Як зустрічати Старий Новий рік 2020: традиції, прикмети, рецепти

Старий Новий рік 2020 року — Новий рік за юліанським календарем (за старим стилем). Настає в ніч з 13 на 14 січня. У Росії традиція відзначати старий Новий рік виникла після введення в 1918 році григоріанського календаря, в результаті чого всі дати змістилися на 13 днів.

Вперше григоріанський календар був введений Папою Римським Григорієм XIII в католицьких країнах 4 жовтня 1582 року. Він заснований на циклічному обертанні Землі навколо Сонця. Григоріанський календар використовується в більшості країн світу.

Мало хто про це знає, але різниця між юліанським і григоріанським календарями з кожним століттям стає все більше.

Зараз різниця становить 13 днів, але пройде ще 83 роки і з 1 березня 2100 року вона доросте до 14 днів. І якщо до того часу люди не придумають інший варіант літочислення, то з 2101 року православне Різдво і Старий Новий рік святкуватимуть на день пізніше.

Крім країн, що входили до складу СРСР, Старий Новий рік відзначають жителі: Алжиру; Тунісу; Греції; Румунії; Сербії; Чорногорії; Швейцарії; Марокко.

Старий Новий рік 2020: що готувати на стіл

В ніч з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий рік — додаткове свято, який виник в результаті зміни літочислення. Переддень Нового року називали Щедрий вечір.

Під Старий Новий рік було прийнято всією сім’єю ліпити вареники з сюрпризом і гадати на майбутній рік. Що в варенику з сюрпризом потрапить — тому і бути в наступаючому році.

У Новий рік прийнято було готувати безліч страв: при тому цінувалося, якщо вони різноманітні і ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим обіцяв бути наступний рік. На чолі столу, як і в Різдво, стояли кутя (кутя) і узвар.

Традиційний новорічний стіл був багатий різноманітними виробами з тіста: млинцями (які є символом сонця і благополуччя), книшами, калачами і паляницями (теж символами благополуччя, адже чим краще і рум’яні випічка, тим більше щастя в новому році), варениками з різними начинками ( м’ясом, сиром, маком).

Вареники подавали до столу з сюрпризами: всередину кожного вареника додавали різні незвичайні начинки. Якщо комусь попадалася борошно — це до муках, квасоля — до дітей, гудзик — до обновці, цукор — до хорошого життя, сіль — до важкого життя, перець — до несподіванок, мотузочок — до дороги, копієчка — до грошей.

Головне: не забудь попередити гостей, що вареники з сюрпризами, щоб уникнути неприємностей на зразок поламаних зубів.

Детальніше про те які бувають начинки для вареників з сюрпризами і їх значення списком читайте в нашій статті.

Як зустрічати Старий Новий рік 2020

Рецепти святкових страв на Старий Новий рік 2020

Картопля по-селянськи»

Для приготування картоплі «За-селянськи» нам знадобляться такі інгредієнти:

  • картопля — 600 грам
  • копчена свиняча грудинка — 300 грам
  • часник — 4 зубчики
  • рослинна олія

Як приготувати картоплю по-селянськи на сковороді:

Картопля для цієї страви вибирайте не великий, а краще взагалі невеликий, розміром з м’ячик для пінг-понгу. Картоплю ретельно промиваємо і ставимо варитися в підсоленій воді до напівготовності. Потім очищаємо.

Копчену грудинку нарізаємо (її можна сміливо замінити беконом або ж простим салом, буде не менш смачно). Не варто різати занадто тонко — ми ж не хочемо, щоб вийшли шкварки.

Свинячу грудинку необхідно злегка обсмажити. Для цього добре нагрійте сковороду, злегка змастіть рослинною олією.
На гарячу сковороду викладаємо шматочки грудинки. Обсмажуємо її до золотистої скоринки. Знімаємо з сковороди.

Чотири зубчики часнику очищаємо і плоскою стороною ножа розчавлює. У тому жирі, який залишився після смаження м’яса, обсмажуємо часник. Слідкуйте, щоб часник ні в якому разі не підгорів. Після обсмажування часник викидаємо.
Картопля обсмажуємо на ароматному жирі до золотистого кольору.

Споліскуємо свіжі огірочки з помідорами, щоб подати їх разом з картоплею «За-селянськи».
Насолоджуємося! Смачного!

Смачні вареники з картоплею

Вареники з картоплею — покроковий рецепт з фото

Домашні вареники незрівнянно краще магазинних напівфабрикатів: і смачніше, і крупніше, і красивіше!
Продукти для вареників з картоплею:

  • Для тіста: 2 склянки борошна;
  • 1 склянку окропу;
  • ¼ ч.л. солі.
  • Для начинки: 4-5 середніх картоплин;
  • 1 цибулина;
  • Соняшникова олія;
  • Сіль перець.

Як приготувати вареники з картоплею:

Інгредієнти для вареників з картоплею

Спочатку зробимо картопляну начинку.

Якщо у Вас є вчорашнє картопляне пюре — відмінно! Значить, приготування начинки спрощується в два рази, і пюре перетвориться в нове блюдо, як у випадку з картопляними зразами.

Якщо пюре немає, то очищаємо і моєму 5-6 картоплин, ріжемо шматочками і відварюємо до готовності. Поставте вариться картопля

Начинка для вареників з картоплі
Поки вариться картопля, дрібно ріжемо цибулю, висипаємо на сковороду з розігрітим соняшниковою олією. Найсмачніший цибулю для начинки і підливи до вареників — НЕ сируватий, але і не зашкваренний до стану вугіллячок, а рум’яна-золотистий. Щоб такий вийшов, чи не відволікаємося, а, регулярно помішуючи, обсмажуємо цибулю на вогні трохи більше середнього. обсмажте цибулю

Начинка для вареників з картоплі і цибулі
Тим часом картопля стала м’якою. Зливаємо відвар в каструльку і перетворюємо картоплю в пюре. Додаємо трохи картопляного відвару, щоб начинка була не сухий.

Начинка для вареників

Додаємо в картоплю половину обсмаженого лука, солимо, перчимо і перемішуємо. Начинка готова.

Начинка для вареників на Старий Новий рік

Начинка для вареників на Старий Новий рік

А поки вона охолоне, приготуємо тісто для вареників.
Приготуємо тісто. Я завжди роблю для вареників, як і для пельменів, заварне тісто на окропі. З ним дуже зручно і приємно працювати: м’яке, еластичне, воно легко розкочується і ліпиться, а вареники з нього виходять ніжними і смачними.
Замішуємо тісто на окропі

Тісто для вареників
Просіявши борошно в миску і додавши сіль, вливаємо в борошно склянку окропу і швидко замішуємо ложкою. Коли тісто стане не гарячим, а теплим, продовжимо замішувати руками.

Якщо тісто дуже липке, можна підсипати трохи борошна — але не перестарайтеся, інакше воно вийде дуже крутим, і його важко буде розкачати.

У нормі тісто — м’яке, майже не прилипає до рук. Добре вимісити тісто, покладемо його в миску, присипану борошном або змащену олією (щоб не прилипло), а зверху накриємо полотенечком, тоді тісто не підсохне. Даємо тісту відпочити

Тісто для вареників з картоплею
Пора ліпити вареники. Начинка вже не гаряча, а трохи тепла — пора ліпити вареники. Присипаємо стіл борошном, відокремлюємо від тесту половину і скочується ковбаску. Ріжемо її на шматочки шириною 1,5-2 см. Кожен шматочок розгортає качалкою в гурток.
Скачаємо тісто в ковбаску і нарізаємо.

Тісто для вареників на молоці
По центру кожного гуртка кладемо 1 повну по вінця чайну ложку начинки. Точна кількість залежить від розміру ваших вареників — чим більше гурток, тим більше начинки.

Якщо покласти мало, вареники будуть «худенькими», а якщо занадто багато — вони можуть порватися. Але Ви швидко зрозумієте на практиці, скільки потрібно картоплі, щоб отримати «товстенький» апетитний вареник.

Вареники з картоплею

Тепер потрібно добре заліпити вареники, щоб начинка не «втекла» в процесі варіння. І заліплювати слід якомога швидше, поки краю тесту не підсохли на повітрі — ось коли пора кликати домочадців взяти участь в приготуванні сімейного обіду! Я заліплюю вареники двічі: перший раз — «чернетка», просто зліпимо разом краю гуртка, а другий — «кіскою», щоб вийшло не тільки міцно, але і красиво.

Вареники з картоплею і цибулею

Складаємо вареники на дошку, посипану борошном. Якщо хочете заморозити — накрийте харчовою плівкою і помістіть в морозилку, а якщо збираєтеся їсти — ставте на вогонь каструлю з підсоленою водою (приблизно 1 ст.л. на 1,5-2 л води). Коли вода закипить, опускаємо в неї вареники — стільки, щоб вони вільно плавали і не злипалися.

Вареники на Старий Новий рік

Варимо на середньому вогні до тих пір, поки спливуть, і ще 1-2 хвилини, адже начинка вже готова і вареники не потрібно варити довго, як пельмені з сирим фаршем (а поки вариться перша партія, ліпимо другу). Чи не допускаємо сильного кипіння, інакше вони можуть розваритися.

вареники

Готові вареники виловлюємо шумівкою в тарілку і заправляємо обсмаженою цибулею — пам’ятайте, у нас залишилася половина після приготування начинки. Для краси можна посипати подрібненою зеленню. Подаємо відразу, теплими!

Як зустрічати Старий Новий рік 2020: традиції свята

А на наступний день можна обсмажити холодні вареники, виходить смачно. Але, звичайно, свіжозвареним набагато смачніше. Тому раджу Вам наліпити вареників з картоплею про запас і варити їх порціями, у міру потреби.
Вареники з картоплею готові.

М’ясне рагу з грибами

Літо — грибна пора, час лисичок і попереду час заготовок на зиму. Звичайно, вони будуть гарні взимку, коли їх замаринують. Влітку можна порадувати себе і свіжими.

М’ясне рагу з лисичками — просто знахідка для тих, хто любить різноманітну і смачну їжу, але при цьому не хоче витрачати багато часу на її приготування.

продукти:

  • 500 гр. філе індички (можна використовувати телятину)
  • 400 гр. свіжих лисичок
  • 2 цибулини
  • 2 ст. л. оливкового масла
  • 3 ст. л. вершкового масла
  • 125 мл. сухого білого вина
  • 125 мл. м’ясного бульйону (води)
  • 200 мл. вершків
  • 1 ч. Л. крохмалю
  • 2 ст. л. нарізаної зеленої цибулі

приготування:

М’ясо вимити, обсушити і нарізати смужками. Підготувати гриби, цибулю дрібно нарізати.
Розігріти на сковороді по 1 ст. л. оливкового і вершкового масла і злегка підсмажити м’ясо. Додати сіль, перець, зняти зі сковороди і прибрати в тепле місце.

У сковороду додати масло, що залишилося і протушкувати цибулю, додати гриби, протушкувати разом з цибулею 7-10 хвилин. Додати сіль, перець і перекласти до м’яса.

У сковороду влити вино, довести до кипіння (щоб випарувався алкоголь). Влити бульйон (воду) з вершками і трохи уварити.
Крохмаль розвести з 2-3 ст. л. холодної води, влити його в соус, добре перемішуючи. Додати в соус м’ясо з цибулею і грибами, прогріти все разом і викласти на тарілки. Посипати зеленою цибулею. Подавати з рисом, картоплею.

Як зустрічати Старий Новий рік 2020: рецепти

Смачне спекотне з яловичини

Що простіше приготувати, ніж печеня з яловичини? Звичайно, печеня! Ця страва завжди виручить, коли потрібно щось швидко і смачно. Але навіть і спекотне можна приготувати по-різному.

Якщо додати в нього цукіні, нарізані кружальцями, картоплю, нарізану тонкими слайсами, а до м’яса додати мариновані сливи, то вийде дуже ароматне і дуже смачне печеня.

продукти:

  • 300 гр. яловичини
  • 2-3 цибулини
  • 1 велика морква
  • 6-8 шт. маринованих слив
  • 2 невеликих цукіні
  • 6-8 невеликих картоплин
  • 100 мл. сухого червоного вина
  • 100 мл. соку від маринованих слив (можна просто води)
  • тертий сир за бажанням
  • сіль перець

приготування:

М’ясо нарізати невеликими шматочками, злегка обсмажити, додати вино і протушкувати на невеликому вогні або мультиварці 10-15 хвилин, до м’якості. Додати сіль, перець.

Додати нарізані цибулю і моркву, протушкувати з м’ясом 5-10 хвилин. Влити сік від злив (можна воду), додати сливи.
Цукіні нарізати кружечками, викласти зверху на м’ясо, картоплю нарізати тонкими кружечками і викласти на цукіні. Зверху посолити і поперчити, можна за бажанням посипати тертим сиром.

Гасити в духовці або в мультиварці, до готовності картоплі, 20-25 хвилин.
При подачі можна посипати зеленню.

Вареники з сиром

Вареники з сиром на молоці

Продукти (на 6 порцій)

  • Для тіста: Яйце куряче — 1 шт.
  • Вода — 0,5 склянки
  • Молоко — 0,5 склянки
  • Сіль — 0,5 ч. Ложки
  • Борошно — 5-6 склянок
  • Для начинки:
  • Сир жирний — 400 г
  • Яйце куряче — 1 шт.
  • Цукор — 1-4 ст. ложки
  • Для подачі: Масло вершкове — на смак
  • Сметана — за смаком

Як приготувати вареники з сиром на молоці:

Готуємо тісто для вареників на молоці. Борошно просіяти. У борошно вбити яйце, додати сіль. Воду змішати з молоком. Поступово в борошно додавати рідину, постійно перемішуючи ложкою. Замісити круте тісто. Тісто накрити рушником. Дати постояти 20 хвилин.

Готуємо начинку для вареників. Сир ретельно розтерти з цукром і яйцем. Добре перемішати.

Готуємо смачні вареники з сиром на Старий Новий рік. Взяти частина тесту і, підсипаючи борошно, розкачати його в тонкий корж (товщиною близько 2 мм). Тісто розрізати на квадрати (розміром близько 5х5 см) або видавити кружечки склянкою.
На кожен шматочок тіста викласти 1 ч. Ложку сирної начинки. Ретельно заліпити краї, формуючи вареник.
Таким чином сформувати всі вареники.

Закип’ятити 2,5 л води. Воду посолити. У киплячу воду опустити порцію вареників. Дати вареників спливти, потім варити вареники з сиром на молоці до готовності 2-3 хвилини на середньому вогні.

Готову порцію вийняти шумівкою, покласти шматочок вершкового масла. Вареники з сиром на молоці готові.
Подавати вареники з сиром гарячими, зі сметаною. Смачного!

Як зустрічати Старий Новий рік 2020: обряди, прикмети

Традиції та звичаї на Старий Новий рік

У різних країнах є свої особливості щодо того, як має відбуватися торжество. У Греції в Старий Новий рік забороняється підвищувати голос і сваритися.

Погано, якщо розіб’ється посуд, тому всі намагаються акуратно з нею обходитися.

Якщо запросили на торжество, потрібно взяти з собою камінь. Він символізує багатство, яке бажають набути господарям в майбутньому році.

У Румунії на столі обов’язково повинні бути пироги. Але з цікавою начинкою у вигляді монет, гіркого перцю, часнику або кілець.

У Швейцарії цей свято приурочене до шанування святого Сильвестра. Жителі одягаються в смішні маскарадні костюми, що нагадують ботанічні сади або будинку, називаючи себе Сильвестр-Клауса.

У Чорногорії обов’язково готують попареніцу — національне блюдо з кукурудзяного тіста.

Російські звичаї багато в чому перегукуються з українськими або білоруськими, а тому вважаються загальними.

Традиції та звичаї святкування Старого Нового року на Русі

Старий Новий рік славився своїм багатим столом. Неодмінними атрибутами цього свята на Русі були: смажене порося; щедра кутя, що підкреслює закінчення посту; вареники з сюрпризами; млинці та пироги, якими дякували і тих, хто приходив колядувати.

Ліпити вареники було прийнято всією сім’єю. Як і в Румунії, в них ховали різні сюрпризи. Це символізувало ворожіння на те, що чекає в майбутньому році. Дуже яскравою прикрасою свята були колядки.

І колядувати ходили тільки до півночі, поки не розгулялася нечиста сила. 13 січня молоді дівчата і хлопці ховалися під масками, а одного з хлопців наряджали в жіночий одяг як символ Меланки.

Старий Новий рік 2020

Традиції Старого Нового року

Кутю для новорічного застілля починали варити з ранку. Якщо траплялися неприємні прикмети, її було потрібно прямо з горщиком викидати в ополонку. Цікавою традицією цієї ночі було спалювання «Дідуха» (діда).

Для цього: заздалегідь готували сніп соломи, в Старий Новий рік після закінчення колядок виходили на перехрестя, підпалювали сніп, коли основне полум’я зменшувалася, починали стрибати через вогнище, прощаючись з нечистою силою. Все це супроводжувалося піснями, танцями, коломийками і іншими ігрищами.

Є ще одна гарна традиція, пов’язана з цим святом. Вранці з побажаннями щастя, здоров’я і багатства ходили по домівках рідних і друзів «посівати» зерно.

Невідомо звідки пішов звичай, але у нього є свої правила: посівають тільки особи чоловічої статі, т. К. Вважалося, що дівчата щастя принести не можуть, першими відвідувалися будинку хресних батьків, зерна ретельно збиралися і зберігалися до весни, щоб їх змішати з посівними .

Варилася також особлива каша. Крупу для неї насипала найстаріша жінка сім’ї. Воду з криниці повинен був принести самий дорослий чоловік вдома. Крупа з комори діставалася о другій годині ночі. Доторкатися до неї було не можна, щоб не змінити своє майбутнє.

Ще не топити піч інгредієнти залишали без уваги. Потім коли готували кашу, навколо сідали всі члени сім’ї. Жінка розмішувала її, примовляючи особливі слова.

Потім поміщали кашу в піч і чекали результату: якщо каша виходила з горщика, це обіцяло біду всьому будинку, тому ніхто її не їв, а при Лопань горщика надходили аналогічно, т. к. це було до хвороб, багато пінки зверху віщувало порожні турботи, навариста смачна каша означала урожай і щастя всім домочадцям.

За стіл сідали пізно ввечері всією сім’єю, і ця вечеря не можна було пропустити. В цей час тривали Святки, тому використовувалися і святочні ворожіння. Прийнято було гадати на судженого, на нитках на швидке весілля, виконання бажання, поява дитини та ін.

Традиції могли відрізнятися в залежності від місця проживання, а також від шанування святих. У деяких сіл були свої святі, яким додатково приділяли увагу.

Колядки на Старий Новий рік 2020

Прикмети на Старий Новий рік

У це свято уважно ставилися до прикмет, серед яких особливо виділилися наступні: першої статті 14 січня в будинок увійшла дівчина — до біди, іній на деревах означав врожайний рік, заборонялося вважати дрібні гроші, щоб весь рік не лити сльози.

Також не давали і не брали в борг; якщо вночі була хуртовина або завірюха, вважалося, що рік буде неспокійним; почути вранці незвичайний дзвін було звісткою про можливе поповнення. Обов’язково задобрювали домашню худобу, щоб Новий рік був спокійним і плідним.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector