Як очистити самогон від запаху і сивушних масел в домашніх умовах активованим вугіллям, марганцівкою

Доброго дня всім моїм читачам! Спершу відразу в лоб, а ви знаєте, як очистити самогон? У свою чергу ви запитаєте мене, а навіщо це потрібно?

Не те, щоб я агітувала вас відкрити домашній лікеро-горілчаний комбінат, але все ж розповім про деякі плюси цього.

Якість спиртних напоїв, які продаються зараз, на жаль, залишає бажати кращого. Навіть заплативши чималу суму, не можна бути повністю впевненими в тому, що ви отримаєте той продукт, на який розраховували.

Це з одного боку. З іншого боку, є елітний алкоголь, але його цінник вже невиправдано високий і при цьому лише продовжує зростати.

Візьмемо, наприклад, популярний італійський лікер «Лимончелло». Він хороший і сам по собі, і в коктейлях, і для кулінарних цілей часто використовується.

Вартість же стартує від 1500 рублів за пляшку, якщо купувати в магазині, але ж для приготування потрібні лише лимони, цукор і горілка!

Домашній самогон і сам по собі хороший, а може стати і базою для приготування цілого ряду чудових домашніх напоїв, смачних, безпечних, без сивушних масел. Але є серйозний мінус, який впливає на рішучість зайнятися його виробництвом — характерний запах.

Простий спосіб очищення самогону в домашніх умовах

Очищення необхідна не тільки для того, щоб зробити продукт більш приємним, але і для того, щоб напій став безпечнішим. Адже що таке похмілля?

Це як раз інтоксикація сивушними маслами і шкідливими домішками, які містить свежевигнанний продукт. Для початку розберемося з тим, як очистити самогон в домашніх умовах від сивушних масел і запаху найпростіших способом.

Для його реалізації буде потрібно лише холодильник (або морозильна камера). Спосіб під назвою «виморожування» заснований на тому, що сивушні масла чутливі до низьких температур, вони замерзають швидко, міцний алкоголь же замерзає лише при температурі близько 30 градусів нижче нуля.

очищаємо самогонку виморожуванням

Радять для цього способу використовувати металеву або скляну тару. Вода разом з непотрібними домішками стане льодом, а алкоголь залишиться рідким, його потрібно буде просто злити. Можна зробити так кілька разів, а потім профільтрувати напій.

Такий спосіб ще називають дідівським, тому що саме їм і користуються в селах, відправляючи тару з самогоном в спеціальний підземний льодовик.

Важливо пам’ятати, що очищати слід тільки той самогон, який добре охолов і встиг відстоятися хоча б протягом доби. Це відноситься до будь-якого способу очищення, не тільки до виморожувати. Очищати тільки що вигнаний самогон не можна.

Є і ще одна особливість. Міцні алкогольні напої (вище 40 відсотків) піддаються очищенню погано. Тому потрібно розбавити продукт джерельною водою або дистильованої так, щоб фортеця була на рівні 32-35 відсотків.

І ще один важливий нюанс. Він називається «відсікання голів і хвостів». При кожній перегонці, який би за рахунком вона не була, необхідно злити перші 40 мл на кожен літр, вони для пиття непридатні.

«Хвости» теж зливають окремо, але з іншої причини — вони заслабкі, їх можна використовувати для чергового перегону. Для пиття беруть тільки середину.

Як відфільтрувати самогон від сивушних масел

Фільтрацію фахівці самогонного справи називають обов’язковим етапом.

Для цього будуть потрібні:

  1. Активоване вугілля (одна пачка на три літри рідини);
  2. воронка;
  3. Спеціальна фільтрувальна папір або звичайні паперові серветки.

Таблетки вугілля необхідно розтовкти до стану порошку. На денце воронки потрібно помістити фільтрувальну папір, потім висипати порошок, накрити ще одним шаром фільтрувального паперу. Через отриманий «сендвіч» потрібно пропустити самогон.

Вугільна очищення самогону

Далі рекомендується розбавити продукт чистою водою до 26-28 відсотків і перегнати повторно. Після цього повторити очищення і фільтрацію.

Фахівці запевняють, що отриманий продукт буде вже досить високої якості, але якщо ви не полінуйтеся і повторіть всі кроки в третій раз, то на виході отримаєте практично ідеальний напій.

Його можна як в чистому вигляді вживати, так і пустити на виробництво наливок, настоянок і лікерів.

Якщо не хочеться возитися з активованим вугіллям, можна скористатися фільтром для води ( «Бар’єр», «Аквафор»). Пропускати самогон через такий фільтр потрібно двічі. При цьому важливо не використовувати потім ці фільтри для очищення води.

І, нарешті, ще один спосіб фільтрації — через деревне вугілля. Щоб отримати якісний деревне вугілля, потрібно взяти невеликий шматок деревини (бук, кедр, береза), очистити його від кори, сучків і серцевини і розвести багаття.

Виймати вугілля потрібно тоді, коли ще є жар. Їх необхідно обтрусити від золи, накрити і залишити до повного охолодження. Потім розітріть вугілля в порошок.

Вугілля для очищення

Буде потрібно 50 грамів на літр напою. Порошок потрібно висипати в самогон і залишити на три дні. Далі залишиться продукт пропустити через фільтрувальну папір.

Також можна використовувати вугілля, отриманий з кокосової шкаралупи. Його потрібно 10 грам на літр.

Чи варто чистити самогон марганцівкою від неприємного запаху

Дуже часто в мережі зустрічається рецепт того, як очистити самогон в домашніх умовах за допомогою марганцівки. Однак використовувати такий спосіб не рекомендується.

  1. По-перше, перманганат натрію забирає з собою далеко не всі.
  2. По-друге, при взаємодії марганцівки зі спиртом виділяються досить небезпечні речовини: гідроксид калію, оксид марганцю, оцтовий альдегід. Все це негативним чином впливає на здоров’я того, хто вживає «очищений» таким чином продукт.

Але якщо вас все-таки цікавить саме цей метод, то потрібно взяти 1-2 грами марганцівки на літр алкоголю, всипати її в напій, перемішати до повного розчинення кристалів і залишити на ніч у темному прохолодному місці.

Повинен з’явитися осад, а сам продукт повинен знову стати світлим. Після цього рідину можна акуратно злити і профільтрувати.

Безпечні способи очищення

Їх досить багато.

Спосіб №1 «Очищення хлібом»

Потрібен житній свіжоспечений хліб. Старий не використовують через те, що він надає напою неприємний присмак. Після очищення за допомогою житнього хліба продукт виходить прозорим, позбавляється характерного запаху і специфічного сивушного присмаку.

очищення самогону хлібом

На літр самогону потрібно 100 грам хліба, використовується тільки м’якуш, кірку потрібно обов’язково зрізати. Хліб перетворюють в крихту, всипають в бутель і ретельно перемішують. Потім пляшку потрібно щільно закрити і відправити відстоюватися на 2-3 дня. Потім хліб витягають, віджимати його не потрібно.

В результаті такої очистки самогон набуває жовтуватий окрас. Щоб позбутися від нього, потрібно напій двічі профільтрувати і перегнати повторно.

Спосіб №2 «Очищення молоком»

У цього методу є важливий нюанс. Молоко необхідно саме знежирене, інакше самогон в процесі очищення може помутніти.

Буде потрібно 200 мл знежиреного пастеризованого молока на літр алкоголю. Його вливають в ємність з самогоном, перемішують гарненько, закривають кришкою і відправляють в темне прохолодне місце на 5-7 днів.

Суміш необхідно щодня перемішувати струшуванням. Після того, як потрібну кількість днів пройшло, самогон потрібно акуратно злити так, щоб не потривожити осад. Потім продукт потрібно профільтрувати.

Замість свіжого молока підійде і сухе. Так простіше отримати саме знежирений продукт. Розводити його необхідно згідно з інструкцією на упаковці.

Зробити це потрібно за пару годин до очищення, щоб молоко встигло охолонути. Пропорція та ж, що і для свіжого молока: 200 мл на літр.

Може статися так, що осад чи не випаде через покладені 5-7 днів. Тоді в суміш необхідно буде додати пару крапель лимонного соку (або пару кристалів лимонної кислоти) і гарненько все перемішати. Осад тут же з’явиться.

Спосіб №3 «Очищення содою»

Перевага цього методу в тому, що не потрібно чекати кілька днів. Однак є й недоліки. Фахівці кажуть, що таким методом неможливо прибрати всі шкідливі домішки з продукту. Тому потрібні додаткове очищення, ретельна фільтрація і перегонка.

Для цього способу потрібно взяти 10 грам соди, розчинити в 100 мл чистої води. Це кількість потрібно на один літр алкоголю. Пропорції рекомендується дотримуватися строго.

Розчин вливають в самогон, закривають ємність і ретельно збовтують. Потім потрібно дати суміші відстоятися 30-45 хвилин, знову ретельно збовтати і помістити в темне прохолодне місце на 14 годин.

очищення самогону содою

Потім обережно зливають продукт, щоб не підняти з дна осад. Далі напій фільтрують і переганяють.

Спосіб №4 «Очищення рослинним маслом»

Це простий варіант, але у нього є недолік. Шкідливі домішки в результаті цього методу очищення виявляються в масляній плівці, яка збирається на поверхні напою.

Щоб злити очищену рідину, потрібно опустити в банку воронку, а через неї провести до самого дна банки трубку. Це складніше, ніж просто злити рідину, не потривоживши осаду.

Для цього способу необхідно соняшникова або оливкова олія. Важливо, щоб воно було рафінована і без запаху, інакше цей аромат перейде в алкоголь.

очищення самогонки маслом

На літр алкоголю потрібно взяти 20 мл олії, влити його в банку, закрити, ретельно збовтувати протягом однієї хвилини. П’ять хвилин дають постояти, знову ретельно струшують ємність протягом однієї хвилини і відправляють на добу в прохолодне темне місце.

Спосіб №5 «Очищення яєчним білком»

Завдяки тому, що яєчний білок містить в собі казеїн і альбумін, він є прекрасним адсорбентом. Пов’язані їм домішки перетворюються в осад з білих пластівців.

На половину літра алкоголю береться одне яйце. Білок потрібно відокремити від жовтка і змішати з 50 мл теплої води за допомогою міксера. Потім суміш потрібно влити в ємність з алкоголем і відправити в темне прохолодне місце на один тиждень.

очищення самогону яєчним білком

Раз о дванадцятій годині рекомендується ємність збовтувати. Коли підуть завершальні добу, збовтувати не потрібно, щоб осад зміг зібратися на дні. Потім потрібно акуратно злити і двічі профільтрувати продукт.

Спосіб №6 «Очищення за допомогою дубової деревини»

Дуб містить таніни, які дозволяють очистити продукт, а також покращують його смак. Для очищення потрібна дубова стружка з розрахунку 10 грамів на літр алкоголю. Відстоювати суміш потрібно протягом десяти днів, потім необхідно продукт профільтрувати.

Тепер вам відомо безліч рецептів очищення самогону від сивушних масел і запаху. Спробуйте їх усі і виберете той, який здасться найкращим для домашніх умов. Також можна комбінувати способи. Наприклад, очистити молоком, а потім ще й хлібом.

Якщо стаття здалася вам корисною і цікавою, обов’язково поділіться нею в соціальних мережах. Щоб не пропустити вихід нового матеріалу, оформляйте передплату на блог!

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector