пиріжки випікається в тандирі, а в умовах будинку і квартири на великому деку в духовці. Слово «самса» зустрічається в мовах різних народів Європи і Азії, що свідчить про велику популярність рум’яних листкових пиріжків з соковитою, ситної начинкою.
На східних базарах Казахстану і Узбекистану завжди можна зустріти хлопця з великим підносом гарячої самси. Під піалу з ароматним чаєм пиріжки розкуповуються на «ура», і спритний продавець тікає додому за наступною партією випічки.
Хрустка самса з бараниною: рецепт приготування в домашніх умовах
Найпоширеніша у домогосподарок — узбецька листкова самса. У неї легкий рецепт тесту на воді, класична м’ясна начинка. З наочними фотографіями процес приготування простий, зрозумілий навіть початківцям кулінарам.
продукти:
- 700 г просіяного борошна;
- 0,5 кг м’якоті баранини;
- шматочок курдюка:
- 1 яйце;
- 1 цибуля;
- ½ пачки сл. масла;
- 200 мл кип’яченої води;
- спеції.
Домогосподарки і холостяки часто запитують, як зробити листкове тісто для самси? Просто!
У велику миску виливаємо воду, розбиваємо яйце, закидаємо розм’якшене вершкове масло і сіль.
Перемішуємо інгредієнти. Засипаємо борошно. Тепер доведеться попрацювати руками, вимісити щільне однорідне тісто.
Ділимо готовий грудочку на 3 частини. Даємо «Колобка» відпочити.
Підготуємо начинку. Баранину і цибулину подрібнюємо на дрібні кубики, присмачуємо спеціями. Прибираємо миску з м’ясом в холодильник.
Великий стіл покриваємо борошном або крохмалем, розгортаємо перший колобок в тонкий пергамент. Змащуємо розтопленим курдюком. Також чинимо з двома іншими грудочками. Три листа тесту повинні бути однакової товщини і розміру.
Складаємо пласти разом, звертаємо в рулетик. Нарізаємо на кругляши шириною 1,5-2 см. Заготовки поміщаємо в морозильник на 15 хвилин!
Кожну часточку розгортаємо в коло, в центр поміщаємо 1 столову ложку м’ясної начинки. Закриваємо тісто внахлест, надаючи пиріжку трикутну форму.
Випікаємо самсу в духовці при t = 200 градусів 35-40 хвилин. У процесі випічки бажано змастити трикутники збитим жовтком.
У готових пиріжків характерна кругова слойка, хрустка скоринка, м’яка соковита начинка. Гарячу самсу відразу розберуть домашні і піднос швидко спорожніє.
Можна порадувати сім’ю і спекти наступну партію з курячої або овочевий начинкою!
Для наочності пропоную цікаве відео з покроковим приготуванням турецької самси. Господарочка навчить готувати популярну східну випічку з картопляно-м’ясною начинкою.
Простий рецепт приготування самси з дріжджового тіста на кефірі з гарбузом
Випічка на кефірі виходить м’якою, повітряної, а з гарбузової начинкою корисною для здорового травлення.
Знадобляться недорогі продукти:
- 1 кг просіяного пшеничного;
- 1 кг стиглої гарбуза;
- 350 мл кефіру;
- 1 пачка сл. масла;
- 2 яйця;
- 10 г дріжджів;
- 3-4 зубчики часнику;
- Зелена цибуля;
- кмин і кунжут;
- оливкова олія;
- спеції.
Замісити дріжджове тісто.
- У велику миску розбиваємо однієї яйце, виливаємо кефір, додаємо дріжджі, трохи солі, цукру.
- Збиваємо віночком і поступово вводимо борошно, руками вимішуємо туге тісто.
- Відкладемо грудочку на 45-60 хвилин для збільшення в об’ємі.
- Поки приготуємо начинку. Дрібно нарізаємо цибулю і часник, гарбуз подрібнюємо на кубики.
- Розігріваємо на сковороді оливкове масло і насипаємо туди насіння кмину. Як тільки вони спливуть, завантажуємо цибулю, часник, злегка обсмажуємо.
- Слідом відправляємо гарбуз. Тушкуємо овоч 15 хвилин до напівготовності.
- Начинка буде остигати, за цей час підготуємо тісто для пиріжків.
- Розділимо куля на 2 частини. Розкачати два тонких кола. Кожен пласт змажемо шматочком вершкового масла, укладемо один на інший і скачаємо в щільний рулет.
- Почекаємо ще 30 хвилин, щоб «ковбаска» відпочила в холодильнику.
- Наступний крок — нарізаємо рулет на часточки шириною 2 см. Акуратно розгортає в гуртки, наповнюємо начинкою. Закриваємо краю внахлест, формуючи симпатичні трикутники.
