Різдвяний піст в 2019-2020 році: якого числа, харчування

Кожен християнин після Нового року з нетерпінням чекає одне з головних церковних свят — Різдво Христове. Щоб підготуватися до нього, багато віруючі дотримуються різдвяний піст, який в 2019-2020 році триває 40 днів, починаючись 28 листопада і закінчуючись 6 січня.

суть посту

Різдвяний піст або Пилипівка відноситься до багатоденних церковним постам, які передбачають різну ступінь строгості:

  • повна відмова від їжі;
  • сухоядение;
  • дозволена гаряча їжа без додавання будь-якого масла;
  • дозволена гаряча їжа без вершкового масла (тільки соняшникова);
  • дозволено їсти рибні страви.

Різдвяний піст 2019-2020 — це не дієта, а осмислений відмова від життєвих радостей, очищення тіла і душі, підготовка до великого святкуванню за допомогою молитви і відмови від молочного і м’ясних продуктів. Тільки сильні вірою і духом люди здатні протриматися на 40-денному посту.

Різдвяний піст

Основи Різдвяного посту

Служителі російської православної церкви підкреслюють, що важливий духовний піст, а не тілесний. Головний сенс цього заходу в покаянні, очищенні і заспокоєнні душі, прагнення зробити себе краще перед Богом і людьми. Під час посту необхідно читати Біблію, молитися, міркувати про гріхах і їх спокуту, про можливості в майбутньому уникати пороків, про необхідність прощати образи, звільнитися від гріховних думок і намірів, зміцнити свій дух.

Віруючі, що дотримують Різдвяний піст, намагаються не дивитися телевізор, не відвідувати видовищні та розважальні заходи, щодня читають послання Апостолів і Святе Євангеліє. Всі 40 днів перед моментом Народження Христа люди постять, щоб зустріти це велике момент оновленими і очищеними духовно, впоратися з гріховними пристрастями. Вони виганяють з серця весь сморід, вирощують в собі основні християнські чесноти — милосердя, молитву, стриманість, покаяння. Борючись з обжерливістю і надмірностями, християни утримуються від злих думок, слів і справ, борються з гордістю, пихою, зневірою, сумом, гнівом, самолюбством, блудом. У цей період потрібно хоча б раз сповідатися і причаститися.

Сповідь і причастя

Кілька етапів Різдвяного посту

Щоб не порушувати церковні правила перед Народженням Ісуса Христа, необхідно слідувати певною схемою живлення. Вона різна для трьох етапів поста, хоча основні моменти чітко визначені — відмова від молока і молочних продуктів, сиру, яєць, м’яса і м’ясних страв:

  • 28 листопада — 19 грудня.
  • 20 грудня — 1 січня.
  • 2 січня — 6 січня.

Різдвяний піст закінчується в 2020 році 7 січня. Він менш суворий, ніж Великий піст перед Великоднем. Віруючі можуть пити по четвергах і вівторках червоне вино, вживати рибні страви, каші з рослинним маслом (єлеєм). Найсуворіші дні припадають на початок січня. У Святвечір до появи першої зірки на небосхилі слід відмовитися від прийому їжі.

На першому етапі з 29 листопада 2019 року в середу і п’ятницю потрібно дотримуватися сухоядением. Вся їжа, яку вживає людина, не повинна проходити термічну обробку. Продукти рослинного походження їдять сирими, їх не варять, чи не запікають, що не гасять. У понеділок дозволені гарячі страви без додавання масла — це парові, запечені або тушковані овочі, різні відварені крупи на воді. Побалувати себе дозволено пісними борошняними виробами. Зазвичай господині випікають їх самостійно без додавання маргарину, масла і яєць. В інші дні можна готувати різні сорти риби. Допускається вживання грибів і додавання в їжу соняшникової олії.

пісна риба

З 20 грудня на 2 етапі Різдвяного посту вноситься більше обмежень. У середу і п’ятницю віруючі продовжують, їсти сиру їжу. У понеділок дозволені гарячі супи та каші, але без додавання олії. Меню урізноманітнюють гарячими пирогами, овочевими та грибними гарнірами, всілякими крупами. У вихідні дозволено готувати рибу, випити трохи червоного вина.

На самому складному і строгому 3 етапі, який розпочинається 2 січня 2020 року, сухоядение потрапляє не тільки на середу і п’ятницю, але вже і на понеділок. У вівторок, четвер і вихідні дні можна урізноманітнити раціон гарячими бульйонами і супами. Допускається додавання соняшникової олії. На заключному етапі поста церковні догми забороняють вживання спиртних напоїв. У Святвечір 6 січня віруючі можуть накрити святковий стіл з теплими закусками. У центр столу виставляють сочиво — традиційне блюдо з відвареної крупи, меду, горіхів і сухофруктів, але трапезу не можна починати, поки на небі немає зірок.

Як легше перенести церковний пост

Основа будь-якого християнського посту — це боротьба з усім гріховним через відмову від деяких видів їжі. До неї необхідно також готуватися поступово, наприклад, протягом усього року у вихідні або середах і п’ятницях харчуватися стримано і скромно. Багато людей, різко які зважилися на аскетичний подвиг, не витримують постити. Починають проявлятися нетерплячість і агресію до ближніх. У підсумку вони просто кидають пост і накидаються на улюблену їжу.

Щоб витримати тривалий Філіппов пост, потрібно морально до нього готуватися за допомогою молитов. За кілька місяців до 28 листопада слід поступово зменшувати порції споживаної їжі, але без голодування, щоб заздалегідь не виснажити і не послабити себе. Бажають в перший раз дотримуватися церковний пост, повинні порадитися з батюшкою або священиком, запитати благословення, розповісти про свій фізичний стан і вірі. У багатьох випадках духівники не радять своїм парафіянам постити, а саме тим, які страждають важкими хронічними захворюваннями. Небажано постити і вагітним жінкам.

Вагітна жінка в церкві

Які продукти можна вживати

У період дотримання церковного посту перед Різдвом Христовим краще включати в меню перловку, геркулес, пшоно, гречку, рис та інші крупи. Дозволено готувати і їсти сирими всілякі овочі:

  • редьку;
  • ріпу;
  • картопля;
  • буряк;
  • морква;
  • часник;
  • цибуля;
  • всі сорти капусти (включаючи квашену і морську).

Церковні правила дозволяють використовувати сочевицю, квасолю, кукурудзу, горох. Дуже просто і швидко готуються самостійно приготовані або покупні заморожені овочеві суміші. Щоб поповнити запас мікроелементів і вітамінів, в раціон вводять домашній мед, горіхи, сухофрукти, ікру, рибні страви. Можна їсти хліб, але приготований без додавання маргарину, вершкового масла, яєць і молока.

Не зовсім етично в період посту шукати «замінники» смаку молока і м’яса. Соєвий сир, м’ясо, йогурти, молоко часто містять багато канцерогенів, і їх вживання не несе ніякого сенсу, а лише дратує смакові рецептори. Це ж стосується пісного майонезу, картоплі фрі та чіпсів. У їжі головне — дотримуватися помірності, приборкати свою плоть і обжерливість, а не догоджати себе смакотою, нехай навіть не включають м’яса і молока.

Трішки історії

Перші пости християни почали дотримуватися ще за часів Старого Завіту. Спочатку чітких дат і правил проведення церковних постів не було. Віруючі на короткий час відмовлялися від смачної їжі, щоб очистити організм і мобілізувати фізичні і душевні можливості. Зазвичай достатньо було тижні. В знак покаяння і примирення з Всевишнім пости дотримувалися і бідняки, і знатні люди, і навіть правителі. Стародавні іудеї в важкі часи і лиха відмовлялися не тільки від м’яса, а й від усіх мирських утіх.

У 1166 році при імператорі Візантії Мануїлу і патріарху константинопольському Луці в церковний календар були внесені чіткі корективи. Було встановлено щорічний 40-денний піст перед Різдвом Ісуса Христа. У Типікон, Російському Церковному Статуті, в 17 столітті з’явилися монастирські норми поста. Для мирян же вони більш попускають, ніж для церковників і послушників.

Думка пастиря щодо Різдвяного посту: відео

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector