Самса: 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Ви не їли страви зі східної кухні? Краща азіатська випічка, яку неодмінно варто спробувати, ніжна хрустка самса.

Рецепти приготування простіше простого! Але важливо підійти до тесту з душею, пом’яти ласкавими теплими руками, тоді випічка своїми руками вийде здорової, повітряної, смачною.

Самса або Самоса — це азіатський пиріжок з начинкою. Зазвичай готується з листкового тіста і наповнюється м’ясом, куркою, бобовими, овочами.

Традиційно хрусткі пиріжки випікається в тандирі, а в умовах будинку і квартири на великому деку в духовці. Слово «самса» зустрічається в мовах різних народів Європи і Азії, що свідчить про велику популярність рум’яних листкових пиріжків з соковитою, ситної начинкою.

На східних базарах Казахстану і Узбекистану завжди можна зустріти хлопця з великим підносом гарячої самси. Під піалу з ароматним чаєм пиріжки розкуповуються на «ура», і спритний продавець тікає додому за наступною партією випічки.

Хрустка самса з бараниною: рецепт приготування в домашніх умовах

Найпоширеніша у домогосподарок — узбецька листкова самса. У неї легкий рецепт тесту на воді, класична м’ясна начинка. З наочними фотографіями процес приготування простий, зрозумілий навіть початківцям кулінарам.

продукти:

  • 700 г просіяного борошна;
  • 0,5 кг м’якоті баранини;
  • шматочок курдюка:
  • 1 яйце;
  • 1 цибуля;
  • ½ пачки сл. масла;
  • 200 мл кип’яченої води;
  • спеції.

Домогосподарки і холостяки часто запитують, як зробити листкове тісто для самси? Просто!

У велику миску виливаємо воду, розбиваємо яйце, закидаємо розм’якшене вершкове масло і сіль.

Перемішуємо інгредієнти. Засипаємо борошно. Тепер доведеться попрацювати руками, вимісити щільне однорідне тісто.

тісто для самси

Ділимо готовий грудочку на 3 частини. Даємо «Колобка» відпочити.

Підготуємо начинку. Баранину і цибулину подрібнюємо на дрібні кубики, присмачуємо спеціями. Прибираємо миску з м’ясом в холодильник.

баранина шматочками

Великий стіл покриваємо борошном або крохмалем, розгортаємо перший колобок в тонкий пергамент. Змащуємо розтопленим курдюком. Також чинимо з двома іншими грудочками. Три листа тесту повинні бути однакової товщини і розміру.

розгортає тісто

Складаємо пласти разом, звертаємо в рулетик. Нарізаємо на кругляши шириною 1,5-2 см. Заготовки поміщаємо в морозильник на 15 хвилин!

листкове тісто

Кожну часточку розгортаємо в коло, в центр поміщаємо 1 столову ложку м’ясної начинки. Закриваємо тісто внахлест, надаючи пиріжку трикутну форму.

начинка для самси

Випікаємо самсу в духовці при t = 200 градусів 35-40 хвилин. У процесі випічки бажано змастити трикутники збитим жовтком.

узбецька самса

У готових пиріжків характерна кругова слойка, хрустка скоринка, м’яка соковита начинка. Гарячу самсу відразу розберуть домашні і піднос швидко спорожніє.

Можна порадувати сім’ю і спекти наступну партію з курячої або овочевий начинкою!

Для наочності пропоную цікаве відео з покроковим приготуванням турецької самси. Господарочка навчить готувати популярну східну випічку з картопляно-м’ясною начинкою.

Простий рецепт приготування самси з дріжджового тіста на кефірі з гарбузом

Випічка на кефірі виходить м’якою, повітряної, а з гарбузової начинкою корисною для здорового травлення.

Знадобляться недорогі продукти:

  • 1 кг просіяного пшеничного;
  • 1 кг стиглої гарбуза;
  • 350 мл кефіру;
  • 1 пачка сл. масла;
  • 2 яйця;
  • 10 г дріжджів;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • Зелена цибуля;
  • кмин і кунжут;
  • оливкова олія;
  • спеції.

