Православний (Церковний) календар на 2019 год | зі святковими днями

У церковному календарі досить багато свят, дати деяких з яких не є фіксованими. Знати їх необхідно і молодим людям, недавно які прийшли в віру, і тим, хто вірує вже кілька років. У 2019 православних традиційно чекає 18 свят, 7 постів, кілька тижнів і днів поминання покійних.

церковні свята

Всі святкові дати з церковного календаря присвячені подіям з життя Ісуса Христа, Богородиці та інших святих. Практично в кожному місяці є святкові дні.

В січні

У перший місяць 2019 року віруючі відзначатимуть відразу 3 великих церковних свята:

  • 7 січня — Різдво Христове. Як зрозуміло з назви, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа.
  • 14 січня — Обрізання Господнє. На 8-й день після появи на світло Христос був названий Ісусом і прийняв обрізання. Свято збігається з днем ​​пам’яті Святого Василя Великого. Саме тому частіше 14 січня називають Васильєв день.
  • 19 січня — Хрещення Господнє. У цей день святкують хрещення Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. В ніч з 18 на 19 січня необхідно набирати воду, причому не важливо — з крана, колодязя, річки, вважається, що вона стає святою. Під ранок прийнято молитися про виконання найпотаємніших бажань, які обов’язково повинні збутися.

В лютому

15 лютого — Стрітення Господнє. На 40-й день після народження Ісуса Христа принесли в Храм на посвяту Богові, відповідно до закону Моїсеєва. Не забули Марія і Йосип принести і жертву в знак подяки — стала пара голубиних пташенят.

У квітні

У квітні відзначається три великих свята:

  • 7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці. Приводом для святкування є повідомлення архангела Гавриїла Діві Марії про майбутнє народження Ісуса Христа. Віруючим в це свято грішно працювати, оскільки в народі кажуть: «Птах гнізда не в’є, дівчина коси не пасе».
  • 21 квітня — Вхід Господній в Єрусалим, відомий також як Вербна (Пальмова) неділя. Відзначають в неділю напередодні Великодня. Необхідно висвітлювати в церкві вербові гілки. Якщо погода холодна, то заготовляли гілочки заздалегідь, ставили їх у воду, щоб до свята нирки розпустилися.
  • 28 квітня — Пасха Христова або Світле Христове Воскресіння. Самий великий православне свято. Проголошений на честь Воскресіння Ісуса Христа. Щороку дата змінюється, т. К. Обчислюється вона за місячно-сонячним календарем (але, як правило, припадає на період з 4 квітня по 8 травня). Саме Великоднем знаменується закінчення Великого посту, тому можна вдосталь їсти їжу, яка була заборонена протягом 48 днів. Головним частуванням столу і символом свята, звичайно ж, є крашанки і паски.

Великодній куліч

У червні

Православний календар червня 2019 складається з двох свят:

  • 6 червня — Вознесіння Господнє. Відзначається в четвер, на 40-й день після Великодня. Ознаменований сходженням на небо Ісуса Христа.
  • 16 червня — День Святої Трійці. Свято має кілька назв, в тому числі Тиждень святої П’ятидесятниці, Духів день. Вважається одним з головних релігійних свят, який прославляє Пресвяту Трійцю. Відзначають в 50-й день після Світлого Христового Воскресіння.

У липні

Православні відзначать 2 свята в липні:

  • 7 липня — Різдво Іоанна Хрестителя. Встановлений на честь появи на світ у праведних Захарії і Єлисавети в літньому віці сина, який в майбутньому став відомий як Іоанн Хреститель.
  • 12 липня — Святих первоверховних апостолів Петра і Павла / Павлов день / День Петра і Павла. День пам’яті двох зазначених апостолів. Знаменує закінчення Петрового посту.

Церква

В серпні

Останній місяць літа віруючі шанують:

  • 19 серпня — Преображення Господнє. У народі відомий так само як Яблучний Спас або Другий Спас. В Євангеліях цього свята передує явище Божественної величі і слави Христа перед його учнями під час молитви.
  • 28 серпня — Успіння Богородиці. Згадують смерть Божої Матері.

У вересні

Православними святами першого місяця осені є:

  • 11 вересня — Усікновення глави Іоанна Предтечі. Поминають Іоанна Хрестителя, точніше його мученицьку смерть.
  • 21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці. В цей день в сім’ї праведних Іоакима і Анни народилася Діва Марія.
  • 27 вересня — Воздвиження Хреста Господнього. Урочисте підняття Хреста вгору після його виявлення в землі є основою цього великого свята.

Воздвиження Хреста Господнього

У жовтні

14 жовтня — Покров Пресвятої Богородиці. Під час молебню у Влахернському храмі до віруючих з’явилася Богородиця зі спеціальним покривалом для голови, тим самим захистивши богослужівих.

У грудні

4 грудня — Введення в храм Пресвятої Богородиці. Мати і батько Богородиці — праведні Іоаким і Анна були бездітними. Просячи під час молитов дитини, вони дали обіцянку, що якщо дитя з’явиться, то вони обов’язково присвятять його Богу. Коли Марії виповнилося 3 роки, батьки в оточенні родичів і знайомих привели її до Єрусалимського храму.

православні пости

У православній вірі, як і у всіх інших, є і пости, в тому числі багатоденні і одноденні. У цей час необхідно утримуватися від їжі тваринного походження і різного роду утіх, присвячуючи більше часу молитвам.

Їжа до посту

Піст тілесний без духовного для порятунку душі не ефективний. Зміна на час гастрономічних звичок без перегляду способу життя — це лише дієта!

багатоденні

У церковному календарі зазначено чотири тривалих поста. Кожен день дозволяє вживання певної їжі. Обмеження в їжі, боротьба з похотями, відмова від задоволень і розваг, максимум благих справ і молитов — ось, що таке справжній піст.

Великий

Встановлений на честь Ісуса Христа. Триває 48 днів. У 2019 припадає на період з 11 березня по 27 квітня. Закінчується Світлим Христовим Воскресінням.

Найсуворішими є перша і остання седмиці. Основні правила:

  • У перший день (чистий четвер) належить повністю відмовитися від їжі.
  • У наступні 6 тижнів по понеділках, середах і п’ятницях потрібно їсти тільки суху їжу рослинного походження і пити воду і компоти.
  • У вівторки і четверги належить відмовитися від рослинного масла, а ось в суботу та неділю воно дозволено.
  • 7 і 21 квітня дозволена риба.
  • 20 квітня можна поїсти рибну ікру.
  • 26 квітня (в страсну п’ятницю) перший прийом їжі дозволений лише після плащаниці.

пісна їжа

Петров

Нерідко Петрів піст називають ще Апостольським. Встановлений на честь Святих апостолів. У 2019 триває з 24 червня по 11 липня.

У середу і п’ятницю віруючим дозволено харчуватися лише сухою їжею, в понеділок допускається гаряча їжа без олії, в інші дні в раціон можна ввести рибу, гриби, крупи і присмачити їх рослинною олією.

Успенський

Через місяць після Петрова настає Успенський піст. У 2019 він припадає на період з 14 по 27 серпня. Встановлено в знак солідарності з Божою Матір’ю, яка невпинно постилась і молилася перед своїм переселенням на небо.

Меню аналогічно тому, яке складено для Великого, т. Е. Понеділок, середа, п’ятниця — сухоядение, субота та неділя — присмачена рослинним маслом гаряча їжа, вівторок, четвер — заборона на жири. 19 серпня в честь Преображення Господнього допускається побалувати себе рибним блюдом.

Різдвяний

За 40 днів до Різдва Христового (з 28 листопада по 6 січня) починається зимовий пост, який символічно називають Різдвяним.

Нерідко Різдвяний піст називають Філіпповим, т. К. Починається після дня пам’яті апостола Пилипа.

Різдвяний піст
Харчуватися слід за програмою, аналогічною Петрову посту. Після 4 грудня по суботах і неділях дозволена риба, а ось 6 січня від неї треба відмовитися, так само як і від будь-якої їжі до появи першої зірки.

одноденні

Крім тривалих постів в православ’ї є 3 одноденних, в які можна вживати рослинну їжу з олією, а ось від риби варто утриматися.

Водохресний святвечір

18 січня православні готуються до очищення і освячення, тому потрібно відмова від їжі тваринного походження.

Усікновення глави Іоанна Предтечі

Пісний стіл повинен бути і в день пам’яті і загибелі великого пророка Іоанна, який припадає на 11 вересня.

Воздвиження Хреста Господнього

В знак пам’яті про страждання Спасителя на благо роду людського 27 вересня належить відмовитися від непісним їжі і провести час в молитвах і каятті за гріхи.

пісна їжа

суцільні седмиці

У православному календарі є 5 тижнів (тижнів), протягом яких не потрібно обмежувати себе в їжі по середах і п’ятницях:

  • 7.01.2019-18.01.2019 — Святки;
  • 18.02.2019-23.02.2019 — митаря і фарисея;
  • 4.03.2019-10.03.2019 — Масляна (сирний тиждень). Відмовитися потрібно тільки від м’яса;
  • 04.05.2019-4.05.2019 — Пасхальна;
  • 17.06.2019-23.06.2019 — Троїцька.

Дні поминання покійних

Ні в якому разі не можна забувати про пішли з життя рідних і близьких. У церковному календарі навіть є кілька днів, в які рекомендується приходити на могили родичів і вимовляти молитви про них. У 2019 батьківські дні припадають на:

  • 4, 23 і 30 березня;
  • 6 квітня;
  • 7 травня (Радоница), 9 травня (поминання покійних воїнів);
  • 15 червня (Вселенська Троїцька поминальна субота);
  • 2 листопада (Дмитріївська поминальна субота).

Відео: як правильно постити

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector