Зміст
Добрий день. Як приготувати кролика, щоб м’ясо було соковитим і м’яким. Кролик — не надто поширений продукт, нечасто зустрічається на наших столах. А даремно! Блюдо з дієтичного м’яса корисне і смачне!
Є багато способів готування м’яса кролика, в поєднанні з різними продуктами, в духовці, в мультиварці, в скороварці. Ви напевно знайдете відповідний. А я, наскільки зможу, допоможу, поділившись інформацією.
Як приготувати кролика в духовці, щоб м’ясо було соковитим і м’яким
Кролик кролику ворожнеча. Найбільш смачне і ніжне м’ясо у молоденького тваринного, якому майже 5 місяців.
Воно складається з м’язів, жиру майже немає. Особливість м’яса кролика: м’язи і жир практично ніколи не змішуються, тому воно щільне. Зазвичай тушка важить приблизно півтора кілограма. Чим більше вага, тим дорослішими кролик. Додатковий критерій — колір м’яса. Біло-рожевий відтінок з віком стає темніше.
підготуємо м’ясо
Тушку потрібно розділити на дві частини по поперековій хребця. Нижню добре запікати і смажити, в ній сполучної тканини мало. Верхню частину краще гасити (в вершках, вини, сметані), варити або робити з неї рагу. Цілком кролика готують, але за смаковими якостями страви з цілої тушки поступаються, приготованим з різних частин окремо.
Незважаючи на свою ніжність, кроляче м’ясо потребує тривалого вимочування (від 2 до 5 годин залежно від розміру тушки) або маринуванні. Завдяки попередньої підготовки м’ясо стає більш ніжним і приємним на смак. Вимочують тушку в воді, сироватці, молоці.
В якості маринаду використовують біле вино (воно добре прибирає специфічний запах і смак), винний оцет, сметану, оливкова олія, мінеральну воду зі спеціями (лавровий лист, часник, перець, цибуля). Прекрасно відтіняють і збагачують смак страв з кролика розмарин, чебрець, гвоздика, базилік, орегано.
Підбір посуду
Для запікання чудово підійде качатницю, для смаження — сотейник, сковорода або казан, для варіння — звичайна емальована каструля.
Кролик в духовці з картоплею і сметаною
Багато продуктів в поєднанні зі сметаною незрівнянні. А кролик в сметані — справжні ласощі. Один рецепт для духовки привернув мою увагу своєю простотою.
Отже, крім самого кролика (вагою приблизно кілограм), нам знадобиться:
- 200-250 г сметани;
- дві, три цибулини (в залежності від розміру);
- 120 г борошна;
- 100 г. слив. масла;
- два лавр. листочка;
- сіль, приправи і перець за смаком.
готуємо:
- Тушку розділити на порції, промити. Посипати приправами, залити водою і залишити на п’ять годин маринуватися.
- Прибравши серветкою надлишки рідини, обкатати м’ясні шматочки в борошні.
- Прогріти сковороду і підсмажити м`ясце в маслі до рум’яної скоринки.
- Додати окремо обсмажену цибулю.
- Залити водою (яку використовували для маринування), тушкувати до її випарювання.
- Додати до відварного м’яса спеції, залити сметаною, прибрати утятницу в духову шафу (200 градусів).
Сметана підрум’янилася? Страва готова! Подавайте з відвареною картоплею.
Як приготувати кролика з майонезом
Любителям пива в якості альтернативи копченим продуктам, запропонуйте на пробу кролика в пиві. Є різні рецепти приготування кролятини в пінному напої. Запропоную один.
Буде потрібно:
- тушка кролика;
- перець і чорний, і червоний;
- майонез — три ст. ложки;
- цибулина;
- універсальна приправа до м’яса;
- раст. масло — чотири ст. л .;
- пиво — ½ літра;
- фольга харчова.
Діємо так:
- Промиту кролячу тушку розділити на шматочки.
- Додати цибулю, майонез, перець або іншу приправу, добре перемішати і дві години не чіпати.
- В добре прогрітому маслі обсмажити до скоринки м’ясні шматочки.
- Додати в казан лук з маринаду, залити все пивом, поставити в духовку (t — 200 МЉС) на одну годину, накривши фольгою.
- Фольгу видалити і ще 30 хвилин томити блюдо в духовці.
Готуємо кролика в мультиварці: рецепт з часником
Приготувати кролика в мультиварці, щоб м’ясо було соковитим, просто. Рецепт з чорносливом зацікавив мене.
На два кілограми філе потрібно:
- 0,2 кг чорносливу (при необхідності попередньо замочити);
- три зубчики часнику;
- морква — 2 шт;
- цибуля — 2 шт;
- дві ст. ложки раст. масла;
- кетчуп — 3 ст. ложки (можна сметани або майонезу);
- 1,5 чайної ложечки гірчиці;
- за смаком — сіль, спеції.
Готуємо так:
- Прогріти масло в мультиварці.
- Помішуючи обсмажувати в ньому 30 хвилин, нарізане на шматочки м’ясо. Підійде режим «Жарка», «Випічка».
- Овочі, очищені і нарізані, додати до м’яса і підсмажувати все ще хвилин десять.
- Додати води, щоб вийшло дві третини чаші. Змішати м’ясо з кетчупом (сметаною або майонезом), гірчицею і спеціями, посолити, перемішати.
Режим «Гасіння» встановити на одну годину. - Через півгодини гасіння додати чорнослив.
- Незадовго до готовності додати, вичавлений через прес часник.
Страва готова, кличте домочадців на обід. В мультиварці кролик вийде м’яким, смачним. На гарнір приготуйте картопля, рис, овочі.
Кролик в рукаві для запікання в сметанному соусі в духовці
Ще один спосіб приготувати м’ясо — запекти його в рукаві. На мій погляд, будь-яке м’ясо, приготоване в фользі, якщо його не перетримати, буде незрівнянно. Не виняток і кролик.
Підготуйте:
- кроляче м’ясо — одну тушку;
- масло оливи — 100-150 мл;
- сметану — грам 300;
- п’ять часникових зубчиків;
- стакан вина білого сухого;
- за смаком — перець і сіль, базилік
Готуємо так:
- Розділивши тушку на шматки і охолодивши їх, змастити маринадом (подрібнений часник, сіль, спеції і половину масла оливи). Надіслати м’ясо в холодильник на три-чотири години.
- На розігрітій сковороді змішати розтоплене вершкове масло і, оливкове, обсмажити м’ясні шматочки. Укласти їх в форму, в якій будете запікати.
- Соус робиться так: потримати вино в сковорідці кілька хвилинок на слабкому вогні і перемішати зі сметаною. Потім ще хвилини 3-4 згасити з сіллю і спеціями.
- Залити м’ясо соусом і запакувати в рукаві. У духовку поставити приблизно на півтори години (t — 200 МЉС).
Існує багато рецептів: кролик у вині, кролик в різних соусах, в духовці з картоплею, в скороварці, шашлик і рагу з кролятини. Всі рецепти з дієтичного м’яса не перелічити в одній статті.
Зі знанням справи вибирайте тушку, не шкодуйте часу на замочування, маринування …
Ну ось, мабуть, і все. Сподіваюся, ви знайшли рецепт коронного блюда.
Діліться статтею з друзями і повертайтеся на «Острівець позитиву» за новими рецептами!