Замісити дріжджове тісто.

  1. У велику миску розбиваємо однієї яйце, виливаємо кефір, додаємо дріжджі, трохи солі, цукру.
  2. Збиваємо віночком і поступово вводимо борошно, руками вимішуємо туге тісто.
  3. Відкладемо грудочку на 45-60 хвилин для збільшення в об’ємі.
  4. Поки приготуємо начинку. Дрібно нарізаємо цибулю і часник, гарбуз подрібнюємо на кубики.
  5. Розігріваємо на сковороді оливкове масло і насипаємо туди насіння кмину. Як тільки вони спливуть, завантажуємо цибулю, часник, злегка обсмажуємо.
  6. Слідом відправляємо гарбуз. Тушкуємо овоч 15 хвилин до напівготовності.
  7. Начинка буде остигати, за цей час підготуємо тісто для пиріжків.
  8. Розділимо куля на 2 частини. Розкачати два тонких кола. Кожен пласт змажемо шматочком вершкового масла, укладемо один на інший і скачаємо в щільний рулет.
  9. Почекаємо ще 30 хвилин, щоб «ковбаска» відпочила в холодильнику.
  10. Наступний крок — нарізаємо рулет на часточки шириною 2 см. Акуратно розгортає в гуртки, наповнюємо начинкою. Закриваємо краю внахлест, формуючи симпатичні трикутники.
  11. Неодмінно змащуємо конвертики збитим жовтком, посипаємо насінням кунжуту.
  12. Випікаємо самсу 30 хвилин при t = 200 градусів. Їсти можна в гарячому, в холодній вигляді. Тісто на кефірі зберігає аромат, свіжість і м’якість протягом декількох днів.

самса з гарбузом

Приємною дегустації!

Самса з рубаним м’ясом з листкового тіста: рецепт з фото

У домогосподарок в різних країнах користується особливою популярністю ніжна куряча самса. Усередині листкового пиріжка курочка зберігає соковитість, а блюдо особливо підходить тим, хто стежить за здоров’ям, стрункістю фігури.

Продукти в самсу з куркою:

  • 500 г пшеничного;
  • 200 г кур.грудкі;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 100 г сл. масла;
  • 200 мл холодної води;
  • 1 ч. Л. солі;
  • мастило — яйце і кунжут.
борошно з водоюПідготуємо бездріжджове тісто. Просеем 2-3 рази борошно, посолити, влити в поглиблення водичку.
тістоЗамісити тісто щільне, обгорнемо плівкою. Приберемо в холод на півгодини.
начинкаПриготуємо начинку з курячою грудкою. Подрібнимо цибулину і м’ясо курки на дрібні кубики. Перемішаємо, щедро присмачити спеціями.
Тісто розділимо на 4 частини. Кожну грудочку розкачати в тоненький пласт. Щедро смажена кола вершковим маслом, укладемо в стопку, скачаємо в щільний рулет.
Наріжемо «ковбаску» на кругляши шириною 2-3 см, за допомогою качалки оформимо гуртки, наповнимо їх начинкою.
Надійно защепіть краю тесту, додамо пиріжку красиву трикутну форму. Обов’язково змастіть заготовки збитим яйцем і прісиплем кунжутом.
Укладемо пиріжки на змащене деко і відправимо в духовку на 35 хвилин при t = 200 градусів.

На замітку! Калорійність самси з куркою — 325 Ккал на 100 грам готового продукту.

Вживати випічку краще в гарячому вигляді і в повній мірі насолодитися смаком збалансованої азіатської кухні.

«Лаззат»: як приготувати узбецький пармуду

У країнах сходу і середньої Азії за традицією люди живуть великими сім’ями. У будинку завжди представники старшого покоління, купа дітлахів різного віку. Рецепти, які публікують східні господині, завжди з великою кількістю борошна, начинки.

Рецепт самси «Лаззат» (в перекладі «задоволення чи задоволення») розрахований на вихід 55-60 пиріжків, якими можна нагодувати велику східну родину.

Дістаємо продукти:

  • цілий мішечок борошна (1 кг);
  • 800 г баранини з жирком;
  • 2 великі цибулини;
  • 2 пачки масла або маргарину;
  • ½ л кефіру;
  • 2 яйця;
  • 1 ст. л цукру;
  • 2 ч. Л 5% оцту;
  • 1 ч. Л соди;
  • сіль і спеції.

Як приготувати самсу «Пармуду» з м’ясом? Це досить просто!

Замісити легке пісочне тісто.

  1. Просеем борошно 2-3 рази разом з харчовою содою, холодне масло або маргарин натерти на тертці і акуратно змішаємо з борошном.
  2. До щойно утвореної крихті додамо збиті яйця, цукор, сіль, кефір, оцет.
  3. Замісити м’яке, податливе тісто. Відправимо його в холодильник на 2 години.
  4. М’якоть баранини нарізаємо на кубики або «горобині язички», змішуємо з подрібненим цибулькою. Приправляємо зирой, сіллю, перцем.
  5. Охолоджене тісто ділимо на рівні порційні кульки, розгортаємо качалкою в кружечки і наповнюємо начинкою.
  6. Збираємо краю коржі в центр і акуратно защепляем.
    Пісочне тісто на кефірі повітряне, м’яке. Воно підходить для формування красивих круглих пиріжків «Пармуда».
  7. З душею ліпимо самсу, укладаємо швом на застелений пергаментом деко, змащуємо жовтком, присипаємо насінням чорнушки.

самса лаззат

Випікаючи 25 хвилин при t = 220 градусів. Подаємо до столу гарячу випічку з апетитною рум’яною скоринкою!

Швидка самса з м’ясом і картоплею з листкового тіста: пальчики оближеш

Деякі господині помилково припускають, що азіатська випічка з начинкою довгий клопітка блюдо. Неправда, можна швидко приготувати легке просте тісто для самси і спекти рум’яні пиріжки в духовці.

  1. У миску висипаємо 1,5 кг борошна, 1 ст. ложку солі, робимо поглиблення і виливаємо 1 літр води.
  2. Руками замішуємо тісто щільне, ділимо на 3-4 грудочки і залишаємо відпочивати на 25-30 хвилин.
  3. В окремі чашки подрібнюємо 3 цибулини і 700-800 г баранини або телятини. Приправляємо м’ясо різноманітними спеціями — зирой, майонаром, Чабрия, сіллю, перцем.
  4. У третю миску відправляємо картоплю, нарізану на дрібні кубики.для самси
  5. Замарінуем м’ясо в цибулі і спеціях на 20-30 хвилин, а на великий робочої поверхні розгортаємо кожну грудочку в тонкий пласт.
  6. Лист тесту змащуємо спочатку розтопленим маслом, а потім рідкої сметаною. Укладаємо шарами один на одного, акуратно згортаємо в ковбаску.шар тіста
  7. Нарізаємо ковбаску на порційні шматочки, Придавлюємо з торця долонькою в коржик, а потім качалкою формуємо рівне коло.

Кожну заготовку наповнюємо начинкою — м’ясною або картопляно-м’ясний.

деко

Тепер головне питання, як зробити самсу трикутником?

  1. Звертаємо краю тесту з трьох сторін внахлест, як на фото, отримуємо акуратний трикутний пиріжок.
  2. Картопляні заготовки закриваємо складочками в центрі, перевертаємо на шов.
  3. Готові до випічки пиріжки змащуємо яйцем, присипаємо насінням кунжуту з нигелла. Випікаємо 25 хвилин при t = 200-220 градусів.

самса трикутником

Смачна самаркандська з сиром і шпинатом

Як готувати національну узбецьку самсу в духовці? Зовсім нескладно, а з вегетаріанської начинкою можна вживати легку випічку кожні вихідні всім без винятку.

  1. Замісити прісне тісто з 0,5 кг борошна, 200 мл води і 1 ст. л оцту.
  2. Зліпимо 3 однакових грудочки. Відкладемо відпочивати на 30 хвилин.
    Підготуємо начинку.
  3. Обсмажити подрібнену цибулину, туди ж в сковорідку відправимо 400 г нарізаного шпинату, 3-4 зубчики часнику розчавленого.
  4. Тушкуємо 5-7 хвилин начинку, охолоджуємо. Змішуємо з 1 яйцем і 200 г солоного сичужного сиру.
  5. Тісто розгортаємо в тонкі листи, змащуємо кожен маслом, складаємо в стопку і звертаємо в рулет.

Розміщуємо ковбаску з шарів на 20 хвилин в морозильник!

З охолодженого тіста нарізаємо заготовки шириною 1,5-2 см і розгортаємо їх в тонкі кружальця.

У центр поміщаємо начинку і надійно скріплюємо краю, надаючи пиріжку красиву трикутну форму.

Змащуємо заготовки збитим жовтком і присипаємо чорним кунжутом.

самса самаркандська

Випікаємо Самаркандську самсу 25-30 хвилин при t = 220 градусів.

Подаємо випічку в гарячому вигляді. Не забуваємо про свіжозаварений ароматний чай з лимоном і варенням!

Соковита самса з м’ясом і квасолею — простий рецепт

Легка в приготуванні і корисна випічка з начинкою з квасолі сподобається всім домочадцям. Замісити Бистре не листкове тісто на маргарині і завчасно відваримо червону квасолю.

Необхідні продукти:

  • 500-600 г просіяного пшеничного;
  • 250 г маргарину;
  • 0,5 кг будь-якого м’яса;
  • 300-400 г квасолі;
  • 2 цибулі;
  • 1 яйце;
  • спеції.
  1. У велику миску виливаємо 200 мл теплої води, закидаємо м’який маргарин, яйце, сіль, просіяне борошно. Замішуємо м’яке повітряне тісто. Відправляємо його на 50-60 хвилин в холодильник.
  2. М’ясо, відварну квасоля, цибуля подрібнюємо в блендері або на м’ясорубці. Приправляємо масу спеціями. Ретельно перемішуємо.
  3. Охолоджене тісто ділимо на рівні шматочки, розгортаємо в гуртки, викладаємо в центр начинку. Акуратно защепляем краю, надаючи пиріжків красиву трикутну форму.
  4. Змащуємо заготовки яйцем і випікаємо в духовці при t = 200 градусів 20-25 хвилин. Подаємо в гарячому вигляді.

самса з м'ясом і квасолею

Рецепт листкового тіста від Юлії Висоцької: печемо вітамінну самсу

Скористаємося рецептом листкового дріжджового тіста від Юлії Висоцької і приготуємо смачну випічку зі шпинатом і щавлем.

У холодну пору року вітамінні пиріжки особливо корисні для зміцнення імунітету і підняття настрою.

Дістаємо продукти:

  • 1 кг борошна вищого сорту;
  • пачка маргарину (200 г);
  • півлітра теплої води;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л сах.песка;
  • 1 ст. л солі;
  • 1 ст. л дріжджів.
  1. Підготуємо опару. Змішаємо 200 г борошна, теплу воду, сіль, цукор і дріжджі. Через 30 хвилин опара покриється пухирцями повітря і можна замішувати тісто.
  2. Всипаємо борошно і мнемо руками грудочку до однорідного нелипких стану.
  3. Ділимо тісто на 3 частини. Розкачуємо в тонкі пласти. Присипаємо кожен шар борошном з натертим маргарином, складаємо стопкою, закриваємо конвертом.
  4. Розкачуємо качалкою в тонкий пласт, знову присипаємо стружкою і звертаємо внахлест. Повторюємо процедуру 3 рази. Прибираємо готове тісто в холод на півгодини.
  5. Підготуємо начинку для пиріжків. Нарізаємо по пучку щавлю, шпинату, зеленої цибулі, натираємо на крупну тертку картоплю і одну цибулину. Бажано додати в начинку дрібно нарізаний курдючний жир.
  6. Нарізаємо охолоджене листкове тісто на однакові шматочки, розгортаємо кожен в коло, наповнюємо начинкою. Формуємо трикутні пиріжки.
  7. Змащуємо заготовки яйцем, присипаємо кунжутом. Випікаємо в духовці при t = 270 градусів близько 40 хвилин.

