На Новий рік кожна господиня прагне здивувати близьких і гостей оригінальним меню. У 2019 перелік гарячих страв буде дещо обмежений: в рік Свині не рекомендується ставити свинину на стіл. Але при цьому залишається досить широкий асортимент м’ясних і рибних страв, так що вибрати підходящий варіант не складно. Перед подачею в якості прикрас в новорічному стилі можна використовувати гілки кропу і помідори черрі, вийде ялинкова гілка з кулями.
Яловичина або телятина
На Новий 2019 рік для приготування гарячого можна вибрати яловичину. Цікавих рецептів чимало, ось деякі з них.
Фарширована телятина з горіхами і овочами
Рецептів рулетів з телятини чимало, в цьому «родзинкою» є незвичайна начинка. Для приготування потрібно:
- телятина — 0,9-1 кг;
- сало — 100 г;
- сир — 150-170 г;
- горіхи чищені (арахіс) — 160 г;
- масло вершкове — 60 г, соняшникова — 30 мл;
- овочі: морква і цибуля ріпчаста по 2 шт .;
- зелень: гілочки петрушки, за бажанням додати розмарин і чебрець;
- сіль перець.
Технологія приготування:
- М’ясо потрібно вимити, просушити серветками і розрізати впоперек, але не до кінця. Трохи відбити, натерти спеціями, згорнути в рулет, залишити на пару годин.
- У заздалегідь розтоплене вершкове масло кімнатної температури додати дрібно посічену петрушку, натерту на тертці варену моркву, дрібно порізану цибулю. Горіхи заздалегідь обсмажити, остудити, подрібнити, додати в отриману суміш і трохи підсолити.
- Сало і сир нарізати на невеликі шматочки і викласти в шаховому порядку на розгорнутий яловичий рулет. Зверху промазати горіхово-овочевий масою. Згорнути в тугий рулет, перев’язати нитками.
- На розігрітій сковороді, змащеній олією, обсмажити рулет до золотистої скоринки (рівномірно, з усіх боків). Духова шафа розігріти до 2000. Рулет в формі для запікання готувати протягом 1,5 годин, періодично поливаючи власним соком. Гілочки розмарину або чебрецю покласти зверху за півгодини до готовності.
Готовий рулет розрізати і подавати гарячим. При бажанні за цією технологією можна готувати телячі або яловичі рулети з будь-якою начинкою.
яловичина запечена
Дуже смачною виходить запечена в духовці яловичина. Вона легко готується. Буде потрібно 1 — 1,5 кг яловичої вирізки і два соуси:
- Соус 1: гірчиця звичайна і французька по 20 — 25 г, хрін 30 г, часник 3 — 5 часточок. У суміш хрону і гірчиці додати роздавлений часник.
- Соус 2: в суміш гірчиці та хрону (в тих же пропорціях, що для соусу 1) додати дрібно порізаний кріп (70 — 80 г) і чверть чайної ложки чебрецю.
Яловичину вимити і просушити, обсмажити до золотистої скоринки на сковороді, обмазати сумішшю 1 і запікати в духовці при температурі 1800 півгодини. Потім дістати, обмазати сумішшю 2 і запікати до готовності (в середньому — 1,5 години).
Телятина по-французьки
М’ясо по-французьки люблять багато. Найчастіше його пропонують робити зі свинини, але в якості гарячого блюда на Новий 2019 рік у добре відомому рецепті краще замінити її парної телятиною. Ніжне м’ясо, приготоване таким способом, дуже смачне.
У цьому рецепті важливо, щоб шари цибулевих кілець і тертого сиру були рівномірні і повністю покривали попередній шар. На 1 кг м’яса необхідно взяти:
- цибулі ріпчастої 1,5 — 2 кг;
- сиру твердих сортів — 1 кг;
- майонезу — 0,5 кг.
Сіль, перець і зелень — за смаком. М’ясо необхідно розрізати на порційні шматочки (бажано однакові, товщиною 0,5 мм) поперек волокон, добре відбити, посолити і поперчити. Всі інгредієнти викладаються шарами на деко або в глибоку сковороду: спочатку телятина, потім цибулю, нарізану тонкими кільцями, зверху тертий сир. Краще, щоб м’ясних шарів було не менше 3. Тоді вона буде соковитіше. Останній шар змащується майонезом. Є ще один варіант — промащувати майонезом кожен шар сиру, а на нього викладати наступний шар телятини. Випікати потрібно при температурі 1800 протягом 40 — 60 хвилин, час готування залежить від кількості шарів. Готову страву прикрасити дрібно порізаною зеленню.
