Зміст
Добридень! Підготуємося разом до Світлої Пасхи Христової! З докладним покроковим описом навчимося піч олександрійську паску?
Рецепт перевірений роками нашими бабусями і прабабусями. За відгуками домогосподарок, які перший раз готувалися до Великодня, результат виправдовує всі очікування!
Зручний процес приготування: ввечері ставиться опара, а вранці вже можна пекти паски. Випічка виходить смачною, ароматної, повітряної і в міру солодким.
Господині збільшують і зменшують порцію, орієнтуючись на вихід 4,5-5 кг пишних пасок з традиційного рецепту.
Олександрія, заснована Македонським в 332 році до нашої ери, стала світовим центром розквіту цивілізації. У стародавньому місті перемішалися мови і народи, змінювалися релігії від язичництва до мусульманства. Але одне залишалося незмінним — люди вірили в божественні, вічні і щедрі сили матінки-природи.
Паски з солодкого тіста стали піч ще за часів світанку язичницьких культів. У російських казках зустрічаються млинці і колобки, які уособлюють вічний рух сонця, а паски з давньої Олександрії символізують багаті будинки, набиті грошима і коштовностями (родзинки і цукати).
Олександрійська паску — класичний рецепт
Паски пекли на період весняного рівнодення, коли сніг з дахів вже сходив, а з-під білих снігових покривал з’являлися перші весняні квіти.
Для приготування великодніх пасок господині використовують схожі рецепти віденського або олександрійського тіста. По-іншому здобну випічку ще називають нічними пасками.
Рецепти схожі і, за відгуками домогосподарок, в результаті виходять солодкі, ніжні і повітряні великодні «будиночки».
Піч будемо багато і зустрінемо Пасху з багатим і щедрим столом.
Заздалегідь запасемося продуктами:
- 2 кг 500 г пшеничного борошна;
- 13 яєць;
- 1 кг сах.песка;
- пачка топленого молока — 1 л;
- 0,5 кг слів.масла;
- 150 г сухих дріжджів;
- склянка ізюму;
- півсклянки цукатів;
- 3 ст.л. коньяку;
- по 1 ч.л. солі і ванілі.
Процес приготування з фото сподобається всім домогосподаркам, а результат обов’язково порадує нетерплячих ласунів-дітлахів.
З вечора заготовив опару.
У великій мисці змішаємо 10 яєць і 3 жовтки, а 3 білка знадобляться для приготування «даху» з гоголя-моголя. Додамо до яєць цукор, тепле пряжене молоко, розім’яті пальчиками дріжджі і м’яке вершкове масло. Ретельно перемішати всі продукти і залишимо опару на 10-12 годин при кімнатній температурі.
У великій мисці змішаємо 10 яєць і 3 жовтки, а 3 білка знадобляться для приготування «даху» з гоголя-моголя. Додамо до яєць цукор, тепле пряжене молоко, розім’яті пальчиками дріжджі і м’яке вершкове масло. Ретельно перемішати всі продукти і залишимо опару на 10-12 годин при кімнатній температурі. | |
Вранці подогреем коньяк і через 10 хвилин влити його в тісто, туди ж відправимо сіль, ваніль і борошно. | |
Ізюм та інші улюблені сухофрукти необхідно промити гарячою водою, а потім разом з цукатами закинути до решти інгредієнтів. | |
Вимішуємо тісто до однорідної в’язкої консистенції. Щоб маса не липнула до рук, бажано змастити долоні рослинним маслом. | |
Накриваємо тісто рушником і чекаємо збільшення в 2-2,5 рази. За цей час підготуємо формочки. Дно залізних кошичків змажемо маслом, а стінки залишимо сухими, тоді тісто краще підніметься. | |
Наповнюємо формочки тестом на 1/3 частину і залишаємо на 20-30 хвилин для збільшення в об’ємі. | |
Духовку розігріваємо до 200 градусів і ставимо заготовки на випічку. Через 10 хвилин знижуємо температуру до 180 градусів і чекаємо ще 30 хвилин. |
Перевіряємо готовність пасок дерев’яною паличкою і викладаємо формочки на бочок. Протягом 10-15 хвилин крутимо теплі баночки і не даємо випічки осісти.
Остигнули паски дістаємо з формочок і оформляємо білі дахи. Для проби нарізаємо один будиночок на порційні шматочки, і роздаємо свіжу випічку зачекалися дітлахам.
Як правильно готувати олександрійське тісто для пасок?
Початківцям домогосподаркам необхідно зрозуміти, як готувати олександрійське тісто для пасок, а ще неодмінно навчитися з ним «домовлятися».
Замішане на сухих дріжджах тісто стає живим, рухливим і дихаючим, і важливо звертатися з ним ніжно, терпляче і ласкаво.
Готувати паски потрібно зі світлими думками та щирими бажаннями, тоді вони обов’язково збудуться, а випічка вийде смачною і по-справжньому корисною!
Для покрокового рецепта знадобляться звичайні продукти:
- 1 кг 200 г просіяного пшеничного;
- ½ л молока;
- півкіло сах.песка;
- пачка слив. масла;
- 5 яєць плюс 2 жовтки;
- 100 г дріжджів;
- півсклянки вимоченої родзинок;
- 2 ст.л. коньяку;
- по 1 ч.л. солі і ваніліну.
Приготуємо пишну опару. У великій чашці збити яйця з цукром, туди ж додамо розм’якшене вершкове масло і розведені в молоці дріжджі.
Однорідну суміш накриємо плівкою і залишимо в теплому місці на ніч. Вранці додамо в опару борошно, сіль, ванілін, коньяк і родзинки. Спочатку вимішуємо тісто в борошні, а потім змащуємо руки соняшниковою олією і ділимо масу на порційні колобки.
Паперові формочки бажано присипати борошном, а залізні і силіконові всередині змастити вершковим маслом. Тестом заповнюємо форми на 1/3 об’єму і залишаємо на 1 годину для підйому.
Випікаємо пасочки в духовці при t = 180 градусів 35-40 хвилин, охолоджуємо на боці, а потім виймаємо з формочок.
Для наочності дорогим читачам відеорецепт, де добра господиня умілими руками готує пишне олександрійське тісто і пече смачні розсипчасті паски.
Пишний олександрійський кулич в хлібопічці
Іноді корисно урізноманітнює традиційну паску, і спекти пасочки на різні смаки.
Готувати будемо в хлібопічці і виберемо винятковий рецепт з родзинками і лимоном.
- Замісити тісто на сухих дріжджах в ємності універсальної хлібопічки.
- Закладаємо інгредієнти в правильній послідовності: 2 ч.ложки дріжджів, 0,5 кг борошна, півсклянки цукру, дрібку солі, 2 яйця, 100 г м’якого вершкового масла, цедру одного лимона і неповна склянка теплого молока.
- В кінці закидаємо півсклянки розм’якшеного окропом родзинок.
- Включаємо режим «Тісто» і чекаємо збільшення маси в об’ємі. Злегка обминали грудочку і випікаємо паску на програмі «Французький хліб» протягом 1 години.
Порада! Щоб приготувати ідеальну глазур, досить змішати 5 ст. ложок цукрової пудри і 1 ст. ложку лимонного соку. Вийде красиво, ароматно і смачно! Паски з олександрійського тіста: це просто бомба!
У Страсний тиждень перед Світлим Великоднем господині готуються до свята. У будь-який день, крім п’ятниці, можна пекти паски та різноманітну здобну випічку.
Рецепт олександрійськї паски на топленому молоці — це просто бомба
Великдень виходить легкої і повітряної з приємним вершковим смаком. За канонами християнське свято зустрічають багатим щедрим столом, а випічки заготовляють так багато, що можна нагодувати не тільки рідних і близьких, а й роздати сусідам і малозабезпеченим сім’ям.
Заздалегідь запасаємося продуктами:
- 2 кг просіяного пшеничного;
- 10 яєць плюс 3 жовтки;
- 850-900 г сах.песка;
- 1 л топленого молочка;
- ½ кг сл.масла;
- 120 г свіжих дріжджів;
- 220 г вимоченої в окропі родзинок;
- 2 ст. л. коньяку;
- 1 ч. Л. солі;
- 2 пакетика ванілі.
За традицією олександрійське тісто починають готувати з опари.
- Замішують яйця з цукром, не доводячи до білої пінки, додають м’яке вершкове масло і розведені в тепленьке топленому молоці дріжджі.
- Однорідну масу накривають рушником і залишають на кухні, на 12 годин.
- Вранці зі словами щирої молитви пора піч красиві пишні паски! В опару вводимо просіяне борошно, родзинки, коньяк, сіль і ваніль. З добрими думками замішуємо липке тісто, трохи густіше, ніж на оладки і залишаємо його на кухні під рушником на 1,5-2 години.
- Змащуємо долоні рослинним маслом і формуємо із загальної маси маленькі колобки.
Заповнюємо змащені формочки на 1/3 об’єму і даємо тесту піднятися. Пишні заготовки відправляємо в духовку і випікаємо при t = 180 градусів 35-40 хвилин.
На закінчення, до задоволення клопітливих господинь, відеорецепт приготування пасок, булочок і пиріжків з вишнею.
Захоплюючий процес роботи з тестом і випічки рум’яної здоби обов’язково сподобається всім без винятку. Раджу поділитися ссилочку в соціальних мережах і запросити друзів для перегляду корисних і смачних рецептів.
Буду рада радам, відгуками і коментарям! Заходьте в гості знову і знову!