Новорічний стіл повинен рясніти стравами, оскільки вважається, чим багатша застілля, тим більш вдалим буде наступаючий рік. Ось чому багато господинь починають думати про меню за кілька місяців і включають в нього як мінімум одне гаряче блюдо, пару закусок, кілька салатів і обов’язково десерт.
Основні страви
За східним календарем 2020 році захищає металева Щур. Гризун невибагливий в їжі, тому на гаряче можна подати і рибу, і м’ясо, і курку, і овочі.
овочева лазанья
Вам будуть потрібні:
- морква — 3 шт .;
- помідори — 3 шт .;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.
- цукіні — 1 шт .;
- перець болгарський -1 шт .;
- листи для лазаньї — 350 г;
- оливкова олія — 4 ст. л .;
- томатна паста — 1 ст. л .;
- часник — 2 зубчики;
- сир сирний — 150 г;
- сир твердих сортів — 130 г;
- шпинат — 1 пучок;
- базилік — 1 невеликий пучок;
- спеції — за смаком.
Спосіб приготування:
- Морква, цукіні і перець миємо. Нарізаємо невеликими кубиками.
- У блендері до однорідного стану подрібнюємо помідори, олія оливкова і базилік.
- Нарізані кубиками овочі обсмажуємо на оливковій олії до появи золотистої скоринки, попередньо додавши до них трохи спецій.
- На завершення кладемо подрібнений шпинат.
- Після того, як підготовлені овочі охолонуть, подрібнюємо їх у блендері. Додаємо сирний сир. Перемішуємо.
- Збираємо блюдо. На дно форми для запікання викладаємо трохи томатного соусу, листя лазаньї, начинку, потім знову томатний соус, листи пасти. Чергуючи до тих пір, поки всі інгредієнти не опиняться в ємності. Останній шар — листя лазаньї.
- Посипаємо все тертим сиром. Відправляємо в духовку, прогріту до 180 градусів, на 40-50 хвилин. Готову лазанью ділимо на порційні шматки і прикрашаємо листям базиліка.
М’ясний рулет
Вам будуть потрібні:
- свиняча вирізка — 2 кг;
- шинка — 0,3 кг;
- яйця — 2 шт .;
- груші — 2 шт .;
- огірок солоний — 1 шт .;
- волоські горіхи — 1 склянка;
- біле вино;
- спеції;
- рослинна олія.
Спосіб приготування:
- М’ясо миємо. Обсушуємо.
- Маринуємо свинину в суміші вина і спецій протягом 2 годин.
- Гострим ножем розрізаємо м’ясо в формі книжки.
- Ядра волоського горіха обсмажуємо на сухій сковороді протягом 10 хвилин.
- Половину волоських горіхів і подрібнюємо в крихту і змішуємо з сирими яйцями до отримання однорідної маси.
- Відправляємо до яєць залишилися горіхи, груші, нарізані скибочками, і подрібнені огірочки.
- На м’ясо викладаємо слайси шинки, зверху — яєчно-горіхову начинку.
- Загортаємо рулетом. Фіксуємо кулінарною ниткою.
- Змащуємо зверху соняшниковою олією.
- Обертаємо харчовою плівкою і залишаємо на чверть години.
- Після закінчення зазначеного часу відправляємо рулет в духовку, прогріту до 180 градусів, на 1 годину. У процесі запікання не зайвим буде періодично поливати рулет соком, що виділяється.
запечена свинина
Вам будуть потрібні:
- свиняча вирізка — 1 кг;
- майонез — 2 ст. л .;
- приправи — за смаком;
- овочі (броколі, морква, картопля, часник і т. п.) — для гарніру;
- оливкова олія.
Спосіб приготування:
- М’ясо миємо. Обсушуємо.
- Натираємо спеціями і майонезом.
- Брокколі моєму. Ділимо на суцвіття.
- Моркву чистимо. Ріжемо брусочками.
- Картоплю чистимо. Нарізаємо кубиками середнього розміру.
- До овочів додаємо спеції і рослинне масло. Перемішуємо.
- М’ясо і овочі викладаємо на деко і відправляємо в духовку на півтори години.
Індичка в духовці
Вам будуть потрібні:
- індичка — 1 тушка вагою 5 кг;
- масло рослинне — 40 мл;
- сіль велика — 200 г;
- цукор — 100 г;
- бульйон (овочевий або курячий) — 3,5 л .;
- вода — 3,5 л;
- лід — 1 стакан;
- шавлія, чебрець, орегано, розмарин, прованські трави — по 1 ч. л .;
- виноград, яблука та / або апельсини — для начинки.
Спосіб приготування;
- У бульйон кладемо перераховані в списку трави, сіль і цукор.
- На повільному вогні Томім протягом 10 хвилин після закипання.
- Індичку моєму. Обсушуємо.
- Викладаємо її у велику ємність.
- Заливаємо остиглим бульйоном, водою і кладемо кубики льоду. Ми залишаємо на 10 годин у прохолодному місці. Слідкуйте за тим, щоб тушка була повністю занурена в маринад.
- Замариновану індичку після закінчення зазначеного часу промиваємо водою. Обсушуємо. Начиняємо шматочками фруктів і / або виноградом.
- Викладаємо птицю на деко. Змащуємо рослинним маслом. Вливаємо півлітра води.
- Відправляємо в духовку, прогріту до 230 градусів.
- Через півгодини зменшуємо температуру до 180 градусів і запікаємо до повної готовності. Загальний час розраховується за формулою 40 хвилин на кожен кілограм ваги. Про те, що птах готова говорить прозорий сік, який виділяється, якщо проткнути тушку шпажкою.
- Перед подачею індичку варто потримати під фольгою півгодини. Потім викласти на блюдо і прикрасити за бажанням.
запечена короп
Вам будуть потрібні:
- короп — тушка вагою приблизно 2 кг;
- цибуля ріпчаста — 1 шт .;
- печериці — 200 г;
- лимон — 1/2 шт .;
- зелень (петрушка або інша) — за смаком;
- масло рослинне;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Цибулю чистимо. Нарізаємо півкільцями.
- Гриби чистимо. Дрібно рубаємо.
- Пасеруємо цибулю. Виймаємо.
- У тому ж маслі до м’якості обсмажуємо гриби.
- До овочів відправляємо посічену зелень і спеції. Перемішуємо.
- Рибу миємо. Потрошимо. Видаляємо зябра.
- Натираємо коропа спеціями і фаршируємо приготованою начинкою. Скріплюємо краю зубочистками або зшиваємо.
- Зовні в тушці робимо надрізи і вставляємо в них скибочки лимона і скроплюємо її цитрусовим соком.
- Відправляємо в духовку. Готуємо при температурі 200 градусів 25 хвилин.
салати
Крім гарячого на святковому столі повинен бути салат, бажано не один. Радимо не обмежуватися стандартними Олів’є і оселедець під шубою, адже є й інші цікаві і не менш смачні рецепти.
Ялинкова іграшка
Вам будуть потрібні:
- шинка — 200 г;
- яйця, зварені круто, — 4 шт .;
- сир «Голландський» — 100 г;
- горіхи волоські — 5 шт .;
- яблуко (сорти Симиренка) — 1 шт .;
- часник — 2 зубчики;
- петрушка — 1 пучок;
- майонез — 4 ст. л .;
- сіль і чорний перець;
- зерна граната.
Спосіб приготування:
- Ядра волоського горіха подрібнюємо в блендері.
- Шинку ріжемо соломкою.
- Сир натираємо на крупній тертці.
- Яйця чистимо. Відокремлюємо 2 білки. Залишки натираємо на крупній тертці.
- Листя петрушки моєму. Обсушуємо. Дрібно рубаємо.
- Яблуко натираємо на тертці. Змішуємо з іншими продуктами.
- Часник чистимо і пропускаємо через прес. Відправляємо в салат. Солимо. Перчимо. Заправляємо майонезом. Ретельно перемішуємо.
- На плоску тарілку або блюдо викладаємо салат у формі півсфери.
- Посипаємо тертими білками.
- Декоруємо гранатом або за бажанням (кукурудзою, горошком, зеленню або жовтком).
Червона Шапочка
Вам будуть потрібні:
- картопля відварна — 2 шт .;
- морква варена невеликого розміру — 2 шт .;
- яйця, зварені круто, — 3 шт .;
- куряче філе відварне — 200 г;
- сир — 100 г;
- горіхи волоські — 50 г;
- майонез;
- спеції;
- зерна граната.
Спосіб приготування:
- Картоплю чистимо. Натираємо на тертці. Викладаємо на тарілку. Заправляємо спеціями. Змащуємо майонезом.
- Курку ріжемо кубиками і викладаємо на картоплю. Солимо, перчимо і змащуємо майонезом.
- Горіхи рубаємо. Викладаємо на курку.
- Сир натираємо на тертці. Невелика кількість прибираємо в сторону, він буде потрібно для прикраси, решту розподіляємо на горішках. Змащуємо майонезом.
- Тепер черга тертої моркви.
- Завершальний шар — натерті на тертці яйця.
- Рясно змащуємо салатик зверху майонезом, надаючи салатик форму шапки.
- Декоруємо зернами граната, а «хутряну галявину» і «помпон» виготовляємо з сиру.
- Прибираємо на деякий час салатик в холодильник для просочення.
куранти
Вам будуть потрібні:
- печериці — 200 г;
- шинка — 150 г;
- сир твердих сортів — 100 г;
- помідори — 2 шт .;
- часник — 2 зубчики;
- масло рослинне;
- майонез;
- сіль перець;
- морква.
Спосіб приготування:
- Гриби нарізаємо кубиками. Обсмажуємо.
- До грибів додаємо порубаний лук. Смажимо ще 5 хвилин. Знімаємо з вогню.
- Помідори миємо. Ріжемо кубиками. Відправляємо до остиглим обсмаженою овочам.
- Шинку нарізаємо невеликими шматочками.
- Змішуємо всі інгредієнти. Кладемо пропущений через прес часник, спеції і майонез. Перемішуємо.
- Викладаємо на блюдо. Посипаємо тертим сиром. З моркви вирізаємо циферблат.
вегетаріанський олів’є
Вам будуть потрібні:
- картопля — 3 шт .;
- огірки солоні — 2 шт .;
- морква — 1 шт .;
- зелений горошок — 100 г.
Для соусу:
- сметана — 200 г;
- масло рослинне — 30 г;
- сік лимона — 1 ч. л .;
- гірчиця — 1 ч. л .;
- чорна індійська сіль, перець чорний, куркума — за смаком.
Спосіб приготування:
- Картоплю і моркву відварюємо до готовності. Чистимо. Ріжемо кубиками.
- Огірки миємо. Нарізаємо кубиками.
- Змішуємо овочі. Додаємо горошок.
- З’єднуємо інгредієнти для соусу. Заправляємо салат. Відразу подаємо до столу.
закуски
На додаток до салатів на столі має бути присутня хоча б одна закуска. Краще подавати порційні.
бурякові ялинки
Вам будуть потрібні:
- буряк невеликого розміру — 6 шт .;
- бринза м’яка — 150 г;
- авокадо 1 — шт .;
- лимон — 1 шт .;
- часник — 2 зубчики;
- сметана густа — 1 ч. л;
- сіль перець;
- зелень.
приготування:
- Буряк відварюємо. Чистимо. Нарізаємо кільцями товщиною 0,5 см. Солимо.
- Бринзу змішуємо з цедрою, подрібненим часником і спеціями.
- Авокадо чистимо. Додаємо пару крапель соку лимона, сметану і чорний перець. Пюріруем.
- Кожне колечко буряка змащуємо начинкою (у нас, як ви зрозуміли, 2 види).
- При бажанні крем можна отсаживать за допомогою кондитерського мішка.
- Формуємо ялинки. Скріплюємо шпажками. Прикрашаємо зеленню.
Готувати таку закуску слід за півгодини до подачі на стіл!
З червоною рибою
Вам будуть потрібні:
- лосось слабосоленої — 150 г;
- сир сирний — 150 г;
- огірок маринований — 1 шт .;
- петрушка.
Вам будуть потрібні:
- Огірки ріжемо кубиками.
- Змішуємо з сирним сиром.
- Рибу ріжемо тонкими слайсами і викладаємо їх на харчову плівку суцільним шаром.
- На рибку розподіляємо сирну масу з огірками.
- На сир викладаємо листочки петрушки.
- Звертаємо рулетом. Прибираємо на годину в холодильник.
- Нарізаємо готовий рулет на шматочки. Подаємо до столу.
Холодець з риби
Вам будуть потрібні:
- риба — 2 тушки;
- рибні хвости і голови — 1 кг;
- морква — 2 шт .;
- цибуля ріпчаста — 2 шт .;
- горошок і кукурудза консервовані — по 3 ст. л .;
- желатин;
- сіль, листя лавра, перець горошком.
Спосіб приготування:
- Цілі тушки риби, хвости і голови моєму.
- Овочі чистимо.
- Складаємо все в каструлю. Заливаємо холодною водою. Додаємо сіль, горошки чорного перцю, лавровий лист.
- Варимо протягом півгодини після закипання на помірному вогні, періодично знімаючи пінку.
- Рибу виймаємо з бульйону.
- Овочі, голови і хвости варимо ще чверть години.
- Проціджуємо бульйон. При необхідності солимо.
- Всипаємо желатин. Кількість порошку розраховується за формулою 3 столові ложки на літр бульйону.
- На дно глибокої тарілки наливаємо трохи бульйону. Укладаємо подрібнену моркву. Шматочки рибного філе. Горошок і кукурудзу.
- Акуратно вливаємо бульйон, наповнюючи тарілочку.
- Прибираємо в холодильник мінімум на 3 години.
- Перед подачею на стіл ємність занурюємо в гарячу воду на кілька секунд, а після перевертаємо і викладаємо вміст на плоску тарілку.
Десерти
Неможливо уявити святкове застілля без десерту. Торт, печиво або незвичайна подача фруктів обов’язково стануть його окрасою.
Фруктова ялиночка
Вам будуть потрібні:
- ківі, полуниця, мандарини, виноград;
- ананас;
- яблуко — 1 шт .;
- морквина — 1 шт .;
- зубочистки.
Спосіб приготування:
- У яблука зрізаємо верхівку, встановлюємо його на плоске блюдо.
- Морква (бажано брати довгу) чистимо і за допомогою шпажки вертикально фіксуємо в центрі яблука. Це буде «стебло» нашої фруктової композиції.
- У хаотичному порядку в морква, немов гілочки, вставляємо зубочистки.
- Ягоди моєму.
- Ківі нарізаємо кільцями не сильно тонкими.
- З ананаса за допомогою вирубок для печива вирізаємо зірку, а також чоловічків, сніжинки або т. П.
- Мандарини ділимо на часточки.
- Підготовлені ягоди і фрукти насаджує на зубочистки.
- На верхівку поміщаємо зірку. Готово!
Імбирне печиво
Вам будуть потрібні:
- борошно — 250 г;
- цукор тростинний — 80 г;
- масло вершкове — 70г;
- яйце — 1 шт .;
- какао-порошок — 1 ст. л .;
- імбир мелений — 1 ч. л .;
- свіжий імбир тертий — 1 ч. л .;
- кориця мелена — 1 ч. л .;
- гвоздика мелена — 1/2 ч. л .;
- сода — 1/2 ч. л.
Для глазурі:
- цукрова пудра — 250 г,
- білок великого яйця — 1 шт. ;
- тепла вода — 2-3 ст. л .;
- лимонний сік — 1 ст. л .;
- харчові барвники, кондитерські посипання, їстівні намистини і т. п.
Спосіб приготування:
- Масло кімнатної температури ріжемо кубиками.
- Додаємо цукор і яйця. Збиваємо міксером до білої пишної маси.
- Всипаємо всі сухі інгредієнти. Замішуємо тісто, використовуючи міксер.
- Обертаємо тісто харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на годину.
- Охолоджене тісто розгортаємо в пласт товщиною близько 7 мм.
- Вирубками вирізаємо печива. Викладаємо їх на килимок для випікання.
- Відправляємо в духовку, прогріту до 180 градусів, на 10 хвилин.
- У чаші міксера з’єднуємо інгредієнти для глазурі. Збиваємо протягом 10 хвилин. За бажанням вливаємо барвники.
- Викладаємо в кондитерський мішок і розписуємо печиво. При необхідності декоруємо кондитерськими посипаннями.
- Після того як глазур захолоне, можна знімати пробу.
морквяний торт
Вам будуть потрібні:
- борошно пшеничне — 340 г;
- цукор — 300 г;
- морква терта — 275 г;
- масло рослинне без запаху — 240 мл;
- горіхи волоські — 10 шт .;
- яйця — 4 шт .;
- сода — 5 г;
- розпушувач — 4 г;
- кориця мелена — 1,5 ч. л .;
- горіх мускатний мелений — 1 ч. л .;
- цедра апельсина — за бажанням.
Для крему:
- вершки максимальної жирності — 100 мл;
- крем-чіз — 500 г;
- цукрова пудра — 70 г.
Спосіб приготування:
- Цукор збиваємо з рослинним маслом.
- Поступово в масу додаємо яйця. Кожен раз ретельно збиваючи. У результаті повинна вийти біла густа маса.
- В окремо мисці з’єднуємо сухі інгредієнти. Перемішуємо вінчиком, насичуючи киснем.
- Об’єднуємо суміші. Замішуємо повітряне тісто.
- Кладемо порубані горіхи і цедру.
- Моркву чистимо. Натираємо на дрібній тертці або пропускаємо через м’ясорубку, встановивши найдрібнішу сіточку.
- Віджимаємо зайвий сік і відправляємо морква в тісто. Перемішуємо.
- Перекладаємо тісто в форму для випічки діаметром 20 см, попередньо дно її потрібно застелити пергаментом, а боки змастити маслом.
- Відправляємо в прогріту до 170 градусів духовку на годину.
- Готовий корж охолоджуємо на решітці. Після розрізаємо за допомогою нитки на 4 пласта однакової висоти.
- Охолоджені вершки збиваємо до міцних піків.
- Вводимо поступово цукрову пудру і крем-чіз.
- Змащуємо коржі кремом. Збираємо торт і прикрашаємо за бажанням. Перед подачею десерт повинен настоятися, тому на кілька годин відправляємо його в холодильник.
напої
Родзинкою свята стануть незвичайні напої. Шампанське, сік, вино — це класика, але якщо ви бажаєте здивувати гостей, то подайте приготовані вами оранчелло, крюшон і / або глінтвейн.
Оранчелло
Вам будуть потрібні:
- апельсини — 4 шт .;
- цукор — 4 ст. л .;
- горілка високої якості — 0,5 л.
Спосіб приготування:
- Апельсини ретельно миємо. Обсушуємо.
- Знімаємо цедру (тільки помаранчеву частину). Заливаємо її горілкою. Закупорюємо. Прибираємо на тиждень в темне місце. Щодня напій треба збовтувати.
- Апельсини складаємо в герметично закривається ємність і відправляємо в холодильник.
- Після закінчення зазначеного часу настоянку проціджують.
- З апельсинів вичавлюємо 350 мл соку.
- У сік всипаємо цукор. Нагріваємо на помірному вогні до розчинення цукру. Чи не кип’ятимо!
- Проціджуємо апельсиновий сироп і змішуємо його з ароматною настоянкою.
- Готовий напій розливають по пляшках. Прибираємо в темне місце.
- Через мінімум 3 дні можна пробувати. Пити охолодженим.
крюшон
Вам будуть потрібні:
- міцний чай зі смаком бергамоту — 1 л .;
- шампанське напівсолодке високої якості — 750 мл;
- коньяк високої якості — 50 мл;
- цукор тростинний — 170 г;
- апельсини — 2 шт.
Спосіб приготування:
- Апельсини ретельно миємо. Обсушуємо. Нарізаємо тонкими кільцями. Викладаємо в вазу для крюшону.
- Всипаємо цукор. Перемішуємо. Ми залишаємо на півгодини.
- Вливаємо холодний чай і коньяк. Прибираємо в холодильник до тих пір, поки все не зберуться за святковим столом.
- Перед подачею додаємо в ємність холодну шампанське і розливаємо напій по красивих склянках.
глінтвейн
Вам будуть потрібні:
- червоне вино напівсолодке — 700 мл .;
- цукор — 6 ч. л .;
- лимон — 1/2 шт .;
- кориця мелена — 1 ч. л .;
- горіх мускатний — 1/3 ч. л .;
- кориця — 3 палички;
- імбир свіжий — 3 см;
- аніс — 3 зірочки;
- кардамон — 3 зернятка;
- гвоздика — 2 бутона;
- перець духмяний — 3 горошини.
Спосіб приготування:
- Імбир чистимо. Нарізаємо тонкими пластинками.
- З лимона знімаємо цедру. М’якоть нарізаємо півкільцями.
- Цукор змішуємо з меленою корицею і іншими сухими інгредієнтами.
- Заливаємо все вином і ставимо на повільний вогонь.
- Нагріваємо до 80 градусів. Накриваємо кришкою. Знімаємо з плити.
- Наполягаємо напій чверть години. Проціджуємо.
- Розливаємо по склянках і пригощаємо гостей.
Думаємо, тепер ви з легкістю складете меню новорічного столу, а докладені до рецептів фото зроблять процес створення кулінарних шедеврів простіше.