Хрустка випічка з вітамінною начинкою хороша в гарячому, в холодному вигляді.

Самса з готового тіста з фаршем: рецепт бабусі Емми

Випічку на швидку руку легко приготувати з готового листкового дріжджового тіста. Знаменита бабуся Емма підкаже, як за 15 хвилин спекти хрустку самсу з соковитою м’ясною начинкою.

Продукти прості:

  • 0,5 кг тіста листкового з упаковки;
  • 350-400 г добірної яловичини;
  • 2 цибулини;
  • 1 ч. Л. солі;
  • ароматні спеції.

М’ясо пропускаємо через м’ясорубку, а цибулину подрібнюємо на кубики. Обсмажуємо інгредієнти для начинки на сковороді. Приправляємо зирой, сіллю і перцем.

обсмажування фаршу

Листкове тісто розгортаємо качалкою в тонкий пласт товщиною 0,5-0,7 см. Нарізаємо за допомогою ножа для піци однакові квадратики і викладаємо на них остигнула начинку.

квадратики тіста

Смажені на сковороді пиріжки з м’ясом готуються швидко і доставляють велику радість маленьким голодним дітлахам.

самса на сковороді

Як приготувати самсу з готового листкового тіста в домашніх умовах — 3 секрету

У східних домогосподарок довга вузька скалка займає на кухні почесне місце. І у кожної берегині домашнього вогнища є великий дерев’яний круг на ніжках, який служить робочою поверхнею для розкачування тонкого тесту.

При наявності двох важливих пристосувань готувати самсу одне задоволення!

Наступний аскет східній випічки — добре вимішати, м’яке, повітряне та податливі тісто. Важливо дотримуватися пропорцію: на 1 кг борошна 0,5 літра води і 1 ч. Ложка солі.

Найчастіше самсу готують зі звичайного листкового тіста. Заготовлені грудочки розгортають в пласти товщиною менше 1 см, промазують жиром і соусом на сметані.

Листи тесту складають у стос і згортають в рулет, заготовку витримують в морозильнику 15-20 хвилин.

Як готувати самсу в духовці, щоб вийшла ідеальна слойка, а начинка зберегла соковитість і смак?

  • Під час випічки спочатку виставляється висока температура (220-2500), жир плавиться, а вода зі сметани випаровується.
  • Між шарами тіста утворюються порожнечі, пар надає випічці м’якість і легкість.
  • За 10 хвилин до кінця таймера температуру знижують, начинка всередині пиріжка доходить до готовності у власному соку.

Найпопулярніша випічка на сході — узбецька самса трикутної форми. Але багато домогосподарки в Європі і в Азії вважають за краще пармуду, круглі пиріжки з м’ясною або вегетаріанською начинкою. Однак є ще один рецепт для справжніх гурманів, любителів азіатської кухні — це самса-шурпа.

  • Керамічну піалу змащують жиром. Поміщають в неї шар тіста.
  • Зверху кладуть фарш, нарізані овочі, шматочок баранини на кісточці.
  • Блюдо приправляють від душі, заливають бульйончиком, накривають шаром тесту.
  • Красиво защемляють краю. Відправляють в духовку на 1,5 години. Коли скоринка пропечеться і зарум’яниться, знижують температуру і дають начинці гарненько протоміться.

Готова самса наповнена повітрям, легка і завжди хрустка. Коли дегустатори надламують пиріжок, з нього виходить гарячий ароматний пар. Їдці схвально хитають головою, пробують випічку і голосно вигукують: «Пах-пах-самса!»

самса кругла

Сподобалася випічка?

Діліться посиланнями в соціальних мережах, нехай заходять друзі, родичі, сусіди і вибирають для своїх сімейних застіль смачні, ситні, корисні страви. Успіхів!

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector