Замислюєтеся яке блюдо приготувати на сімейний обід і святкова вечеря? Тоді картопляна запіканка з фаршем в духовці, допоможе вам.
За допомогою смачного і насиченого ласощі ви зможете швидко вгамувати голод, порадувати гостей другою стравою з гарніром одночасно.
Ви не є природженим кулінаром? Не поспішайте засмучуватися: приготувати запіканку нескладно. З покроковими рецептами впорається навіть новачок, а приголомшливий результат стане відмінною нагородою за ваші труди.
Необхідні інгредієнти:
Почати процес приготування потрібно з підготовки інгредієнтів. Для класичного рецепту запіканки з м’ясом і з сиром нам знадобляться:
- кілограм свіжої картоплі;
- півкіло м’ясного фаршу (краще всього підійде домашній);
- одна невелика цибулина;
- 100 грам м’якого сиру (раджу взяти «Голландський»);
- 2 яйця;
- 100 г борошна;
- спеції і сіль за смаком.
Кількість продуктів розраховане на приготування картопляної запіканки на сім’ю з 4-5 чоловік. Готування страви займе не більше години, тому коли гості вирішили несподівано вас відвідати, вони не застануть зненацька, запіканка готується оперативно.
Картопляна запіканка з фаршем в духовці — класичний рецепт
- Візьміть свіжий картопля, почистіть його і розріжте навпіл. Після чого варіть в злегка підсоленій воді до повного приготування.
- Дрібними кубиками наріжте цибулю. Смажте його на невеликому вогні до утворення золотистого кольору.
- Фарш обробляв, викладаємо на сковорідку. Перемішуємо зі смаженою цибулею. Готуйте фарш протягом 20 хвилин. Не забувайте доглядати за ним: в процесі інгредієнт може прилипнути до сковорідки, тому регулярно помішуйте його дерев’яною лопаткою.
- Зварену картоплю розімніть товкачем до утворення пюре. Після того, як вона злегка охолоне, додаємо яйця і трохи борошна. Перемішуємо все до утворення однорідної маси.
Порада! Ви можете приготувати страву без яєць, тоді воно вийде більш щільним.
Беремо витягнуту зручну форму для запікання, змащуємо її вершковим маслом. В якості першого шару викладаємо картоплю. Посипаємо його тертим сиром, кладемо фарш, повторюємо дії ще раз. Не забувайте акуратно розрівнювати шари ложкою. Ви отримаєте не тільки смачну, але і гарну запіканку.
Ставимо форму в розігріту до 170 градусів духовку приблизно на 50 хвилин. Стежимо за запіканкою, яка повинна покритися хрусткою золотий скоринкою.
Дайте страві трохи охолонути, розріжте і прикрасьте шматочками кропу. Подавайте на стіл на листі салату. Смачного!
Рецепт картопляної запіканки з грибами і сиром
Справжні гурмани гідно оцінять насичений смак картопляної запіканки з грибами. Для її приготування нам знадобляться:
- 300 г свіжих грибів (печериць);
- 70 г голландського сиру;
- 500 г м’ясного або курячого фаршу;
- 700 г картоплі;
- вершкове масло;
- головка цибулі;
- 100 г сметани;
- сіль і перець.
Приступаємо безпосередньо до готування страви. Готується воно практично за рецептом Анастасії Скрипкіної. Виходить ніжним і апетитним.
- Гриби нарізати тонкими скибочками, змішати їх з фаршем. Дрібно порізати цибулину з петрушкою і додати їх до попередніх продуктам.
- Почистити картоплю. Відварити її до стану готовності, потім потовкти товкачем, утворивши пюре.
- Натріть на тертці сир. Наріжте трохи вершкового масла.
- В довгу форму з краями викладіть масло, потім картопля. Посипте все сиром, покладіть фарш, потім знову картоплю. На завершення змастіть все сметаною.
- Закрийте блюдо. Випікайте в духовці при 210 градусах приблизно годину. Дочекайтеся утворення рум’яної скоринки. Сміливо пригощайте присутніх гостей ароматною запіканкою.
Рецепт приготування запіканки з фаршем і морквою
Оригінальний і креативний рецепт овочево-картопляної запіканки без сиру сподобається любителям незвичайних страв. В результаті у вас вийде ніжне, золотисте друге з тонким ароматом.
Нам потрібно взяти:
- 400 г м’ясного фаршу;
- 7 картоплин;
- 2 невеликих морквини;
- трохи вершкового масла;
- спеції і сіль;
- сметана;
- 1 цибулину;
- 2 яйця.
- Збийте яйце. Додайте трохи солі, змішавши цю масу з фаршем. Для насиченого смаку ви можете посипати все сумішшю з трав або спецій.
- Наріжте картоплю невеликими скибочками. Надішліть його варитися до повної готовності. Розімніть продукт до утворення пюре. Заправте його невеликою кількістю вершкового масла.
- Дрібно потріть моркву і змішайте її з двома ложками сметани, додавши петрушку, сіль. Частину, що залишилася сметану збийте з одним яйцем, посоліть. До речі, ви можете робити блюдо як з яйцем, так і без нього.
- У форму з високими краями викладаємо картопля, заправляємо невеликою кількістю сметани. Зверху поміщаємо фарш, потім моркву і останньої — знову картоплю.
- Поставте майбутню запіканку в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин.
Після приготування остудіть її і додайте трохи зелені для прикраси. Страва готова! Подавайте його, прикрасивши зверху «сонечком»: шматочком помідора, прикрашеного майонезним точками, з очима-маслинами.
Тепер ви знаєте, як здивувати гостей швидкої і смачною запіканкою з картоплею і м’ясом. Обов’язково рекомендуйте статтю своїм друзям — нехай вони теж дізнаються про цю чудову рецепті.
Хочете осягнути ще більше кухонних премудростей, підписуйтесь на мій блог, де я регулярно викладаю різні рецепти і кухонні Лайфхак. Бажаю удачі!