- Неодмінно змащуємо конвертики збитим жовтком, посипаємо насінням кунжуту.
- Випікаємо самсу 30 хвилин при t = 200 градусів. Їсти можна в гарячому, в холодній вигляді. Тісто на кефірі зберігає аромат, свіжість і м’якість протягом декількох днів.
Приємною дегустації!
Самса з рубаним м’ясом з листкового тіста: рецепт з фото
У домогосподарок в різних країнах користується особливою популярністю ніжна куряча самса. Усередині листкового пиріжка курочка зберігає соковитість, а блюдо особливо підходить тим, хто стежить за здоров’ям, стрункістю фігури.
Продукти в самсу з куркою:
- 500 г пшеничного;
- 200 г кур.грудкі;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 100 г сл. масла;
- 200 мл холодної води;
- 1 ч. Л. солі;
- мастило — яйце і кунжут.
![]() | Підготуємо бездріжджове тісто. Просеем 2-3 рази борошно, посолити, влити в поглиблення водичку. |
![]() | Замісити тісто щільне, обгорнемо плівкою. Приберемо в холод на півгодини. |
![]() | Приготуємо начинку з курячою грудкою. Подрібнимо цибулину і м’ясо курки на дрібні кубики. Перемішаємо, щедро присмачити спеціями. |
![]() | Тісто розділимо на 4 частини. Кожну грудочку розкачати в тоненький пласт. Щедро смажена кола вершковим маслом, укладемо в стопку, скачаємо в щільний рулет. |
![]() | Наріжемо «ковбаску» на кругляши шириною 2-3 см, за допомогою качалки оформимо гуртки, наповнимо їх начинкою. |
![]() | Надійно защепіть краю тесту, додамо пиріжку красиву трикутну форму. Обов’язково змастіть заготовки збитим яйцем і прісиплем кунжутом. |
![]() | Укладемо пиріжки на змащене деко і відправимо в духовку на 35 хвилин при t = 200 градусів. |
На замітку! Калорійність самси з куркою — 325 Ккал на 100 грам готового продукту.
Вживати випічку краще в гарячому вигляді і в повній мірі насолодитися смаком збалансованої азіатської кухні.
«Лаззат»: як приготувати узбецький пармуду
У країнах сходу і середньої Азії за традицією люди живуть великими сім’ями. У будинку завжди представники старшого покоління, купа дітлахів різного віку. Рецепти, які публікують східні господині, завжди з великою кількістю борошна, начинки.
Рецепт самси «Лаззат» (в перекладі «задоволення чи задоволення») розрахований на вихід 55-60 пиріжків, якими можна нагодувати велику східну родину.
Дістаємо продукти:
- цілий мішечок борошна (1 кг);
- 800 г баранини з жирком;
- 2 великі цибулини;
- 2 пачки масла або маргарину;
- ½ л кефіру;
- 2 яйця;
- 1 ст. л цукру;
- 2 ч. Л 5% оцту;
- 1 ч. Л соди;
- сіль і спеції.
Як приготувати самсу «Пармуду» з м’ясом? Це досить просто!
Замісити легке пісочне тісто.
- Просеем борошно 2-3 рази разом з харчовою содою, холодне масло або маргарин натерти на тертці і акуратно змішаємо з борошном.
- До щойно утвореної крихті додамо збиті яйця, цукор, сіль, кефір, оцет.
- Замісити м’яке, податливе тісто. Відправимо його в холодильник на 2 години.
- М’якоть баранини нарізаємо на кубики або «горобині язички», змішуємо з подрібненим цибулькою. Приправляємо зирой, сіллю, перцем.
- Охолоджене тісто ділимо на рівні порційні кульки, розгортаємо качалкою в кружечки і наповнюємо начинкою.
- Збираємо краю коржі в центр і акуратно защепляем.
Пісочне тісто на кефірі повітряне, м’яке. Воно підходить для формування красивих круглих пиріжків «Пармуда». - З душею ліпимо самсу, укладаємо швом на застелений пергаментом деко, змащуємо жовтком, присипаємо насінням чорнушки.
Випікаючи 25 хвилин при t = 220 градусів. Подаємо до столу гарячу випічку з апетитною рум’яною скоринкою!
Швидка самса з м’ясом і картоплею з листкового тіста: пальчики оближеш
Деякі господині помилково припускають, що азіатська випічка з начинкою довгий клопітка блюдо. Неправда, можна швидко приготувати легке просте тісто для самси і спекти рум’яні пиріжки в духовці.
- У миску висипаємо 1,5 кг борошна, 1 ст. ложку солі, робимо поглиблення і виливаємо 1 літр води.
- Руками замішуємо тісто щільне, ділимо на 3-4 грудочки і залишаємо відпочивати на 25-30 хвилин.
- В окремі чашки подрібнюємо 3 цибулини і 700-800 г баранини або телятини. Приправляємо м’ясо різноманітними спеціями — зирой, майонаром, Чабрия, сіллю, перцем.
- У третю миску відправляємо картоплю, нарізану на дрібні кубики.
- Замарінуем м’ясо в цибулі і спеціях на 20-30 хвилин, а на великий робочої поверхні розгортаємо кожну грудочку в тонкий пласт.
- Лист тесту змащуємо спочатку розтопленим маслом, а потім рідкої сметаною. Укладаємо шарами один на одного, акуратно згортаємо в ковбаску.
- Нарізаємо ковбаску на порційні шматочки, Придавлюємо з торця долонькою в коржик, а потім качалкою формуємо рівне коло.
Кожну заготовку наповнюємо начинкою — м’ясною або картопляно-м’ясний.
Тепер головне питання, як зробити самсу трикутником?
- Звертаємо краю тесту з трьох сторін внахлест, як на фото, отримуємо акуратний трикутний пиріжок.
- Картопляні заготовки закриваємо складочками в центрі, перевертаємо на шов.
- Готові до випічки пиріжки змащуємо яйцем, присипаємо насінням кунжуту з нигелла. Випікаємо 25 хвилин при t = 200-220 градусів.
Смачна самаркандська з сиром і шпинатом
Як готувати національну узбецьку самсу в духовці? Зовсім нескладно, а з вегетаріанської начинкою можна вживати легку випічку кожні вихідні всім без винятку.
- Замісити прісне тісто з 0,5 кг борошна, 200 мл води і 1 ст. л оцту.
- Зліпимо 3 однакових грудочки. Відкладемо відпочивати на 30 хвилин.
Підготуємо начинку. - Обсмажити подрібнену цибулину, туди ж в сковорідку відправимо 400 г нарізаного шпинату, 3-4 зубчики часнику розчавленого.
- Тушкуємо 5-7 хвилин начинку, охолоджуємо. Змішуємо з 1 яйцем і 200 г солоного сичужного сиру.
- Тісто розгортаємо в тонкі листи, змащуємо кожен маслом, складаємо в стопку і звертаємо в рулет.
Розміщуємо ковбаску з шарів на 20 хвилин в морозильник!
З охолодженого тіста нарізаємо заготовки шириною 1,5-2 см і розгортаємо їх в тонкі кружальця.
У центр поміщаємо начинку і надійно скріплюємо краю, надаючи пиріжку красиву трикутну форму.
Змащуємо заготовки збитим жовтком і присипаємо чорним кунжутом.
Випікаємо Самаркандську самсу 25-30 хвилин при t = 220 градусів.
Подаємо випічку в гарячому вигляді. Не забуваємо про свіжозаварений ароматний чай з лимоном і варенням!
Соковита самса з м’ясом і квасолею — простий рецепт
Легка в приготуванні і корисна випічка з начинкою з квасолі сподобається всім домочадцям. Замісити Бистре не листкове тісто на маргарині і завчасно відваримо червону квасолю.
Необхідні продукти:
- 500-600 г просіяного пшеничного;
- 250 г маргарину;
- 0,5 кг будь-якого м’яса;
- 300-400 г квасолі;
- 2 цибулі;
- 1 яйце;
- спеції.
- У велику миску виливаємо 200 мл теплої води, закидаємо м’який маргарин, яйце, сіль, просіяне борошно. Замішуємо м’яке повітряне тісто. Відправляємо його на 50-60 хвилин в холодильник.
- М’ясо, відварну квасоля, цибуля подрібнюємо в блендері або на м’ясорубці. Приправляємо масу спеціями. Ретельно перемішуємо.
- Охолоджене тісто ділимо на рівні шматочки, розгортаємо в гуртки, викладаємо в центр начинку. Акуратно защепляем краю, надаючи пиріжків красиву трикутну форму.
- Змащуємо заготовки яйцем і випікаємо в духовці при t = 200 градусів 20-25 хвилин. Подаємо в гарячому вигляді.

Рецепт листкового тіста від Юлії Висоцької: печемо вітамінну самсу
Скористаємося рецептом листкового дріжджового тіста від Юлії Висоцької і приготуємо смачну випічку зі шпинатом і щавлем.
У холодну пору року вітамінні пиріжки особливо корисні для зміцнення імунітету і підняття настрою.
Дістаємо продукти:
- 1 кг борошна вищого сорту;
- пачка маргарину (200 г);
- півлітра теплої води;
- 1 яйце;
- 2 ст. л сах.песка;
- 1 ст. л солі;
- 1 ст. л дріжджів.
- Підготуємо опару. Змішаємо 200 г борошна, теплу воду, сіль, цукор і дріжджі. Через 30 хвилин опара покриється пухирцями повітря і можна замішувати тісто.
- Всипаємо борошно і мнемо руками грудочку до однорідного нелипких стану.
- Ділимо тісто на 3 частини. Розкачуємо в тонкі пласти. Присипаємо кожен шар борошном з натертим маргарином, складаємо стопкою, закриваємо конвертом.
- Розкачуємо качалкою в тонкий пласт, знову присипаємо стружкою і звертаємо внахлест. Повторюємо процедуру 3 рази. Прибираємо готове тісто в холод на півгодини.
- Підготуємо начинку для пиріжків. Нарізаємо по пучку щавлю, шпинату, зеленої цибулі, натираємо на крупну тертку картоплю і одну цибулину. Бажано додати в начинку дрібно нарізаний курдючний жир.
- Нарізаємо охолоджене листкове тісто на однакові шматочки, розгортаємо кожен в коло, наповнюємо начинкою. Формуємо трикутні пиріжки.
- Змащуємо заготовки яйцем, присипаємо кунжутом. Випікаємо в духовці при t = 270 градусів близько 40 хвилин.
Хрустка випічка з вітамінною начинкою хороша в гарячому, в холодному вигляді.
Самса з готового тіста з фаршем: рецепт бабусі Емми
Випічку на швидку руку легко приготувати з готового листкового дріжджового тіста. Знаменита бабуся Емма підкаже, як за 15 хвилин спекти хрустку самсу з соковитою м’ясною начинкою.
Продукти прості:
- 0,5 кг тіста листкового з упаковки;
- 350-400 г добірної яловичини;
- 2 цибулини;
- 1 ч. Л. солі;
- ароматні спеції.
М’ясо пропускаємо через м’ясорубку, а цибулину подрібнюємо на кубики. Обсмажуємо інгредієнти для начинки на сковороді. Приправляємо зирой, сіллю і перцем.
Листкове тісто розгортаємо качалкою в тонкий пласт товщиною 0,5-0,7 см. Нарізаємо за допомогою ножа для піци однакові квадратики і викладаємо на них остигнула начинку.
Смажені на сковороді пиріжки з м’ясом готуються швидко і доставляють велику радість маленьким голодним дітлахам.
Як приготувати самсу з готового листкового тіста в домашніх умовах — 3 секрету
У східних домогосподарок довга вузька скалка займає на кухні почесне місце. І у кожної берегині домашнього вогнища є великий дерев’яний круг на ніжках, який служить робочою поверхнею для розкачування тонкого тесту.
При наявності двох важливих пристосувань готувати самсу одне задоволення!
Наступний аскет східній випічки — добре вимішати, м’яке, повітряне та податливі тісто. Важливо дотримуватися пропорцію: на 1 кг борошна 0,5 літра води і 1 ч. Ложка солі.
Найчастіше самсу готують зі звичайного листкового тіста. Заготовлені грудочки розгортають в пласти товщиною менше 1 см, промазують жиром і соусом на сметані.
Листи тесту складають у стос і згортають в рулет, заготовку витримують в морозильнику 15-20 хвилин.
Як готувати самсу в духовці, щоб вийшла ідеальна слойка, а начинка зберегла соковитість і смак?
- Під час випічки спочатку виставляється висока температура (220-2500), жир плавиться, а вода зі сметани випаровується.
- Між шарами тіста утворюються порожнечі, пар надає випічці м’якість і легкість.
- За 10 хвилин до кінця таймера температуру знижують, начинка всередині пиріжка доходить до готовності у власному соку.
Найпопулярніша випічка на сході — узбецька самса трикутної форми. Але багато домогосподарки в Європі і в Азії вважають за краще пармуду, круглі пиріжки з м’ясною або вегетаріанською начинкою. Однак є ще один рецепт для справжніх гурманів, любителів азіатської кухні — це самса-шурпа.
- Керамічну піалу змащують жиром. Поміщають в неї шар тіста.
- Зверху кладуть фарш, нарізані овочі, шматочок баранини на кісточці.
- Блюдо приправляють від душі, заливають бульйончиком, накривають шаром тесту.
- Красиво защемляють краю. Відправляють в духовку на 1,5 години. Коли скоринка пропечеться і зарум’яниться, знижують температуру і дають начинці гарненько протоміться.
Готова самса наповнена повітрям, легка і завжди хрустка. Коли дегустатори надламують пиріжок, з нього виходить гарячий ароматний пар. Їдці схвально хитають головою, пробують випічку і голосно вигукують: «Пах-пах-самса!»
Сподобалася випічка?
Діліться посиланнями в соціальних мережах, нехай заходять друзі, родичі, сусіди і вибирають для своїх сімейних застіль смачні, ситні, корисні страви. Успіхів!