З яловичини і телятини можна також приготувати відбивні (класичні або з грибами, помідорами, сиром).
баранина
Гарячі страви для святкування Нового року 2019 можна приготувати з баранини.
Баранина по-британськи
Для приготування баранини потрібно:
- вирізка — 600 г;
- картопля — 800 г;
- цибуля ріпчаста — 3 шт .;
- часник — 3-4 зубці;
- томатна паста — 1 ст. л .;
- сіль, перець, спеції, зелень — за смаком.
Послідовність дій:
- Баранину помити, нарізати шматками середніх розмірів, посолити, поперчити, додати спецій і маринувати протягом години. Після цього укласти в форму для запікання, змащену олією.
- Овочі почистити, порізати кружальцями, часник подрібнити. Томатну пасту розігріти на сковороді, трохи розбавити водою, посолити.
- На м’ясо викласти картоплю, потім цибулю. Кожен шар посипати спеціями, посолити, поперчити. Зверху посипати подрібненим часником і зеленню, полити томатом.
- Поставити форму в духовку на 2 години при температурі 1800.
Подавати гарячою.
Баранина з баклажанами і помідорами
Цей рецепт досить простий. Для його приготування необхідно правильно вибрати м’ясо: потрібна молода баранина. Час підсмажування мінімальне, тому шматки з плівками і жилами можуть виявитися твердоватим.
Складові:
- баранина — 0,8 — 1 кг;
- баклажан — 1 шт .;
- помідори — 2 шт .;
- цибуля ріпчаста — 2 шт .;
- сир — 100 г;
- сіль, перець — за смаком.
- борошно для панірування.
М’ясо розрізати на 8 однакових порційних шматочків, поперчити, посолити, можна трохи відбити і залишити маринуватися на півгодини. Потім обсмажити кожен шматок з обох сторін на гарячій сковороді, змащеній вершковим маслом. На тій же сковороді смажиться порізаний кружальцями баклажан (попередньо вимочений в солоній воді і обваляти в борошні). На ній же обсмажити порізані кільця цибулі і помідори (окремо). На кожен шматок м’яса покласти послідовно баклажан, кільця цибулі, помідорів, зверху присипати тертим сиром. Викласти на застелене пергаментом форму або грати і запікати в духовці 5 хвилин при температурі 2000.
птах
Як гарячий на Новий 2019 рік можна подати птицю.
Курка з яблуками
Цей рецепт відрізняється від звичної запеченої птиці. Для нього буде потрібно невелика куряча тушка. Її обсмажують з усіх боків в каструлі з товстим дном (до утворення скоринки) на суміші рослинного (40 мл) і вершкового (20 г) масел. Після цього дістають з каструлі, і в ній же обсмажують порізану кільцями цибулю-шалот (180 г). При смаженні шалот його солять і перчать за смаком, додають 2 гілочки розмарину і 80 мл оливкової олії. Коли шалот зготується до кремового кольору, курку повертають в каструлю, заливають яблучним сидром або газованим сухим вином (300 мл). Гасити потрібно годину на повільному вогні, під кришкою, перевернути 1 раз.
На окремій сковороді необхідно розігріти 180 г вершкового масла, додати в нього 20 г цукру, і обсмажити часточки двох очищених від серцевини яблук до освіти карамельної скоринки. За 5 хвилин до готовності курки яблука помістити в каструлю, додати ще 2 гілочки розмарину. Подавати курку можна цілком або порізаної на шматочки.
запечена птиця
Курка, качка або індичка, запечена в духовці цілком, завжди буде прикрасою святкового столу. Існує безліч рецептів запікання птиці: з яблуками, чорносливом, лимоном, ананасом, різними начинками і приправами. Готують з рисом і картоплею, маринують в пиві, вині, різноманітних соусах і маринадах. На святковий стіл можна подати блюдо з тайської кухні. Для цього потрібно:
- тушка курки або іншої птиці;
- йогурт (класичний, без добавок);
- кінза;
- сіль, перець, карі.
У йогурт додають спеції і дрібно порізану кінзу, цією сумішшю обмазують тушку зсередини і зовні і залишають в холодильнику (мінімум 12 годин). Потім дістають, поміщають в форму і запікають у духовці до готовності при +2000. Час запікання залежить від величини тушки, невелика курка прожарівается і покривається золотистою скоринкою за 40 хвилин. Подають окремо або з гарніром із запеченої картоплі.
Рулетики з птиці
Міні-рулети з птиці можна назвати класикою. Міні-рулети готують з філе курячого або індички. Основою страви є попередньо відбиті шматочки філе, в які загортається начинка. В якості начинки можна використовувати:
- сир різних сортів;
- гриби свіжі, мариновані або смажені;
- чорнослив;
- фініки;
- ананаси;
- гранат;
- маслини;
- шинку;
- горіхи;
- яйця;
- зелень;
- овочі (помідори, спаржу, перець, мариновані огірки, картопля).
Начинка може комбінуватися, розбавлятися соусами (майонезом, сирним, вершковим). Багато спецій підходять до птаха, з їх допомогою можна посилити і урізноманітнити смак. Рулетики з обраної начинкою обсмажуються на сковороді (з паніруванням або без), запікаються в духовці, мікрохвильовій печі, смажаться на грилі.
риба
Рибу в якості новорічного гарячого блюда також можна подавати в 2019 році. Існує чимало цікавих рецептів, вибрати можна будь-який вподобаний.
риба смажена
У новорічну ніч хочеться побалувати себе і близьких делікатесами. Таким може стати червона смажена риба. Найкраще її смажити в духовій шафі або на грилі. Червона риба (сьомга, кета, горбуша) сама по собі смачна, не варто перебивати її смак. В якості спецій зазвичай використовується лимон (або його сік), сіль, перець. Для аромату можна додати кілька крапель рідкого диму, він створить ілюзію приготування на відкритому вогні. Підійде і ніжний соус на основі збитих вершків або йогурту з обсмаженими грибами або зеленню.
Технологія приготування проста: тушка ріжеться на порційні шматки (кістки можна видалити або залишити), посипається спеціями, обмазується соусом або кропили лимонним соком. Після цього смажиться протягом півгодини в розігрітій духовці.
Осетер в шампанському
Осетер і шампанське — прекрасне поєднання в новорічному делікатес. Для приготування потрібно:
- осетер — тушка 1 — 1,5 кг;
- шампанське сухе — 1 пляшка;
- цибуля ріпчаста — 1 шт .;
- селера — 50 г;
- сіль, перець білий (горошок);
- масло вершкове — 50 г.
Тушку осетра випатрати і почистити, можна нарізати порційними шматками. Або відразу купити Осетрина філе. У сотейник укладаю шматочки осетра, нарізаний соломкою селеру, кільця цибулі, інші інгредієнти, заливають шампанським і гасять на повільному вогні 20 хвилин. Після чого рибу потрібно дістати і викласти на блюдо. Що залишився соус залишають на вогні до загусання. Після їм поливають осетра і подають.
Риба у фользі
Для запікання в фользі підходить морська і річкова риба. Краще вибирати ту, в якій мало кісток. Запікати у фользі можна цілу тушку або філе, окремо або на овочевій подушці. Сіль і лимон — найпростіший маринад, можна використовувати різні соуси і зелень. Технологія проста: риба чиститься, посипається спеціями, загортається в фольгу і запікається в духовці близько півгодини. Для ефектної подачі тушку можна залишити цілої, зробивши лише невеликі надрізи.
гарніри
Рецептів гарнірів до новорічного столу чимало. Особливо яскраво виглядає овочевий гарнір. Для його приготування потрібно:
- баклажани, кабачки, помідори і болгарський перець — по 300 — 400 г;
- цибуля — 2 шт .;
- часник — 3 зубці;
- томатна паста — 50 г;
- сіль, прованські трави.
Всі овочі ріжуть тонкими кружальцями (баклажани попередньо вимочують у солоній воді мінімум 20 хвилин), викладають в глибоку сковороду, чергуючи. Додають трави, томат-пасту розводять водою (100 мл), солять і заливають в овочі. Готують в духовці при 160-1800 протягом 20 — 30 хвилин. Акуратно перекладають і подають гарячими.
Часто в якості гарнірів використовують запечений або смажена картопля. Можна зробити комбінований гарнір, приготувавши картопля окремо і подавши його разом з овочевим (викласти «секторами»).