Різдвяний піст в 2018-2019 році: якого числа, харчування

Останній з багатоденних постів в році — Різдвяний або Філіппов. Друга назва виникла тому, що заговини перед його початком (14.11. За старим стилем) припадає на день пам’яті святого Філіпа. Сам Різдвяний піст має чіткі терміни: щороку він починається 28 листопада, триває 40 днів і закінчується 6 січня.

Дотримання обмежень в цей період дозволяє православним людям віддати посильну жертву в подяку за урожай, очистити свою плоть і духовно підготуватися до одного з найбільших свят для всіх християн.

тривалість

Спочатку Різдвяний піст тривав всього тиждень, але після проголошення під час собору константинопольським патріархом Лукою цього періоду як загальнохристиянської данини подяки Господу Богу, він був збільшений до 40 днів і отримав загальну назву в Церковному статуті — Чотиридесятниця.

Так само, як і щороку, в 2018 році його початок припадає на 28 листопада (середа) і триває 5,5 тижнів аж до Святвечора — 6 січня 2019 (неділя).

духовна основа

Ті віруючі, які мають намір стати на шлях обмежень в цей період, повинні розуміти, що сенс Різдвяного посту полягає в тому, щоб отримати черговий духовний досвід. Важливо відчути і усвідомити, що плотські втіхи вторинні, і іноді вони заважають почути голос Бога, який звучить всередині кожного православного. У цей час людина повинна усвідомити гріховність свого існування і щиро захотіти покаятися і зробити себе чистіше, витривалішими і покорнее до всіх випробувань, які уготовані долею.

Пісні страви, ікона і свічки

З цією ж метою всі тижні Чотиридесятниці і ще 11 днів після неї (святки) церква не проводить обряди вінчання: мирські потреби і особисті радості не повинні затуляти в цей період головну духовну мету тих, хто поститься.

Обмеження в ці 40 днів можна сприймати як покарання. Навпаки, в душі повинен бути світло і радість від малої дещиці того, що віруюча людина здатний висловити свою любов до Отця-Бога й Ісуса Христа.

Помірний пісний раціон знижує в людях пристрасні і гріховні помисли, які можуть виникати через надмірне харчування. Але загальна мета — не послабити людини, а посилити його дух, яким буде підпорядковуватися легка і неотягощённая плоть.

Правила Різдвяного посту

Для тих, хто хоче увійти в Різдвяний піст так, як того вчить церква, потрібно знати, яких правил слід дотримуватися в цей період:

  • За кілька днів до початку можна покаятися і отримати у батюшки благословення.
  • Не можна допускати в душі злоби, заздрості, зневіри. Якщо виникають сумніви в тому, що вийде витримати до кінця, потрібно йти до церкви за порадою. Важливо пам’ятати, що Бог не дає кожному більше того, що людина може витримати.
  • У ці місяці потрібно уникати розважальних заходів, свят, розважальних видовищ. Це важливо, як з духовної точки зору, так і з практичної: під час свят легше спокуситися і порушити пісне харчування.
  • Від інтимних відносин слід утримуватися.
  • У цей період потрібно якомога частіше відвідувати церкву.

Дівчина в храмі

принципи харчування

На весь період обмежень важливо відмовитися від продуктів тваринного походження. Сир, м’ясо, вершкове масло, сир, яйця можна буде їсти тільки після Святвечора. Замінити ці продукти можна грибами, квасолею, нутом, горохом, сочевицею, махаємо і іншими бобовими.

Основу раціону складатимуть пісні супи та каші. Крупи протягом цих 40 днів будуть панувати на столі, але важливо пам’ятати, що їх необхідно готувати тільки на воді і без додавання вершкового масла, сіль і цукор теж бажано не класти. Можна готувати пшеничну, манну, кукурудзяну, перлову, гречану, вівсяну і інші каші.

Не варто зловживати різними приправами або є мариновані овочі. Зате овочі в свіжому вигляді, тушковані, відварні, приготовані в пароварці ідеально підійдуть як пісної їжі. Те ж саме стосується і фруктів, можна вживати різні види горіхів і мед.

Груші, мед і горіхи

Корисним буде вживання рослинної олії. Не варто обмежуватися тільки маслом соняшнику, можна також вживати оливкова, кукурудзяна, лляна, соєва, гірчичне, кунжутне, горіхове, гарбузове і т.д.

Прекрасно доповнить раціон риба і морепродукти. Краще вибирати нежирні сорти з білим філе: минтай, тріска, мойва, кальмари. З неї можна готувати парові котлети, запікати в духовці, в’ялити і т.д. На основі рибних консервів можна готувати супи. Відмінно підійдуть і овочеві салати з тунцем, а також морська капуста.

Дозволяється вживання хліба, але краще віддавати перевагу сірому житньому.

Кожної середи та п’ятниці вимоги посилюються, тому в ці дні вживання риби і рослинних масел виключається.

Основна вимога до пісного періоду полягає в тому, щоб надати собі максимально різноманітне харчування в рамках, встановлених церковними канонами. Це забезпечить надходження всіх необхідних поживних елементів і вітамінів, а також надасть необхідне очищаючу дію на травну систему.

Харчування по днях

Для того, щоб під час Різдвяного посту було легше орієнтуватися, можна скористатися графіком харчування по днях:

  • 28 листопада — традиційно в перший день потрібно приготувати пісну кутю, яку слід пригощати всіх гостей будинку.
  • З 28 листопада до 19 грудня (День Святого Миколая-Чудотворця) — по понеділках, середах і п’ятницях бажано вживати термічно необроблену їжу, а по вівторках, четвергах, суботах і неділях можна їсти гаряче. У вихідні можна дозволити собі близько 100 мл сухого або напівсолодкого червоного вина, розведеного з водою.
  • З 20 грудня до 1 січня — три дні на тиждень (понеділок, середа, п’ятниця) — пісне без масла, а по вівторках, четвергах і вихідним — дні послаблення, можна пити гарячий чай, їсти рибні страви.

Риба на блюді

  • З 2 січня по 5 січня: останній тиждень посту відрізняється більшою строгістю. Потрібно відмовитися від цукру, солі і гарячих напоїв, а в іншому дотримуватися раціону попереднього періоду.
  • 6 січня — до появи на небосхилі зірок не можна їсти, можна пити тільки воду. Після появи першої зірки слід розговлятися сочивом з замочених у воді рисових або пшеничних зерен з додаванням меду, сухофруктів і горіхів.

Після припинення посту не можна відразу починати їсти багато різної їжі, особливо обережно необхідно вводити жирне.

Священнослужителі наголошують на тому, що під час Різдвяного посту важливо відчувати, як плоть стає чистішим, легше. Необхідно пробачити всіх своїх кривдників і зі світлою душею увійти в Різдво Христове.

Правила різдвяного посту: відео

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector