Хачапурі по-аджарський: 5 справжніх грузинських рецептів

Уявляю любителям багатих і ситних застіль рецепти хачапурі по-аджарський. Плоску корж з сирною начинкою люблять не тільки на Кавказі.

Рецепт давно розійшовся по містах і країнах, набуваючи в кожному регіоні нові смакові акценти.

Хачапурі по-аджарський човниками в домашніх умовах

Господині подають коржі-човники з м’ясом, з картоплею, з зеленню, дивуючи гостей незвичайним кавказьким стравою.

Але справжні хачапурі готують тільки з сиром, і в самій назві коржі приховані дві її головні складові:

  1. хачо — сир;
  2. пури — хліб.

У різних куточках Грузії господині куховарять по-різному, змінюють форму коржі і її ситну начинку. Однак класичний рецепт човників з сиром, вершковим маслом і яйцем прийшов до нас з Аджарії. І на моїй смачною сторінці з покроковими рецептами ви дізнаєтеся, як приготувати справжні, смачні, ситні і повітряні хачапурі по-аджарський.

Кілька цікавих фактів з грузинської кухні:

  1. Спочатку плоскі сирні коржики були їжею бідних. Тісто готувалося з борошна і води, а в якості начинки використовували невеликий шматочок сиру з яйцем. Простий хачапурі їли відразу гарячим, остиглий хліб з холодним вмістом на наступний день був уже несмачним.
  2. Пізніше в тісто стали додавати мацоні або кавказьку кисле молоко. Кисломолочний продукт заміняв і дріжджі, і молоко. Хачапурі стали виходити ніжними, повітряними і хрусткими одночасно.
  3. Коли рецепт привезли в Росію, господині стали класти в тісто сметану або кефір. Легке, швидке і смачна страва відразу прижилося на просторах російських міст і сіл.
  4. У приготуванні хачапурі збереглися споконвічні грузинські традиції. Дріжджі розводять молоком або теплою водою. Тісто замішують з рослинним маслом, виходить злегка липка маса. До випічки залишають на 1-2 години під рушником, давши набрякнути.
  5. Сири в хачапурі використовують незрілі, тоді начинка буде більш ніжною і соковитою. Солоні сорти розбавляють сиром 1X1. Сирно-сирну масу ніколи не пропускають через сито і тертку, обов’язково розминають чистими руками.
  6. Принцип хачапурі по-аджарський: у страві має бути більше начинки, ніж тесту. Яйце додають для краси, ситності і зв’язки сиру, а зелень і часник в класичний рецепт не входять.

Зараз детально розповім, як зробити правильний тісто для хачапурі. Зовсім нескладно! Поетапне приготування смачних коржиків по-аджарський з фото допоможе розібратися навіть маленьким початківцям Кухарчуки.

Спочатку підготуємо продукти:

  • ½ кг борошна;
  • 350 мл молока;
  • 2 ст. ложки сах. піску;
  • 2 ст. ложки соняшникової;
  • пачка дріжджів (20-25 г);
  • шматочок вершкового масла;
  • ½ ст. ложки солі;
  • в начинку — 500 г адигейського сиру, яйця.
  1. У миску виливаємо молоко і нагріваємо його до 27-30 градусів. Температуру перевіряємо пальчиком, вона приємна і комфортна для шкіри. У теплому молочку добре розчинятися вершкове олію і пісок. Додамо до суміші рослинне масло, сіль і дріжджі.
  2. Мікроорганізми дріжджів почнуть активну роботу, на поверхні з’явиться пінка. Через 10-15 хвилин додати борошно і вимісити м’яке податливе тісто.
  3. Накриваємо грудочку рушником і залишаємо в теплому місці на годину-півтори. Тісто підросте і стане більше майже в 3 рази!
  4. Сир розминаємо руками або виделкою. Якщо на смак недостатньо солі, слід трохи підсолити. У грудочці тесту утворюється багато вуглекислого газу, які виділяють мікроорганізми. Дріжджі активно працюють і віддають свою енергію, грудочку стає теплим і повітряним. В процесі бродіння тісто необхідно трохи обминати руками і випускати газ.
  5. Розділимо пухку масу на рівні частки і розкачати кола овальної форми.
  6. У центр помістимо начинку і защепіть краю овалу на кінчиках. Вийде гарна човник, яку бажано змастити жовтком для утворення рум’яної скоринки.
  7. Поки човники чекають відправки в духовку, тісто починає підніматися. На деку, змащеному олією, стоять вже не човники, а великі кораблі з начинкою.
  8. Відправляємо деко в розігріту духовку на 15-17 хвилин (t = 180 градусів).
  9. У підрум’янені хачапурі кладемо шматочок вершкового масла і розбиваємо яйце. Бажано жовток зберегти цілісним! Розміщуємо човники в духовку ще на 7-8 хвилин.

хачапурі по аджарський

Пишні гарячі хачапурі готові! Пора подавати на стіл до ситно сніданку або сімейного обіду. Господиня може похвалитися і розповісти гостям, як легко в домашніх умовах приготувати справжнє грузинське блюдо.

Повірте, рідні будуть в захваті від пишних човників з хрустким тестом і ситної начинкою!

Відчуваю, назріє питання, як же їдять хачапурі по-аджарський? Існує два способи — традиційний і сучасний. Я тут розміщу короткі апетитні відеоролики, а ви вибирайте, який спосіб вам більше подобається.

В хорошому ресторані під красиву музику за допомогою ножа і вилки.

У звичайному кафе з грузинською кухнею і в компанії з подружкою приємно їсти руками.

Погодьтеся, другий ролик більш привабливий? Але на різні випадки життя стане в нагоді знання обох способів поїдання ситних і смачних кавказьких човників з сиром.

Хрусткі хачапурі по-аджарський з листкового тіста з сиром

Сучасним домогосподаркам, які живуть в божевільному ритмі мегаполісів, простіше забігти в супермаркет і купити готове листкове тісто. Універсальний продукт обов’язково стане в нагоді для швидкої випічки пиріжків, булочок і круасанів.

Однак кожна господиня повинна навчитися готувати домашнє листкове тісто і зараз я розповім, як це зробити за 15 хвилин.

Підготуємо прості продукти:

  • борошно — 450-500 г (2 склянки);
  • масло або маргарин — 1 пачка;
  • вода крижана — 1 неповна склянка;
  • цукор — 1 ч. ложка;
  • сіль — ½ ч. ложки.
  1. У миску з борошном натрем заморожене масло. Працювати треба швидко, щоб маргарин або маслечко не встигли розтанути. Тертку бажано присипати борошном, тоді стружка НЕ ​​буде прилипати. Перетираємо вершкове масло з борошном і отримуємо розсипчасту масу. У крижаній воді розчиняємо сіль і цукор, виливаємо суміш у миску.
  2. Швиденько замішуємо грудочку, загортаємо його в плівку і відправляємо в холодильник на 1 годину. Тепер в запасі буде власне листкове тісто, яке можна використовувати для будь-якої домашньої випічки.

хачапурі з листкового тіста

Головний інгредієнт готовий, тепер зможемо приготувати хачапурі з сиром.

Для приємного кулінарного процесу нам знадобляться:

  • листкове тісто — 2 листи;
  • сир різних сортів — 400 г;
  • яйця — 2 шт;
  • велике бажання смачно поїсти.
  1. У начинку використовуємо будь-який сир, а краще суміш з сулугуні, бринзи та адигейського. Натираємо шматочки сиру на тертці і змішуємо з яйцями. Листи тесту акуратно розгортаємо і ділимо на чотири частини.
  2. У кожен квадратик поміщаємо начинку і з’єднуємо куточки у вигляді конверта.
  3. Стики міцно скріплюємо, тоді випічка не розвалиться, і начинка не витече назовні.

Важливо! Запечатані конвертики укладаємо на змащене деко, проколюємо в декількох місцях виделкою, щоб від високої температури всередині не накопичувався пар, і шов не розкрилися!

Змащуємо випічку збитим яйцем і відправляємо в духовку на 15 хвилин при t = 200 градусів. Рум’яні конвертики відмінно виглядають на блюді, і варто господині відвернутися, гарячу апетитну слойку розберуть голодні домочадці.

Хачапурі з листкового тіста — найпопулярніша випічка на Кавказі.

На сучасних галасливих ринках обов’язково зустрінеш підлітка з величезним підносом, накритим кольоровий ганчіркою. А під покривалом справжня розкіш — гарячі листкові квадратики зі смачною сирною начинкою.

Справжній грузинських хачапурі: столичний рецепт

Господині на Кавказі замішують тісто на сироватці, на мацоні, іноді просто на воді. Споконвічний тбіліський рецепт не терпить надмірностей, і смачні хрусткі хачапурі частіше готують досвідчені кухарі-чоловіки.

Інгредієнти найпростіші:

  • 2 кг борошна;
  • 2 кг сиру сулугуні або адигейського;
  • ½ літра теплої води;
  • 5 яєць;
  • 150 г жовтого сиру для посипання;
  • 20 ст. ложок соняшникової;
  • 40 г дріжджів (2 пачки);
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 1 ч. Ложка солі;
  • пучок кінзи.
  1. У велику миску висипаємо борошно, додаємо до неї чайну ложку солі, 2 ст. ложки цукру і 2 пачки дріжджів. У ємність з теплою водою наливаємо рослинне масло, перемішуємо і відправляємо цю суміш в миску з сухими інгредієнтами. Руками месім тісто до стану м’якої цільної тягучою маси, при необхідності додаємо ще трохи теплої води. Відправляємо грудочку в каструлю з кришкою і залишаємо в теплому місці на 60-90 хвилин.
  2. Підготуємо начинку. Натремо сир на тертці і додамо до нього 2 яйця, в грузинському рецепті на 1 кг сиру завжди кладуть 1 сире яйце. До маси додаємо нарізану кинзу, кілька пучок чорного перцю за бажанням і при необхідності солимо.
  3. Замішуємо сирну начинку руками і ліпимо з неї круглі «сніжки». З тіста зробимо точно такі ж грудочки, кількість сирних кульок і круглих коржів з тіста має збігатися.
  4. Починаємо ліпити хачапурі. Тісто розминаємо в невелике коло, кладемо в центр сирний куля і затискаємо краю у вигляді мішечка. Якщо хвостик вийшов занадто великий, бажано частина тесту відірвати. Перевертаємо заготовку на шов і починаємо акуратно розминати руками, рівномірно розподіляючи начинку. За допомогою качалки розкачати круглий коржик до товщини в 1-1,5 см. В центрі зробимо невелику дірочку для виходу повітря, тоді в процесі випічки коржі НЕ будуть здуватися.
  5. Голландський сир натерти на тертці, відокремимо 3 жовтки і з’єднаємо їх в склянці. Готові кола з сиром змащуємо жовтком і прикрашаємо красивою посипкою. Акуратно перекладаємо заготовки на змащене деко і відправляємо в духовку, розігріту до t = 200 градусів на 12-13 хвилин.

Грузинський кухар рекомендує! Подавати готові гарячі коржі на великому блюді, ламати їх руками і пригощати гостей. До грузинської сирної випічки подають національне сухе червоне вино.

Дорогі мої читачі, ви переконалися, приготувати вдома справжні хачапурі по-грузинськи зовсім нескладно ?! Головне, дотримуватися порад тбіліського кухаря і скоро на столі з’являться великі коржі з багатою і ситної начинкою.

Хачапурі закритий з сиром на сковорідці: просто і смачно

Хочете приготувати хачапурі точно таке ж, як в Грузії, тоді давайте зробимо мацоні. З споконвічним інгредієнтом випічка вийде як в хорошому кавказькому ресторані.

Рецепт простий! У каструльку з 2 л молока додамо 3-4 столові ложки кефіру або рідкої сметани. Укутати ємність пледом і залишимо на 6-7 годин при кімнатній температурі, можна на ніч. Вранці перекладемо каструльку в холодильник і будемо стежити, коли ж маса повністю загусне.

Корисне мацоні готово! Їжте на голодний шлунок, використовуйте як соус для голубців і долма, застосовуйте в домашню випічку.

Як приклад хочу привести популярний грузинський рецепт. Рекомендую приготувати закриті сирні коржики на сковорідці. Легко, просто і смачно!

Нам знадобляться:

  • 200 г мацоні;
  • 2-2,5 склянки борошна;
  • 1 в тісто + 2 яйця в начинку;
  • ½ кг сиру сулугуні;
  • 1 ч. Ложка солі;
  • Рослинна олія.
  1. Замісити тісто з мацоні, 1 яйця, борошна (дивимося, скільки візьме), солі і декількох ложок рослинного масла. Маса повинна вийти еластичною і піддатливою. Грузинські господині витримують тісто в холодильнику 2 доби, а потім печуть ситні хачапурі.
  2. Сир розминають руками і змішують з яйцями, іноді додають шматочки маслечка. Якщо сулугуні солоний, його витримують в кип’яченій воді кілька годин, а потім кладуть у випічку. Сирну начинку скачують в кульки розміром з невелике яблуко і залишають дозрівати на кухні на 2-3 години.
  3. Тісто ділять на порції. У кожен коржик поміщають сирний кульку, кінці тесту защіплюють у вигляді мішечка і перевертають заготовку на шов. Качалкою розкочують в тонкий коржики, обережно, щоб не порвати ніжне тісто і поміщають на розігріту чавунну сковорідку.
  4. Коли будете готувати, не забудьте зробити в виноградному дірочку для виходу пари!
  5. Випікають 10 хвилин на середньому вогні і перевертають на іншу сторону. Рум’яний верх хачапурі змащують сумішшю вершкового масла і яйця. Підсмажують ще 5-7 хвилин і подають на стіл гарячими на радість зачекався гостей.

хачапурі коржем

Такі апетитні коржі готують і на кефірі, на кислому молоці, на будь-якому кисломолочний продукт. Який інгредієнт під рукою, той і згодиться в тісто! Головне готувати з душею і з хорошими добрими думками, тоді випічка вийде пишною і особливо смачною.

До відома дівчат на дієті! Хачапурі не шкодять фігурі, калорійність на 100 грам — всього 280 кКал.

калорійність хачапурі

Найшвидший, простий рецепт приготування хачапурі: пальчики оближеш

Ви повертаєтеся з роботи і на ходу думаєте, чим годувати домашніх? Раджу купити в супермаркеті дріжджове листкове тісто. З нього і декількох інших інгредієнтів зможете швидко і без особливих витрат приготувати хачапурі по-аджарський.

Беремо продукти:

  • готове тісто — 2 листи;
  • сир будь — 400-500 г;
  • яйця;
  • кінза.
  1. Злегка розкачайте готове тісто і розділіть його на порційні квадрати.
  2. Защипніть краю у вигляді човників і сформуйте бортики.
  3. Змастіть заготовки збитим яйцем і відправте на кілька хвилин в духовку. Вони злегка підрум’яняться і набухнуть.
  4. Сир натріть на тертці і помістіть в гарячі човники.
  5. У центр розбийте яйце і знову відправляйте випічку в духовку на 5-7 хвилин. Жовток повинен залишитися рідкуватий, тоді зможете вмочати хрусткі бортики в сирно-яєчну начинку.
  6. Перед вживанням добре б присипати випічку свіжої нарубаної кінзою.

хачапурі з кінзою

Вийшло швидко і по-справжньому смачно. Рекомендую!

Хачапурі по-аджарський бомбические: відео

Як ви думаєте, чи можна приготувати хачапурі на шампурі? Якщо подивіться наступний відеоролик, то переконаєтеся, таке можливо! Із завданням впорався молодий початківець кухар, який відпочиває жарким літом на шикарній дачі. Дивіться і дивуйтеся!

Вам сподобалася моя добірка чудових рецептів? Тоді діліться з подружками в соціальних мережах і залишайте щирі коментарі на сторінці. Завжди рада відгуками і новим відвідинам, а я постараюся радувати вас цікавою і корисною інформацією.
Успіхів!

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector